RECEPT: hele vis uit de oven

Na alle vreetfestijnen van de feestdagen ben ik behoorlijk toe aan lichtere en gezondere maaltijden. Zo kwam ik op het idee om een hele zalmforel uit de oven te maken. Het resultaat is verbluffend lekker en geloof mij, je hebt dit in no time gemaakt! Benieuwd naar de allerlekkerste hele vis uit de oven? Lees snel verder!

Normaal grill of bak ik graag een visje in de pan, maar een hele vis uit de oven is net zo makkelijk. Als je naar de visboer gaat om een hele vis te kopen, kies dan voor een hele (zalm)forel, dorade, zeebaars of makreel. En vraag ook even of de vis schoongemaakt kan worden, tenzij je het leuk vindt om zelf de ingewanden te verwijderen. 🙂 Ik vind het zelf in ieder geval altijd een rotklus.

Serveer de hele vis uit de oven met aardappeltjes, groenten en botersla

Voor een hele vis ben ik meestal een euro of zes à zeven kwijt en dat is zeker niet goedkoop, maar eens in de zoveel tijd vind ik dat ik mezelf best mag trakteren op iets heerlijks! Ik eet de vis met aardappeltjes en groenten uit de oven en daarnaast een lekkere simpele boterslasalade.

Ingrediënten hele vis uit de oven voor 2 grote of 4 kleine eters:

  • 1 grote zalmforel (of dorade, makreel of andere hele vis)
  • 1 halve citroen
  • 1 halve sinaasappel
  • 8 bospenen
  • 2 rode uien
  • 2 grote tenen knoflook
  • 1 eetlepel grof zeezout
  • 1 eetlepel 4-seizoenenpeper
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 4 eetlepels olijfolie

Zo ga je te werk:

1: Verwarm de oven voor op 200 graden.

2: Spoel de vis goed af met koud water. Als je het fijn vindt kun je de vis ook schoonmaken met een citroentje.

3: Dep de vis daarna goed droog met keukenpapier.

4: Snijd de halve citroen en sinaasappel in schijfjes.

5: Kneus de tenen knoflook door ze met een groot mes te pletten.

6: Snijd de rode uien in grove stukken van vier.

7: Was de bospenen en halveer de dikkere penen.

8: Vul het buikje van de vis om en om met de schijfjes citroen en sinaasappel. De overgebleven citroen en sinaasappel kun je uitpersen over de vis.

9: Vul nu het buikje ook met een takje rozemarijn en één geplette knoflook.

10: Pak een grote ovenschaal en besprenkel de bodem met de olijfolie.

11: Voeg nu een afgestreken eetlepel zout, een eetlepel peper en de resterende rozemarijn toe aan die olijfolie en mix dit goed.

12: Leg de vis in dit mengsel en wentel hem goed om zodat de hele vis wat van dit mengsel meekrijgt.

13: Leg nu de bospenen, de rode uien en de rest van de knoflooktenen in de ovenschaal en mix goed zodat alles bedekt is met olie.

14: Plaats de schaal in de oven en bak de vis 25 minuten op 200 graden. Ik kies er zelf altijd voor om de vis niet helemaal droog te bakken, maar wel zodat ‘ie net gaar is. Zo blijft de vis van buiten krokant en van binnen lekker mals en sappig. Wil je de vis wel helemaal doorbakken (extra gaar), doe hem dan 30-35 minuten in de oven. Dit is trouwens ook verstandig als je de vis hebt gekocht en niet dezelfde dag klaarmaakt.

Hoe weet je of de vis gaar is? Pak een botermes en kijk of de vis probleemloos van de graat komt. Is dit het geval, dan is hij gaar.

Hopelijk vind jij de vis net zo lekker als ik!

Nyan switi!


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Plaats dan wel altijd een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


RECEPT: hele vis uit de oven

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Kooktijd: 25-35 minuten
Aantal porties: 2-4

Ingrediënten hele vis uit de oven

  • 1 grote zalmforel (of dorade, makreel of andere hele vis)
  • 1 halve citroen
  • 1 halve sinaasappel
  • 8 bospenen
  • 2 rode uien
  • 2 grote tenen knoflook
  • 1 eetlepel grof zeezout
  • 1 eetlepel 4-seizoenenpeper
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 4 eetlepels olijfolie

Zo ga je te werk

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Spoel de vis goed af met koud water. Als je het fijn vindt kun je de vis ook schoonmaken met een citroentje.
  3. Dep de vis daarna goed droog met keukenpapier.
  4. Snijd de halve citroen en sinaasappel in schijfjes.
  5. Kneus de tenen knoflook door ze met een groot mes te pletten.
  6. Snijd de rode uien in grove stukken van vier.
  7. Was de bospenen en halveer de dikkere penen.
  8. Vul het buikje van de vis om en om met de schijfjes citroen en sinaasappel. De overgebleven citroen en sinaasappel kun je uitpersen over de vis.
  9. Vul nu het buikje ook met een takje rozemarijn en één geplette knoflook.
  10. Pak een grote ovenschaal en besprenkel de bodem met de olijfolie.
  11. Voeg nu een afgestreken eetlepel zout, een eetlepel peper en de resterende rozemarijn toe aan die olijfolie en mix dit goed.
  12. Leg de vis in dit mengsel en wentel hem goed om zodat de hele vis wat van dit mengsel meekrijgt.
  13. Leg nu de bospenen, de rode uien en de rest van de knoflooktenen in de ovenschaal en mix goed zodat alles bedekt is met olie.
  14. Plaats de schaal in de oven en bak de vis 25 tot 35 minuten op 200 graden.

Extra info

Ik kies er zelf altijd voor om de vis niet helemaal droog te bakken, maar wel zodat 'ie net gaar is. Zo blijft de vis van buiten krokant en van binnen lekker mals en sappig. Wil je de vis wel helemaal doorbakken (extra gaar), doe hem dan 30-35 minuten in de oven. Dit is trouwens ook verstandig als je de vis hebt gekocht en niet dezelfde dag klaarmaakt. De vis is gaar wanneer je hem probleemloos met een botermes van de graat kan trekken.

author-avatar

Soulfood en patat lover voor het leven. Daardoor: de eeuwige jojo. Krijgt een twinkeling in de ogen als het om écht lekker eten gaat.

No Replies to "RECEPT: hele vis uit de oven"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.