Jamaicaanse jerk chicken deed mijn lijf sidderen (in a good way) de eerste keer dat ik het at! Dat was bij het Jamaicaanse restaurant Planet Rose in Amsterdam. Mijn zusje stelde een paar jaar geleden voor om daar eens authentieke Jamaicaanse jerk chicken te eten. Helaas is het restaurant tegenwoordig gesloten dus besloot ik eens zelf aan de slag te gaan met het recept voor jerk chicken. Want ondanks dat we van Surinaams eten houden op This Girl Can Cook, is er altijd ruimte voor een Jamaicaans recept!
Die jerk chicken bij Planet Rose had zo’n pittige saus dat ik meteen naar de Jamaicaanse punch greep, daar weer behoorlijk tipsy van werd en zoveel jerk chicken at dat ik het restaurant uit moest rollen. Het vlees was zo ongelofelijk mals en sappig dat ik direct besloot: dit wil ik thuis ook! Toch was het lastig om het recept van Planet Rose na te maken, aangezien ik het niet meer aan de kok kon vragen. Ook kwam ik erachter dat haar Jamaicaanse jerk chicken een extraatje heeft: de geheime saus van Planet Rose.
Op internet vond ik verschillende versies van het recept en daarvan heb ik er een aantal geprobeerd tot ik mijn eigen ultieme Jamaicaanse jerk chicken dish heb gecreëerd. Want het draait natuurlijk niet alleen om de kip, maar ook om de heerlijke bijgerechten! Voor dit recept koos ik voor een salade van verse mango, limoen, komkommer en koriander én gekruide rijst met boontjes.
Ik vind mijn Jamaicaanse jerk chicken echt heerlijk gekruid; de kip is mals en heeft een heerlijke grillsmaak! Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik geen Jamaicaanse mensen in mijn kennissenkring heb die hebben geproefd of mijn versie van het recept authentiek Jamaicaans smaakt. Mocht jij wel weten of onderstaande er bij in de buurt komt, of suggesties hebben voor verbetering? Laat het me gerust weten in de comments onderaan, zodat ik eventuele aanpassingen kan doen.
Ingrediënten voor Jamaicaanse jerk chicken (voor vier personen):
- 1 kilo (biologische) kipkarbonades (boutjes/vleugels kan ook, vooral als je gaat barbecueën)
- 12 stukken (verse) ananas
Ingrediënten voor de jerk marinade:
- 2 tenen knoflook
- 2 sjalotten
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel pimentpoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 snufje nootmuskaat
- 2 eetlepels citroensap
- voor de liefhebber van Hot Hot Hot: één Madame Jeanette peper
- zout en peper naar smaak
Ingrediënten mango-komkommer salade:
- 1 verse mango
- 1 halve komkommer zonder zaadjes
- 1 handje verse koriander
- 1 eetlepel limoensap
Ingrediënten gekruide rijst:
- 1 potje kidneybonen
- 1 eetlepel verse tijm
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- zilvervliesrijst
- 1 uitje, gesnipperd
- zout en peper naar smaak
Zo ga je te werk:
1: Was de kip en maak er sneetjes in zodat de marinade beter wordt opgenomen.
2: Doe alle ingrediënten voor de marinade in een keukenmachine en maal dit tot een vloeibare marinade.
3: Wrijf hierna de kip in met de marinade, ook goed in de sneetjes.
4: Laat dit geheel goed marineren, bij voorkeur een hele nacht zoals ik deed, maar als je die tijd niet hebt, minimaal twee uur.
5: Warm de oven voor op 200 graden.
6: Doe de kip in een ovenschaal en besprenkel met een beetje olie of boter.
7: Doe de kip 15 minuten in de oven en keer de kip om. Daarna nog eens 15 minuten. Als het goed is, is de kip nu gaar, maar check dit goed, vooral als je grote stukken kip gebruikt.
8: Bewaar de jus die van de kip is afgekomen.
9: Terwijl de kip in de oven zit, kun je de rijst maken. Doe deze in een rijstkoker of pan met de tijm, uien en de olie.
