RECEPT: kerstboom breekbrood

Voor de feestdagen is het leuk om net even wat ander brood op tafel te zetten dan normaal. Luxe puntjes, croissantjes, maar ook brood in de vorm van een kerstboom maakt alles net wat feestelijker. Daarom vormde ik een recept voor losse zachte witte bolletjes om tot een kerstboom breekbrood. Heel makkelijk om te maken en heerlijk luchtig en lichtzoet van smaak!

Ik bak niet alleen omdat ik dat leuk vind, maar ook vaak om dingen op te maken. Bananen over? Daar maak ik bananenbrood van. Eieren opmaken? Snel even wat ei muffins in elkaar flansen. En wanneer ik een geopend literpak melk in huis heb, gooi ik dat natuurlijk niet weg, ook al lust ik het niet als drank. Op zoek naar een manier om er iets mee te maken, kwam ik ooit uit op een recept voor zachte witte bolletjes van Xandra Bakt Brood. Dat was zo eenvoudig (wat ben ik blij met mijn keukenmachine), dat ik ze nu regelmatig bak.

Je kan er hamburgerbroodjes van maken door op de bolletjes wat sesamzaadjes te sprenkelen en/of wat lijnzaad, zonnebloem- en pompoenpitten. Maar zonder topping zijn ze al verrukkelijk. Hieronder vind je het basisrecept, waarmee je ook kerstboom breekbrood kan maken.

kerstboom breekbrood recept zachte witte bolletjes

Ingrediënten kerstboom breekbrood (zachte witte bolletjes):

  • 500 gram tarwebloem
  • 1 pakje instantgist (7 gram)
  • 20 gram suiker
  • 350 gram lauwe melk
  • 50 gram zachte roomboter
  • 10 gram fijn zout (ik gebruik zelf Himalayazout, maar gewoon keukenzout kan ook)
  • 1 ei + 1 eetlepel water, los geklopt (egg wash om de bolletjes mee te bestrijken)

Zo ga je te werk:
1: Meng bloem, gist en suiker in een kom (van een keukenmachine) goed door elkaar.

2: Schenk de lauwe melk erbij en laat de keukenmachine met deeghaak ongeveer 5 minuten draaien op de eerste stand of kneed het deeg 6 tot 8 minuten met de hand.

3: Voeg de roomboter en het zout bij het deeg en laat de keukenmachine weer 5 minuten draaien of kneed nogmaals 6 tot 8 minuten met de hand tot het deeg soepel aanvoelt.

4: Vorm een bal van het deeg en leg het in een (met olijfolie) ingevette kom. Dek het af met huishoudfolie en laat het op kamertemperatuur 45 tot 60 minuten rijzen (tot het in volume is verdubbeld).

5: Haal het deeg na die eerste rijs uit de kom en kneed het even licht door. Verdeel het deeg in 14 even grote bolletjes.

6: Leg 12 van de bolletjes met ruimte ertussen in de vorm van een kerstboom op een bakplaat. (NOTITIE: ik merkte zelf dat mijn bakplaat eigenlijk net iets te klein was. Dus ik heb het deeg verdeeld in 12 bolletjes, maar ik zou een volgende keer 14 iets kleinere bolletjes maken, van 12 bolletjes de kerstboom vormen en de overige 2 gewoon ergens anders op de bakplaat neerleggen en meebakken)

7: Dek de kerstboom af met een vochtige theedoek of een stuk licht ingevet huishoudfolie. Laat weer 60 minuten op kamertemperatuur rijzen tot de bolletjes ongeveer twee keer zo groot zijn geworden.

8: Verwarm halverwege de tweede rijs de oven voor op 200 graden.

9: Bestrijk de bolletjes met de egg wash, schuif de bakplaat in de oven en verlaag de temperatuur naar 180 graden.

10: Bak in 15-20 minuten goudbruin en laat het kerstboom breekbrood afkoelen op een rooster.

Nyan switi!


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


RECEPT: kerstboom breekbrood (zachte witte bolletjes)

Voorbereidingstijd: 15 minuten (+2 uur rijstijd)
Kooktijd: 15-20 minuten
Aantal porties: 14 bolletjes

Ingrediënten kerstboom breekbrood

  • 500 gram tarwebloem
  • 1 pakje instantgist (7 gram)
  • 20 gram suiker
  • 350 gram lauwe melk
  • 50 gram zachte roomboter
  • 10 gram fijn zout (ik gebruik zelf Himalayazout, maar gewoon keukenzout kan ook)
  • 1 ei + 1 eetlepel water, los geklopt (egg wash om de bolletjes mee te bestrijken)

Zo ga je te werk

  1. Meng bloem, gist en suiker in een kom (van een keukenmachine) goed door elkaar.
  2. Schenk de lauwe melk erbij en laat de keukenmachine met deeghaak ongeveer 5 minuten draaien op de eerste stand of kneed het deeg 6 tot 8 minuten met de hand.
  3. Voeg de roomboter en het zout bij het deeg en laat de keukenmachine weer 5 minuten draaien of kneed nogmaals 6 tot 8 minuten met de hand tot het deeg soepel aanvoelt.
  4. Vorm een bal van het deeg en leg het in een (met olijfolie) ingevette kom. Dek het af met huishoudfolie en laat het op kamertemperatuur 45 tot 60 minuten rijzen (tot het in volume is verdubbeld).
  5. Haal het deeg na die eerste rijs uit de kom en kneed het even licht door. Verdeel het deeg in 14 even grote bolletjes.
  6. Leg 12 van de bolletjes met ruimte ertussen in de vorm van een kerstboom op een bakplaat (de overige 2 gewoon ergens anders op de bakplaat neerleggen en meebakken).
  7. Dek de kerstboom af met een vochtige theedoek of een stuk licht ingevet huishoudfolie. Laat weer 60 minuten op kamertemperatuur rijzen tot de bolletjes ongeveer twee keer zo groot zijn geworden.
  8. Verwarm halverwege de tweede rijs de oven voor op 200 graden.
  9. Bestrijk de bolletjes met de egg wash, schuif de bakplaat in de oven en verlaag de temperatuur naar 180 graden.
  10. Bak in 15-20 minuten goudbruin en laat de bolletjes afkoelen op een rooster.

Extra info

De bolletjes zijn prima in te vriezen.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: kerstboom breekbrood"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.