Van de aardvrucht cassave worden in de Surinaamse keuken veel verschillende dingen gemaakt waaronder cassavebrood, kasiri, bojo, cassavesoep, chips en natuurlijk telo! Die laatste is mijn favoriet, maar een onderdeel van de bereiding daarvan vind ik minder: het frituren. Afgezien van de baklucht die zo om je heen blijft hangen, is het ook niet de meest gezonde manier om cassave te eten. Toch kan je die zelfde knapperige cassave frietjes maken door ze in de oven te bereiden!
Cassave, die in andere landen ook maniok, tapioca of yuca wordt genoemd, is een knol die veel zetmeel bevat en daarom goed vult. Je moet er alleen altijd voor zorgen dat je cassave niet rauw eet. Er zit namelijk een stofje in dat door je lichaam omgezet kan worden in gif. Dat stofje verdwijnt zodra je de cassave verwarmt. En dat is precies wat je met dit recept gaat doen!
Om telo/cassave frietjes te maken, kan je zowel cassave uit de diepvries als verse cassave gebruiken. Verse is voor frietjes het handigst, omdat je dan zelf de grootte kan bepalen. Die uit de diepvries is al in stukken gesneden en moet je eerst laten ontdooien voor je ze kan snijden. Het schillen en snijden is goed te doen als je een dunschiller en goed hakmes in huis hebt.
Ingrediënten knapperige cassave frietjes uit de oven (hoofdgerecht voor 2 personen, bijgerecht voor 4 personen):
- 1 cassavewortel of 1 zak ontdooide cassave uit de diepvries
- 2-3 eetlepels olijf- of kokosolie
- zout naar smaak
- peper naar smaak
- knoflookpoeder naar smaak
Zo ga je te werk:
1: Verwarm de oven voor op 180 graden.
2: Schil de verse cassave met een aardappelschilmesje of dunschiller.
3: Snij de cassave eerst in stukken en daarna in patatreepjes.
4: Doe de cassave frietjes in een pan met ruim water en kook ze in 10-15 minuten tot ze zacht zijn, maar nog niet uit elkaar vallen.
5: Laat ze uitlekken in een vergiet (dep eventueel voorzichtig met wat keukenpapier).
6: Doe de cassave samen met 2 eetlepels olijfolie, zout, peper en knoflookpoeder naar smaak in een kom/schaal.
7: Schud voorzichtig zodat alles gemengd is.
8: Leg de frietjes naast elkaar neer in een ovenschaal of op bakpapier met genoeg ruimte ertussen. Dit is belangrijk, als de frietjes tegen elkaar aan liggen, gaan ze namelijk stomen.
9: Sprenkel nog een halve theelepel olie over de frietjes heen en plaats de schaal voor 15 minuten in de voorverwarmde oven.
10: Keer na 15 minuten de frietjes voorzichtig om en laat ze nog eens 15 minuten bakken tot ze een lekker goudbruine kleur hebben en knapperig zijn.
11: Serveer met madame Jeanette mayonaise, zoete chilisaus, ketjapsaus of lekker traditioneel met bakkeljauw of terie.
Nyan switi!
RECEPT: knapperige cassave frietjes uit de oven
Ingrediënten
- 1 cassavewortel of 1 zak ontdooide cassave uit de diepvries
- 2-3 el olijf- of kokosolie
- zout naar smaak
- peper naar smaak
- knoflookpoeder naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil de verse cassave met een aardappelschilmesje of dunschiller.
- Snij de cassave eerst in stukken en daarna in patatreepjes.
- Doe de cassave frietjes in een pan met ruim water en kook ze in 10-15 minuten tot ze zacht zijn, maar nog niet uit elkaar vallen.
- Laat ze uitlekken in een vergiet (dep eventueel voorzichtig met wat keukenpapier).
- Doe de cassave samen met 2 eetlepels olijfolie, zout, peper en knoflookpoeder naar smaak in een kom/schaal.
- Schud voorzichtig zodat alles gemengd is.
- Leg de frietjes naast elkaar neer in een ovenschaal of op bakpapier met genoeg ruimte ertussen. Dit is belangrijk, als de frietjes tegen elkaar aan liggen, gaan ze namelijk stomen.
- Sprenkel nog een halve theelepel olie over de frietjes heen en plaats de schaal voor 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Keer na 15 minuten de frietjes voorzichtig om en laat ze nog eens 15 minuten bakken tot ze een lekker goudbruine kleur hebben en knapperig zijn.
11 Replies to "RECEPT: knapperige cassave frietjes uit de oven"
Michelle 5 maart 2017 (17:36)
ik ga dit recept zeker proberen, maar Mme jeanette mayonaise??
Klinkt goed, heb je daar ook een recept voor?
TGSCC 5 maart 2017 (18:16)
Hoi Michelle, inmiddels hebben we daar ook een recept voor! Je vindt het hier.
Eet smakelijk,
Tewa en One’sy
Princess 16 oktober 2018 (19:25)
Wat een heerlijk gerecht is het geworden. Eerst was ik wat huiverig, maar ik heb je instructies goed opgevolgd en heerlijk genoten met de familie!
TGSCC 16 oktober 2018 (22:44)
Hoi Janine,
Wat leuk om te lezen! Cassave frietjes zijn zooooo lekker. 🙂
Groetjes,
One’sy
betty 3 april 2019 (17:57)
vanavond gemaakt heerlijk ik heb sambal mayo en pikante saus er bij heerlik
TGSCC 14 april 2019 (22:48)
Hoi Betty, klinkt heerlijk, fijn dat het heeft gesmaakt!
Groetjes,
Tewa en One’sy
Alles over Surinaamse telo: dikke frieten van cassave — p.com 7 juni 2020 (09:42)
[…] kapsalon. Heb je geen zin om te frituren, dan heeft website thisgirlcancook ook een recept voor cassavefriet uit de oven voor […]
margo brus 5 augustus 2021 (20:45)
lekker,goed gelukt met een klodder mayonaise 💖
TGSCC 5 augustus 2021 (22:17)
Klinkt heerlijk Margo!
Groetjes,
Tewa en One’sy
Berry Naumann 27 maart 2023 (11:10)
Hoe maak ik gebakken cassave opnieuw warm
TGSCC 27 maart 2023 (21:49)
Hoi Berry,
Om de cassave krokant te houden, kan je ze het beste weer even opwarmen in de oven. Ik zet zelf meestal de oven aan met de cassave er al in en dan tien minuten op een graad of 180. Check voor de zekerheid na vijf a zes minuten al even of ze knapperig zijn. Zo niet, dan nog wat langer verwarmen.
Eet smakelijk!
Groetjes,
One’sy