10: Als de rijst klaar is, warm je de bonen op in hun vocht en voeg je die toe aan de rijst. Mix het geheel goed door elkaar en breng het op smaak met zout en peper.
11: Snijd nu de mango en komkommer (haal hier de zaadlijsten uit) in kleine blokjes, pers het sap van een halve limoen uit en snijd de koriander fijn. Mix dit alles goed door elkaar.
12: Snijd de stukken ananas.
13: Verhit een goede grillpan en grill de ananas.
14: Grill daarna de kip op beide zijden tot er grillstrepen verschijnen.
15: Serveer de rijst op een grote schaal en besprenkel deze met de jus van de kip. Leg de stukken kip op de rijst en garneer met de gegrilde ananas.
16: Serveer met de mango-komkommer salade.
Nyan switi!
RECEPT: Jamaicaanse jerk chicken
Ingrediënten
voor de Jamaicaanse jerk chicken
- 1 kilo (biologische) kipkarbonades (boutjes/vleugels kan ook, vooral als je gaat barbecueën)
- 12 schijven (verse) ananas
voor de jerk marinade
- 2 tenen knoflook
- 2 sjalotten
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel pimentpoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 snufje nootmuskaat
- 2 eetlepels citroensap
- 1 madame Jeanette peper - optioneel
- zout en peper naar smaak
voor de mango-komkommer salade
- 1 verse mango
- 1 halve komkommer zonder zaadjes
- 1 handje verse koriander
- 1 eetlepel limoensap
voor de snelle rice and peas
- 400 gram zilvervliesrijst - gewassen
- 1 eetlepel verse tijm
- 1 uitje - gesnipperd
- 1 eetlepel olie
- zout en peper naar smaak
- 1 potje kidneybonen
Instructies
- Was de kip en maak er sneetjes in zodat de marinade beter wordt opgenomen.
- Doe alle ingrediënten voor de marinade in een keukenmachine en maal dit tot een vloeibare marinade.
- Wrijf hierna de kip in met de marinade, ook goed in de sneetjes.
- Laat dit geheel goed marineren, bij voorkeur een hele nacht zoals ik deed, maar als je die tijd niet hebt, minimaal twee uur.
- Warm de oven voor op 200 graden.
- Doe de kip in een ovenschaal en besprenkel met een beetje olie of boter.
- Doe de kip 15 minuten in de oven en keer de kip om. Daarna nog eens 15 minuten. Als het goed is, is de kip nu gaar, maar check dit goed, vooral als je grote stukken kip gebruikt. Bewaar de jus die van de kip is afgekomen.
- Terwijl de kip in de oven zit, kun je de rijst maken. Doe deze in een rijstkoker of pan met de tijm, uien en de olie.
- Als de rijst klaar is, warm je de bonen op in hun vocht en voeg je die toe aan de rijst. Mix het geheel goed door elkaar en breng het op smaak met zout en peper.
- Snijd nu de mango en komkommer (haal hier de zaadlijsten uit) in kleine blokjes, pers het sap van een halve limoen uit en snijd de koriander fijn. Mix dit alles goed door elkaar.
- Verhit een goede grillpan en grill de schijven ananas.
- Grill daarna de kip op beide zijden tot er grillstrepen verschijnen.
- Serveer de rijst op een grote schaal en besprenkel deze met de jus van de kip. Leg de stukken kip op de rijst en garneer met de gegrilde ananas.
- Serveer met de mango-komkommer salade.
1 Reply to "RECEPT: Jamaicaanse jerk chicken"
Melanie Strella 31 augustus 2015 (14:48)
5 scallions (green onions)
5 sprigs of fresh thyme (about 1 tablespoon chopped)
2 teaspoon salt
1/2 teaspoon black pepper
1 tablespoon brown sugar
2 teaspoon ground allspice
1 teaspoon nutmeg
1 teaspoon cinnamon
2 scotch bonnet peppers
1/3 cup soy sauce
2 tablespoon vegetable oil
1/4 cup vinegar
1 onion
1/2 cup orange juice
2 cloves garlic
1 teaspoon grated ginger 🙂