RECEPT: knapperige cassave frietjes uit de oven

GA NAAR HET RECEPT

Van de aardvucht cassave worden in de Surinaamse keuken veel verschillende dingen gemaakt waaronder cassavebrood, kasiri, bojo, cassavesoep, chips en natuurlijk telo! Die laatste is mijn favoriet, maar een onderdeel van de bereiding daarvan vind ik minder: het frituren. Afgezien van de baklucht die zo om je heen blijft hangen, is het ook niet de meest gezonde manier om cassave te eten. Toch kan je die zelfde knapperige cassave frietjes maken door ze in de oven te bereiden!

Cassave, die in andere landen ook maniok, tapioca of yuca wordt genoemd, is een knol die veel zetmeel bevat en daarom goed vult. Je moet er alleen altijd voor zorgen dat je cassave niet rauw eet. Er zit namelijk een stofje in dat door je lichaam omgezet kan worden in gif. Dat stofje verdwijnt zodra je de cassave verwarmt. En dat is precies wat je met dit recept gaat doen!

Om telo/cassave frietjes te maken, kan je zowel cassave uit de diepvries als verse cassave gebruiken. Verse is voor frietjes het handigst, omdat je dan zelf de grootte kan bepalen. Die uit de diepvries is al in stukken gesneden en moet je eerst laten ontdooien voor je ze kan snijden. Het schillen en snijden is goed te doen als je een dunschiller en goed hakmes in huis hebt.

Ingrediënten knapperige cassave frietjes uit de oven (hoofdgerecht voor 2 personen, bijgerecht voor 4 personen):

  • 1 cassavewortel of 1 zak ontdooide cassave uit de diepvries
  • 2-3 eetlepels olijf- of kokosolie
  • zout naar smaak
  • peper naar smaak
  • knoflookpoeder naar smaak

Zo ga je te werk:
1: Verwarm de oven voor op 180 graden.

2: Schil de verse cassave met een aardappelschilmesje of dunschiller.

3: Snij de cassave eerst in stukken en daarna in patatreepjes.

4: Doe de cassave frietjes in een pan met ruim water en kook ze in 10-15 minuten tot ze zacht zijn, maar nog niet uit elkaar vallen.

5: Laat ze uitlekken in een vergiet (dep eventueel voorzichtig met wat keukenpapier).

6: Doe de cassave samen met 2 eetlepels olijfolie, zout, peper en knoflookpoeder naar smaak in een kom/schaal.

7: Schud voorzichtig zodat alles gemengd is.

8: Leg de frietjes naast elkaar neer in een ovenschaal of op bakpapier met genoeg ruimte ertussen.

9: Sprenkel nog een halve theelepel olie over de frietjes heen en plaats de schaal voor 15 minuten in de voorverwarmde oven.

10: Keer na 15 minuten de frietjes voorzichtig om en laat ze nog eens 15 minuten bakken tot ze een lekker goudbruine kleur hebben en knapperig zijn.

11: Serveer met madame Jeanette mayonaise, zoete chilisaus, ketjapsaus of lekker traditioneel met bakkeljauw of terie.

telo knapperige cassave frietjes recept

Nyan switi!


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


Elke maand nieuwe This Girl Can Cook recepten ontvangen?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

RECEPT: knapperige cassave frietjes uit de oven

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Kooktijd: 45 minuten
Aantal porties: 2 (hoofdgerecht), 4 (bijgerecht)

Ingrediënten knapperige cassave frietjes uit de oven

  • 1 cassavewortel of 1 zak ontdooide cassave uit de diepvries
  • 2-3 eetlepels olijf- of kokosolie
  • zout naar smaak
  • peper naar smaak
  • knoflookpoeder naar smaak

Zo ga je te werk

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Schil de verse cassave met een aardappelschilmesje of dunschiller.
  3. Snij de cassave eerst in stukken en daarna in patatreepjes.
  4. Doe de cassave frietjes in een pan met ruim water en kook ze in 10-15 minuten tot ze zacht zijn, maar nog niet uit elkaar vallen.
  5. Laat ze uitlekken in een vergiet (dep eventueel voorzichtig met wat keukenpapier).
  6. Doe de cassave samen met 2 eetlepels olijfolie, zout, peper en knoflookpoeder naar smaak in een kom/schaal.
  7. Schud voorzichtig zodat alles gemengd is.
  8. Leg de frietjes naast elkaar neer in een ovenschaal of op bakpapier met genoeg ruimte ertussen.
  9. Sprenkel nog een halve theelepel olie over de frietjes heen en plaats de schaal voor 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  10. Keer na 15 minuten de frietjes voorzichtig om en laat ze nog eens 15 minuten bakken tot ze een lekker goudbruine kleur hebben en knapperig zijn.

Extra info

Serveer met Madame Jeanette mayonaise, zoete chilisaus, ketjapsaus of lekker traditioneel met bakkeljauw of terie.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

4 Replies to "RECEPT: knapperige cassave frietjes uit de oven"

  • comment-avatar
    Michelle 5 maart 2017 (17:36)

    ik ga dit recept zeker proberen, maar Mme jeanette mayonaise??
    Klinkt goed, heb je daar ook een recept voor?

    • comment-avatar
      TGSCC 5 maart 2017 (18:16)

      Hoi Michelle, staat (nog) niet op onze site, maar het is een kwestie van mayonaise mengen/pureren met de hoeveelheid madame Jeanettepeper (zonder zaadjes) die jij lekker vindt/aan kan!

      Eet smakelijk,

      Tewa en One’sy

  • comment-avatar
    Princess 16 oktober 2018 (19:25)

    Wat een heerlijk gerecht is het geworden. Eerst was ik wat huiverig, maar ik heb je instructies goed opgevolgd en heerlijk genoten met de familie!

    • comment-avatar
      TGSCC 16 oktober 2018 (22:44)

      Hoi Janine,

      Wat leuk om te lezen! Cassave frietjes zijn zooooo lekker. 🙂

      Groetjes,

      One’sy

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.