RECEPT: Javaanse kokosflensjes (goelong goelong)

De Surinaamse keuken is zo heerlijk divers door alle lekkernijen die van verschillende continenten hun weg hebben gevonden naar Suriname. Een daarvan is goelong goelong, Javaanse kokosflensjes. Meestal zijn dat roze of groene pannenkoekjes gevuld met zoete geraspte kokos. Die kleur krijgen ze door chemische kleurstof en in de kokosvulling zit behoorlijk wat suiker. Dat kan natuurlijk gezonder! Ik maakte de goelong goelong met een NATUURLIJKE kleurstof Ć©n verminderde de hoeveelheid suiker.

Het is vaste prik voor Tewa op Kwaku: een lekker voorraadje goelong goelong inslaan. Ze koopt ze ook wel eens bij een van onze favoriete Surinaamse eettentjes in Amsterdam. Ik hou zelf helemaal niet van kokos, dus kwam het ook niet zo snel in me op om de Javaanse kokosflensjes zelf een keer te maken. Maar na een verzoekje van een lezer, heb ik ze toch maar een keer op de ’te proberen’ lijst gezet.

recipe goelong goelong javaanse kokosflensjes

De eerste uitdaging was om een natuurlijke/niet chemische vervanger te vinden voor de roze kleurstof die er normaal in zit. In ons recept voor pannenkoeken in de kleuren van de Surinaamse vlag, had ik daar al mee geĆ«xperimenteerd. Ik gebruikte daarvoor bietenpoeder om een ‘rode’ kleur te krijgen. Maar bietenpoeder is niet iets dat iedereen in huis heeft of wil aanschaffen, want het is niet echt goedkoop. Een makkelijkere oplossing was daarom om bietensap te gebruiken. Een pakje gekookte bieten in de supermarkt kost ongeveer een euro en daar zit altijd nog wat bietenvocht bij dat een roze kleur geeft aan het eten waar je het aan toevoegt.

Misschien hoor je tot de school van mensen die bieten verafschuwt en nu denkt dat de kokosflensjes daar wel naar moeten smaken omdat er bietensap in zit. Geheimpje: iedereen die ik de goelong goelong heb laten proeven, wist niet dat ze met bietensap zijn gemaakt. De enige reacties die ik erop kreeg, waren: “Heerlijk zeg!” Dus vrees niet, je proeft het echt niet terug. Hou er wel rekening mee dat je rauwe beslag er meer roze uitziet dan de gebakken pannenkoekjes. Dus hoe minder bietensap je toevoegt, hoe minder roze je uiteindelijke pannenkoeken er dus uit zullen zien.

Oorspronkelijk wordt voor kokosflensjes, die in IndonesiĆ« trouwens dadar gulung heten, gula djawa gebruikt. Dat is het ingekookte sap van een bepaalde palmboom en geeft een specifieke smaak. Het wordt wel eens vervangen door bruine suiker en ik verving het door kokosbloesemsuiker, maar wil je echt de real deal, ga dan in de toko/tropische winkel of goed gesorteerde supermarkt op zoek naar gula djawa. Hier lees je er meer info over. De hoeveelheid suiker die je gebruikt in dit recept is uiteraard aan te passen aan je eigen smaak. Ik heb 50 gram gebruikt, maar mijn vriend vond dat ze nog minder zoet mochten. Dus ben je niet zo’n zoetekauw, dan kan je 35 gram suiker aanhouden.

Onderstaand recept voor goelong goelong is voor 6 flensjes, maar het is eenvoudig te vermeerderen.

ingredienten recept javaanse kokosflensjes goelong goelong

Ingrediƫnten goelong goelong (6 flensjes):
VOOR DE VULLING:

 • 100 ml water
 • 35-50 gram gula djawa / kokosbloesemsuiker / bruine (basterd)suiker / (biologische) kristalsuiker
 • 100 gram gedroogde of verse kokosrasp

VOOR DE FLENSJES:

 • 200 ml kokosmelk
 • 3-5 el bietensap
 • 2 eieren
 • 150 gram (tarwe- of spelt)bloem
 • 1/8 tl zout
 • beetje gesmolten boter of kokosolie voor het bakken

Zo ga je te werk:

1: Schenk het water in een (koeken)pan en voeg de suiker toe.

2: Verwarm tot de suiker helemaal is opgelost (blijf roeren) en voeg dan de kokosrasp toe. Roer goed door totdat alle kokosrasp het suikerwater heeft opgenomen.

recept javaanse kokosflensjes goelong goelong kokos in suikerwater

3: Test of het water is opgenomen door met een vork op de kokosrasp te drukken. Als er nog vocht uitkomt, is de kokos nog te nat en niet geschikt om de flensjes mee te vullen.

recept javaanse kokosflensjes goelong goelong kokosrasp suikerwater

4: Laat de kokosvulling afkoelen en maak ondertussen het beslag.

5: Meng de kokosmelk met het bietensap. Ik moest de kokosmelk even opwarmen omdat er een laag room bovenop zat die was gescheiden van het vocht. Dat betekent niet dat er ets mis mee is, maar je moet het wel weer even goed mengen.

recept javaanse kokosflensjes goelong goelong bietensap

6: Begin met 3 eetlepels bietensap en voeg als je de kleur niet roze genoeg vindt, nog 1 of 2 eetlepels toe. LET OP: door het bakken zien ze er uiteindelijk minder roze uit!

recept javaanse kokosflensjes goelong goelong beslag

7: Kluts de eieren goed en meng met de gekleurde kokosmelk.

