Surinaamse bojo is net als eksi kuku, bruine koek en fiadoe een echte Surinaamse feesttaart. Bojo wordt gemaakt van cassave en kokos en bevat meestal (gecondenseerde) melk en boter. Maar als je veganistisch eet, laat je die dingen juist weg. Gelukkig is het toch mogelijk van een overheerlijke Surinaamse bojo te genieten die vrij is van dierlijke producten! This Girl Can Cook mag namelijk een recept uit het kookboek Happy & Healthy @ Home delen, dat Roy en Shanti Silos met Monique Cambridge maakten. Naast vegan is dit bojo recept ook vrij van geraffineerde suikers. Win-win dus!
Onze moeder maakte vroeger ook wel eens bojo en het was vaak toch een beetje een verrassing hoe de bojo uit de oven kwam. De Surinaamse taart hoort een beetje vochtig te zijn, maar moet natuurlijk wel gaar zijn en mag dus niet aan je handen kleven als je een stukje eet. Volgens onze moeder is het allerbelangrijkste dat de verhouding cassave/kokos goed is. Er mag nooit meer kokos dan cassave in zitten, anders is het eindresultaat een harde stijve bojo.
Het recept dat je hieronder vind uit het kookboek Happy & Healthy @ Home is toch weer anders dan dat van onze moeder. Er wordt geen geraffineerde suiker voor deze Surinaamse bojo gebruikt, maar diksap of granenstroop zoals gerstemoutstroop of rijstemoutstroop. Diksap is ingekookt vruchtensap en rijststroop bijvoorbeeld wordt gemaakt door gemalen bruine rijst met water te vermengen en tot een pap te koken. Dit wordt gefilterd en gekookt en levert uiteindelijk een dikke, kleverige, goudkleurige stroop op.
Je vindt deze zoetmiddelen in biologische supermarkten/natuurwinkels en misschien ook in goed gesorteerde gewone supermarkten. Hou er wel rekening mee dat het nog steeds suiker is, en je ook deze zoetmiddelen dus niet onbeperkt kan eten/gebruiken. Hier vind je een uitgebreid overzicht van allerlei soorten suikers. Wil je liever geen diksap of stroop gebruiken, dan kan je ook rozijnen langdurig stomen tot ze ‘zacht’ zijn en die door het beslag mixen. Gebruik dan wel meer rozijnen dan in onderstaand recept staat aangegeven. Het hangt een beetje van je smaak af, hoeveel extra.
Ingrediënten Surinaamse bojo:
- 1 kilo geraspte cassave (uit de diepvries of vers)
- 200 ml kokosmelk
- 1 pakje (200 ml) kokosroom (ook bekend als coconut cream of santen)
- 7-10 eetlepels (105-150 ml) perendiksap/gerstemoutstroop/rijstemoutstroop (hoeveelheid naar smaak aan te passen, hou er rekening mee dat gerstemoutstroop zoeter van smaak is)
- 500 ml ongezoete amandelmelk
- VOOR BRUINE BOJO: 1-2 eetlepels kaneel
- 1 vanillestokje
- 100 gram rozijnen (als je geen zoetmiddel gebruikt nog 50-100 gram extra rozijnen gebruiken)
- kokosschaafsel (voor decoratie)
Zo ga je te werk:
1: Ontdooi de cassave door hem ofwel een dag van te voren uit de vriezer te halen of in heet water.
2: Verwarm de oven voor op 180 graden.
3: Meng de cassave met de kokosmelk, kokosroom en amandelmelk.
4: Voeg vervolgens perendiksap/gerstemoutstroop/rijstemoutstroop toe en proef of je het zoet genoeg vindt.
5: Haal van het vanillestokje het merg eruit en voeg ook dit toe aan het mengsel, net als de kaneel als je bruine bojo maakt. Het mengsel moet een papje worden, maar niet al te stijf.
6: Neem een diep bakblik met een hoge rand en vet deze in.
7: Doe het beslag in het blik en voeg de rozijnen toe.
