RECEPT: homemade tayerblad pesto

GA NAAR HET RECEPT

Traditionele Italiaanse pesto bestaat uit basilicum, olijfolie, knoflook, pijnboompitten, kaas en zout. Heel anders dan de fabriekspesto die je in de winkel kan kopen, want daar zitten ingrediënten in als walnoten, cashewnoten, aardappelvlokken, witte wijnazijn, glucosesiroop, zonnebloemolie en ga zo maar door. Homemade pesto bevat al die dingen niet én is zoveel lekkerder dan die uit een potje! Maar, er is één ingrediënt dat we toch hebben vervangen in dit recept. De basilicum verruilden we namelijk voor de Surinaamse groente tayerblad zodat je overheerlijke homemade tayerblad pesto kan maken!

In 2015 maakte ik samen met drie vriendinnen een videoserie over Surinamers in Nederland, Fotenti. Een van de geïnterviewde Surinamers was Peter, een kok, die in het restaurant waar hij werkte, Surinaamse elementen verwerkte in de gerechten die hij maakte. Tijdens het interview had hij pesto meegenomen gemaakt met de Surinaamse groente dagublad. Dat vond ik niet alleen erg lekker, maar ook zo’n creatief idee dat ik besloot het zelf ook eens te maken.

recept tayerblad pesto close up homemade pesto recipe

We zijn inmiddels een jaar verder en het is er eindelijk eens van gekomen. Alleen koos ik een andere bladgroente uit Suriname: tayerblad. Het is een van mijn favoriete Surinaamse groenten, en een van de weinige Surinaamse groenten die ik als kind lustte. Waarschijnlijk omdat de smaak zo lijkt op spinazie en dus herkenbaarder was dan bittere groenten als amsoi en sopropo.

Ik maak met tayerblad ook wel eens een soort pastei met tayerblad, gehakt en feta. Dat recept voor pastei vind je hier. Met deze tayerblad pesto kan je ander lekkers maken, denk aan:
*pasta met pesto
*kip met pesto
*toastjes of tosti met pesto
En natuurlijk nog veel meer!

Ingrediënten homemade tayerblad pesto (potje van 150 gram):

  • 2 el (20 gram) pijnboompitten, geroosterd
  • 30 gram (biologische) Parmezaanse kaas, in brokjes
  • 30-50 gram tayerblad (alleen bladeren), gewassen
  • ½ grote of 1 kleine teen knoflook
  • 50-75 ml extra virgin olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Zo ga je te werk:

1: Rooster de pijnboompitten in een koekenpan tot ze een mooie bruine kleur hebben en laat ze afkoelen.

2: Scheur of snijd de tayerblad bladeren in kleinere stukken zodat ze in de keukenmachine passen.

recept tayerblad pesto homemade ingredients

3: Plaats alle ingrediënten (begin met 50 ml olijfolie en 30 gram tayerblad) in de keukenmachine/hakmolen en pureer tot je pesto hebt (dat kan grove pesto met zichtbare stukjes zijn of helemaal fijn gepureerd). Je kunt hiervoor ook een staafmixer gebruiken.

4: Proef of je de tayerblad pesto smeuïg genoeg vindt en of je de tayerblad genoeg proeft. Zo niet, voeg dan de rest van de olijfolie en tayerblad in beetjes toe.

5: Breng op smaak met extra peper en zout.

6: Bewaar in een gesteriliseerd potje met een laagje olijfolie erop in de koelkast. De tayerblad pesto is zo ongeveer een week houdbaar. Invriezen kan ook, bijvoorbeeld door de pesto in een ijsblokjesvorm te schenken.

Voor een vegan variant kan je de Parmezaanse kaas weglaten. Voeg dan eventueel wat nutritional yeast (edelgistvlokken) toe voor een kaassmaak. Begin met 2 eetlepels en voeg naar smaak meer toe.

Geen pijnboompitjes? Gebruik dan walnoten, amandelen of cashewnoten (ook even roosteren).
Ben je allergisch voor noten? Kies dan voor geroosterde zonnebloempitten.

recept tayerblad pesto close up homemade pesto recipe

Nyan switi!


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie? Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


Elke maand nieuwe This Girl Can Cook recepten ontvangen?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

RECEPT: homemade tayerblad pesto

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Kooktijd: 5 minuten
Aantal porties: 1 potje van 150 gram

Ingrediënten homemade tayerblad pesto

  • 2 el (20 gram) pijnboompitten, geroosterd
  • 30 gram (biologische) Parmezaanse kaas, in brokjes
  • 30-50 gram tayerblad (alleen bladeren), gewassen
  • ½ grote of 1 kleine teen knoflook
  • 50-75 ml extra virgin olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Zo ga je te werk

  1. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan tot ze een mooie bruine kleur hebben en laat ze afkoelen.
  2. Scheur of snijd de tayerblad bladeren in kleinere stukken zodat ze in de keukenmachine passen.
  3. Plaats alle ingrediënten (begin met 50 ml olijfolie en 30 gram tayerblad) in de keukenmachine/hakmolen en pureer tot je pesto hebt (dat kan grove pesto met zichtbare stukjes zijn of helemaal fijn gepureerd). Je kunt hiervoor ook een staafmixer gebruiken.
  4. Proef of je de tayerblad pesto smeuïg genoeg vindt en of je de tayerblad genoeg proeft. Zo niet, voeg dan de rest van de olijfolie en tayerblad in beetjes toe.
  5. Breng op smaak met extra peper en zout.
  6. Bewaar in een gesteriliseerd potje met een laagje olijfolie erop in de koelkast.

Extra info

De tayerblad pesto is zo ongeveer een week houdbaar. Invriezen kan ook, bijvoorbeeld door de pesto in een ijsblokjesvorm te schenken. *** Voor een vegan variant kan je de Parmezaanse kaas weglaten. Voeg dan eventueel wat nutritional yeast (edelgistvlokken) toe voor een kaassmaak. Begin met 2 eetlepels en voeg naar smaak meer toe. *** Geen pijnboompitjes? Gebruik dan walnoten, amandelen of cashewnoten (ook even roosteren). Ben je allergisch voor noten? Kies dan voor geroosterde zonnebloempitten.

No Replies to "RECEPT: homemade tayerblad pesto"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.