RECEPT: homemade madame Jeanette pindakaas

Is je pindakaas bijna op? Bewaar dan de lege pot en noteer geen pindakaas op je boodschappenlijst, maar geroosterde pinda’s en madame Jeanette pepers. Homemade madame Jeanette pindakaas maken, is namelijk super makkelijk én kan je helemaal aanpassen naar je eigen smaak.

Ik weet nog dat ik als tiener op een dag besloot dat ik geen pindakaas meer op mijn brood wilde dat ik mee nam naar school. Mijn vader smeerde mijn brood voor me (HOE VERWEND IS DAT???) en ik deelde het hem mee, omdat ik de geur te overheersend vond. Ik heb het daarna bijna nooit meer gegeten, tot een paar jaar terug.

Toen herontdekte ik hoe lekker een verse boterham met smeuïge pindakaas kan zijn. En herinnerde ik me dat mijn moeder vroeger zelf pindakaas maakte (toen ze koken nog leuk vond, haha!). Het was een heel proces, want ze deed het from scratch: pinda’s doppen, roosteren in de oven, laten afkoelen, de vliesjes los wrijven en ze er dan in de tuin afblazen. Vervolgens in de keukenmachine en nog geen kwartier later: ‘homemade’ pindakaas zoals dat tegenwoordig heet.

Ingredienten pittige pindakaas

Dat hele proces kan je ook doorlopen als je zelf homemade madame Jeanette pindakaas wil maken, maar het hoeft niet. Je kan gewoon een bakje al geroosterde pinda’s kopen, of geroosterde doppinda’s zoals ik deed voor onderstaand recept. Wat betreft de hoeveelheid peper en honing, die is naar smaak toe te voegen. Alhoewel ik niet zo’n fan ben van pittig eten (ja, die Surinamers bestaan), proefde ik na het toevoegen van een halve madame Jeanette nog vrij weinig peper. Vandaar dat ik voor dit recept uit ben gegaan van een hele. Mijn advies zou zijn om het eerst met een halve te proberen en halverwege even te proeven.

Hetzelfde geldt voor de honing, die is optioneel, en kan dus zowel worden weggelaten als vermeerderd. Ik heb gekozen voor ongezouten pinda’s, omdat ik zelf zout wil toevoegen. De aantallen in dit recept leveren een klein potje homemade madame Jeanette pindakaas op. Wil je meteen voor een grote pot gaan, verdubbel dan alle ingrediënten.

 

Ingrediënten homemade madame Jeanette pindakaas:

 • 250 gram ongezouten geroosterde (dop)pinda’s
 • 1 madame Jeanette peper
 • 1 à 2 theelepels honing of maple syrup
 • zout naar smaak

Zo ga je te werk:
1: Was de madame Jeanette, verwijder de pitjes (tenzij je van heeeeeel peper houdt) en snij in stukken.

2: BIJ GEROOSTERDE DOPPINDA’S: dop de pinda’s en verwijder de vliesjes.
BIJ ONGEBRANDE PINDA’S: verwarm de oven voor op 200 graden en rooster daarna de pinda’s voor 10 minuten in de oven op 200 graden. Laat ze een beetje afkoelen.

pinda's malen pindakaas

3: Gooi de pinda’s samen met (een deel van) de madame Jeanette en de honing in de keukenmachine/hakmolen en maal fijn tot het korrelig wordt.

gemalen pinda's pindakaas

4: Schraap de pinda’s aan de randen naar beneden en maal weer verder tot je op gegeven moment een soort homp krijgt.

pindakaas keukenmachine

5: Probeer die homp weer een beetje te verdelen over de keukenmachine en maal verder tot je ziet dat er een soort smeuïge pasta ontstaat.

6: Haal er een mespunt uit om te zien of het de structuur heeft die je wilt. Je kan hem namelijk extra smeuïg maken door de machine nét even iets langer door te laten draaien. Proef meteen of je de pindakaas zout en peper genoeg vindt.

7: Voeg als je crunch lekker vindt nog wat fijngehakte pinda’s toe aan de pasta en zie daar: je zelfgemaakte pikante pindakaas is klaar!

home made pindakaas

Nyan switi!


home-made-pittige-pindakaas
Recept afdrukken

RECEPT: homemade madame Jeanette pindakaas

Met maar drie ingrediënten maak je binnen vijftien minuten heerlijke homemade madame Jeanette pindakaas.
Gang: Bijgerecht, Ontbijt en lunch
Keuken: Surinaams
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 1 kleine pot
Auteur: Onesy
Met maar drie ingrediënten maak je binnen vijftien minuten heerlijke homemade madame Jeanette pindakaas.

Ingrediënten

 • 250 gram ongezouten geroosterde doppinda's
 • 1 madame Jeanette peper
 • 1-2 theelepels honing of maple syrup
 • zout naar smaak

Instructies

 • Was de madame Jeanette, verwijder de pitjes en snij in stukken.

BIJ GEROOSTERDE DOPPINDA'S:

 • Dop de pinda's en verwijder de vliesjes.

BIJ ONGEBRANDE PINDA'S:

 • Verwarm de oven voor op 200 graden en rooster daarna de pinda's voor 10 minuten in de oven op 200 graden. Laat ze een beetje afkoelen.
 • Gooi de pinda’s samen met (een deel van) de madame Jeanette en de honing in de keukenmachine/hakmolen en maal fijn tot het korrelig wordt.
 • Schraap de pinda’s aan de randen naar beneden en maal weer verder tot je op gegeven moment een soort homp krijgt.
 • Probeer die homp weer een beetje te verdelen over de keukenmachine en maal verder tot je ziet dat er een soort smeuïge pasta ontstaat.
 • Haal er een mespunt uit om te zien of het de structuur heeft die je wilt. Je kan hem namelijk extra smeuïg maken door de machine nét even iets langer door te laten draaien. Proef meteen of je de pindakaas zout en peper genoeg vindt.
 • Voeg als je crunch lekker vindt nog wat fijngehakte pinda’s toe aan de pasta en roer die er goed doorheen.

Extra info:

De pindakaas smaakt heerlijk op een zelfgemaakt Surinaams puntje (wit of bruin) of is te gebruiken als basis voor een pindasausdressing.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

HANDIG KOOKGEREI VOOR DIT RECEPT:Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, betaal je niets extra’s, maar verdient This Girl Can Cook wel een klein percentage om ons blog te ondersteunen.


author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

4 Replies to "RECEPT: homemade madame Jeanette pindakaas"

 • comment-avatar
  Shada 29 mei 2016 (17:03)

  Nooit meer uit de supermarkt pindakaas gekocht sinds begin van het jaar. Zoveel lekkerder om zelf te maken. Ik doe er geen honing in..

 • comment-avatar
  Mirr 5 juli 2016 (07:58)

  Hi! Fijn recept, dank je wel. Hoe lang blijft deze pindakaas goed? En kan ik het gewoon in de kast bewaren, of beter in de koelkast?

  • comment-avatar
   TGSCC 5 juli 2016 (17:13)

   Ik bewaar het zelf in een keukenkastje, dus op een koele droge plek. Mocht er een laagje olie komen bovendrijven, roer dan de pindakaas weer even goed door. De pindakaas is ongeveer een maand houdbaar.

 • 10 blogs die jij óók zou moeten lezen | Serenitheory 16 juli 2016 (01:31)

  […] door hun oma vernieuwen zij deze en maken zij het gezonder. Dit in de vorm van traditionele Surinaamse en vernieuwende fusion recepten, maar ook door reviews van food spots in binnen- en buitenland en hier en daar een interview. Maak […]

Leave a reply


Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.