8: Wanneer het blik in de oven gaat, zet de temperatuur van de oven dan terug naar 160 graden. Kijk na 55 minuten of de bojo gaar is. Zo niet, laat hem dan nog 10 minuten garen.
9: Haal de bojo uit de oven en laat hem afkoelen.
10: Decoreer met kokosschaafsel en serveer de bojo in blokjes gesneden.
Nyan switi!
RECEPT: vegan Surinaamse bojo
Ingrediënten
- 1 kilo geraspte cassave - uit de diepvries of vers
- 200 ml kokosmelk
- 200 ml kokosroom (ook bekend als coconut cream of santen)
- 7-10 eetlepels 105-150 ml perendiksap/gerstemoutstroop/rijstemoutstroop (hoeveelheid naar smaak aan te passen, hou er rekening mee dat gerstemoutstroop zoeter van smaak is)
- 500 ml ongezoete amandelmelk
- VOOR BRUINE BOJO: 1-2 eetlepels kaneel
- 1 vanillestokje
- 100 gram rozijnen - als je geen zoetmiddel gebruikt nog 50-100 gram extra rozijnen gebruiken
- vegan boter om in te vetten
- kokosschaafsel - voor decoratie
Instructies
- Ontdooi de cassave door hem in heet water te leggen of een dag van te voren uit de vriezer te halen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng de cassave met de kokosmelk, kokosroom en amandelmelk.
- Voeg vervolgens perendiksap/gerstemoutstroop/rijstemoutstroop toe en proef of je het zoet genoeg vindt.
- Haal van het vanillestokje het merg eruit en voeg ook dit toe aan het mengsel, net als de kaneel als je bruine bojo maakt. Het mengsel moet een papje worden, maar niet al te stijf.
- Neem een diep bakblik met een hoge rand en vet deze in met de vegan boter.
- Doe het beslag in het blik en voeg de rozijnen toe.
- Wanneer het blik in de oven gaat, zet de temperatuur van de oven dan terug naar 160 graden. Kijk na 55 minuten of de bojo gaar is. Zo niet, laat hem dan nog 10 minuten garen.
- Haal de bojo uit de oven en laat hem afkoelen.
- Decoreer met kokosschaafsel en serveer de bojo in blokjes gesneden.
8 Replies to "RECEPT: heerlijke Surinaamse bojo (vegan)"
Liona 9 oktober 2017 (10:40)
Wat leuk dit! Ik moet het zeker eens proberen!
TGSCC 9 oktober 2017 (11:09)
Hoi Liona,
Laat ons weten wat je ervan vindt?
Groetjes,
Tewa en One’sy
Natascha 22 mei 2019 (08:45)
Hi! Kan de bojo ook met maple siroop of agave?
TGSCC 22 mei 2019 (09:43)
Hoi Natascha,
We mochten het recept overnemen van Shanti en Roy en zij hebben waarschijnlijk bewust gekozen voor de zoetstof die in het recept staat vanuit de macrobiotiek. Maar als je niet uitgaat van die lifestyle, of makkelijker aan maple syrup of agave kan komen, kan je een van die twee zeker ook gebruiken!
Groetjes,
Tewa en One’sy
Natascha 22 mei 2019 (10:20)
Dank je wel voor de snelle reactie! Ga hem vanmiddag maken! Laat weten hoe hij is geworden.
En super leuke site en recepten hebben jullie! Zelf half Surinaams en Vegan… dus heerlijk om de alternatieven te kunnen maken die ook heerlijk zijn!
TGSCC 22 mei 2019 (14:29)
Lekker! We zijn benieuwd naar het resultaat. 🙂 Thanks voor je lieve woorden, mocht je nog suggesties hebben voor vegan gerechten die je graag zou willen zien, laat het ons gerust weten?
Groetjes,
Tewa en One’sy
Natascha 23 mei 2019 (12:34)
Heb de Bojo met Maple gemaakt en hij is heerlijk geworden! Dank je wel!
Lieve groet,
Natascha
TGSCC 24 mei 2019 (14:05)
Ah, goed om te horen! Nyan switi,
Tewa en One’sy