Traditionele Italiaanse pesto bestaat uit basilicum, olijfolie, knoflook, pijnboompitten, kaas en zout. Heel anders dan de fabriekspesto die je in de winkel kan kopen, want daar zitten ingrediënten in als walnoten, cashewnoten, aardappelvlokken, witte wijnazijn, glucosesiroop, zonnebloemolie en ga zo maar door. Homemade pesto bevat al die dingen niet én is zoveel lekkerder dan die uit een potje! Maar, er is één ingrediënt dat we toch hebben vervangen in dit recept. De basilicum verruilden we namelijk voor de Surinaamse groente tayerblad zodat je overheerlijke homemade tayerblad pesto kan maken!
In 2015 maakte ik samen met drie vriendinnen een videoserie over Surinamers in Nederland, Fotenti. Een van de geïnterviewde Surinamers was Peter, een kok, die in het restaurant waar hij werkte, Surinaamse elementen verwerkte in de gerechten die hij maakte. Tijdens het interview had hij pesto meegenomen gemaakt met de Surinaamse groente dagublad. Dat vond ik niet alleen erg lekker, maar ook zo’n creatief idee dat ik besloot het zelf ook eens te maken.
We zijn inmiddels een jaar verder en het is er eindelijk eens van gekomen. Alleen koos ik een andere bladgroente uit Suriname: tayerblad. Het is een van mijn favoriete Surinaamse groenten, en een van de weinige Surinaamse groenten die ik als kind lustte. Waarschijnlijk omdat de smaak zo lijkt op spinazie en dus herkenbaarder was dan bittere groenten als amsoi en sopropo.
Ik maak met tayerblad ook wel eens een soort pastei met tayerblad, gehakt en feta. Dat recept voor pastei vind je hier. Met deze tayerblad pesto kan je ander lekkers maken, denk aan:
*pasta met pesto
*kip met pesto
*toastjes of tosti met pesto
En natuurlijk nog veel meer!
UPDATE 2022: ik heb deze tayerblad pesto inmiddels ook gemaakt met (ongeveer 350 gram) tayerblad (zonder stelen) die ik eerst heb gekookt. De hoeveelheid tayerblad in deze versie is veel groter, dus voedzamer. Maar als je geen tijd voor of zin hebt in een extra stap, dan kan je het oorspronkelijk recept aanhouden.
Ingrediënten homemade tayerblad pesto (potje van 150 gram):
- 2 el (20 gram) pijnboompitten, geroosterd
- 30 gram (biologische/vegan) Parmezaanse kaas, in brokjes
- 30-50 gram tayerblad (alleen bladeren), gewassen
- ½ grote of 1 kleine teen knoflook
- 50-75 ml extra virgin olijfolie
- peper en zout naar smaak
Zo ga je te werk:
1: Rooster de pijnboompitten in een koekenpan tot ze een mooie bruine kleur hebben en laat ze afkoelen.
2: Scheur of snijd de tayerblad bladeren in kleinere stukken zodat ze in de keukenmachine passen.
3: Plaats alle ingrediënten (begin met 50 ml olijfolie en 30 gram tayerblad) in de keukenmachine/hakmolen en pureer tot je pesto hebt (dat kan grove pesto met zichtbare stukjes zijn of helemaal fijn gepureerd). Je kunt hiervoor ook een staafmixer gebruiken.
4: Proef of je de tayerblad pesto smeuïg genoeg vindt en of je de tayerblad genoeg proeft. Zo niet, voeg dan de rest van de olijfolie en tayerblad in beetjes toe.
5: Breng op smaak met extra peper en zout.
6: Bewaar in een gesteriliseerd potje met een laagje olijfolie erop in de koelkast. De tayerblad pesto is zo ongeveer een week houdbaar. Invriezen kan ook, bijvoorbeeld door de pesto in een ijsblokjesvorm te schenken.
Voor een vegan variant kan je vegan Parmezaanse kaas in de supermarkt kopen of dit recept gebruiken om het zelf te maken. Een derde mogelijkheid is het helemaal weglaten, er wat nutritional yeast (edelgistvlokken) aan toevoegen voor een kaassmaak. Begin met 2 eetlepels en voeg naar smaak meer toe.
Geen pijnboompitjes? Gebruik dan walnoten, amandelen of cashewnoten (ook even roosteren).
Ben je allergisch voor noten? Kies dan voor geroosterde zonnebloempitten.
Nyan switi!
RECEPT: homemade tayerblad pesto
Ingrediënten
- 2 el/20 gram pijnboompitten - geroosterd
- 30 gram biologische Parmezaanse kaas - in brokjes
- 30-50 gram tayerblad - alleen bladeren, gewassen
- 0,5 grote of 1 kleine teen knoflook
- 50-75 ml extra virgin olijfolie
- peper en zout naar smaak
Instructies
- Rooster de pijnboompitten in een koekenpan tot ze een mooie bruine kleur hebben en laat ze afkoelen.
- Scheur of snijd de tayerblad bladeren in kleinere stukken zodat ze in de keukenmachine passen.
- Plaats alle ingrediënten (begin met 50 ml olijfolie en 30 gram tayerblad) in de keukenmachine/hakmolen en pureer tot je pesto hebt (dat kan grove pesto met zichtbare stukjes zijn of helemaal fijn gepureerd). Je kunt hiervoor ook een staafmixer gebruiken.
- Proef of je de tayerblad pesto smeuïg genoeg vindt en of je de tayerblad genoeg proeft. Zo niet, voeg dan de rest van de olijfolie en tayerblad in beetjes toe.
- Breng op smaak met extra peper en zout.
- Bewaar in een gesteriliseerd potje met een laagje olijfolie erop in de koelkast.
2 Replies to "RECEPT: homemade tayerblad pesto"
Natascha 24 maart 2021 (14:46)
Naa hoe heb ik dit deze site nu pas ontdekt.
Ik heb dit recept gemaakt met vegan parmezaanse kaas en cashewnoten. Zo lekker ik eet het met alles 🤣
TGSCC 26 maart 2021 (22:35)
Hoi Natascha,
Leuk dat je zo enthousiast bent! En fijn dat de pesto je smaakt. 🙂
Groetjes,
Tewa en One’sy