8: Zeef daarna de bloem boven het ei-kokosmelkmengsel en voeg het zout toe. Roer goed door tot je een mooi egaal beslag hebt.

9: Verwarm een koekenpan en dep een papiertje in de gesmolten boter/kokosolie. Smeer daarmee de pan in.

10: Verspreid een laag beslag over de koekenpan en draai meteen goed rond. Draai om als de ene kant gaar is en bak ook de andere kant gaar. Herhaal dit tot je alle flensjes hebt gebakken.

11: Leg een flensje op een bord en schep er een laag kokosvulling op.

recept javaanse kokosflensjes goelong goelong vullen

12: Vouw/rol het flensje als een loempia en herhaal tot de vulling op is.

recept javaanse kokosflensjes goelong goelong rollen

Serveer de goelong goelong met wat kokosrasp en eventueel een bolletje ijs.

Nyan switi!


low sugar recipe goelong goelong javaanse kokosflensjes
Recept afdrukken

RECEPT: Javaanse kokosflensjes (goelong goelong)

Goelong goelong zijn Javaanse kokosflensjes met zoete kokosrasp. Wij kozen een natuurlijke kleurstof voor hun mooie roze kleur en maakten ze minder zoet!
Gang: Hapje
Keuken: Surinaams
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 6 flensjes
Auteur: Onesy
Goelong goelong zijn Javaanse kokosflensjes met zoete kokosrasp. Wij kozen een natuurlijke kleurstof voor hun mooie roze kleur en maakten ze minder zoet!

Ingrediƫnten

VOOR DE VULLING:

 • 100 ml water
 • 35-50 gram gula djawa / kokosbloesemsuiker / bruine basterdsuiker / (biologische) kristalsuiker
 • 100 gram gedroogde of verse kokosrasp

VOOR DE FLENSJES:

 • 200 ml kokosmelk
 • 3-5 el bietensap - vocht uit een pakje gekookte bieten
 • 2 eieren
 • 150 gram tarwe- of speltbloem
 • ā…› tl zout
 • beetje gesmolten boter of kokosolie voor het bakken

Instructies

 • Schenk het water in een (koeken)pan en voeg de suiker toe.
 • Verwarm tot de suiker helemaal is opgelost (blijf roeren) en voeg dan de kokosrasp toe. Roer goed door totdat alle kokosrasp het suikerwater heeft opgenomen.
 • Test of het water is opgenomen door met een vork op de kokosrasp te drukken. Als er nog vocht uitkomt, is de kokos nog te nat en niet geschikt om de flensjes mee te vullen.
 • Laat de kokosvulling afkoelen en maak ondertussen het beslag.
 • Meng de kokosmelk met het bietensap. Ik moest de kokosmelk even opwarmen omdat er een laag room bovenop zat die was gescheiden van het vocht. Dat betekent niet dat er ets mis mee is, maar je moet het wel weer even goed mengen.
 • Begin met 3 eetlepels bietensap en voeg als je de kleur niet roze genoeg vindt, nog 1 of 2 eetlepels toe. LET OP: door het bakken zien ze er uiteindelijk minder roze uit!
 • Kluts de eieren goed en meng met de gekleurde kokosmelk.
 • Zeef daarna de bloem boven het ei-kokosmelkmengsel en voeg het zout toe. Roer goed door tot je een mooi egaal beslag hebt.
 • Verwarm een koekenpan en dep een papiertje in de gesmolten boter/kokosolie. Smeer daarmee de pan in.
 • Verspreid een laag beslag over de koekenpan en draai meteen goed rond. Draai om als de ene kant gaar is en bak ook de andere kant gaar. Herhaal dit tot je alle flensjes hebt gebakken.
 • Leg een flensje op een bord en schep er een laag kokosvulling op.
 • Vouw/rol het flensje als een loempia en herhaal tot de vulling op is.

Extra info:

*Serveer de goelong goelong met wat kokosrasp en eventueel een bolletje ijs.
*Laat voor een vegan versie de eieren weg.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Ik heet Oneā€™sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

4 Replies to "RECEPT: Javaanse kokosflensjes (goelong goelong)"

 • comment-avatar
  Tamara d 19 november 2017 (10:57)

  Ik dacht dat ik de enige Surinaamse was die niet van kokos hield haha

  • comment-avatar
   TGSCC 19 november 2017 (22:45)

   Haha, voel me gesterkt hoor, gelukkig zijn we met tweeƫn!

   Groetjes,

   One’sy

 • comment-avatar
  SisterFromTheSouth 18 februari 2018 (11:38)

  Lekker recept! Alleen mis ik de echte felle roze kleur.

  • comment-avatar
   TGSCC 19 februari 2018 (08:11)

   Hoi!

   Dat klopt, die felle kleur kan je bijna niet nabootsen als je geen chemische kleurstof gebruikt. Gelukkig zit de smaak van goelong goelong niet in de kleur! šŸ™‚

   Groetjes,

   Tewa en One’sy

Leave a reply


Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.