Er gaat niets boven een heerlijke Surinaamse huzarensalade met verse bietjes! Dacht ik. Tot ik erachter kwam dat er bijna een halve pot mayonaise in wordt gestopt waardoor de salade niet supergezond te noemen is. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een ingrediënt om de mayonaise te vervangen en de huzarensalade een stuk gezonder te maken. Het duurde even, maar ik heb er een gevonden!
Als ik op een feestje een huzarensalade zie staan, ren ik er meteen naar toe. Eerst wil ik wel weten wie de salade heeft gemaakt en pas als ik diegene heb goedgekeurd, ga ik los. I love Surinaamse huzarensalade! Toen ik in verwachting was, had ik er zelfs een enorme craving voor, maar mijn moeder, die het normaal voor me maakt, was net op vakantie.
Ik besloot het daarom zelf te maken; hoe moeilijk kon het zijn? Het bleek inderdaad niet moeilijk om te maken, maar ik kreeg wel een hartverzakking toen ik zag hoeveel mayonaise er doorheen moest. Bij een salade had ik toch een heel andere associatie… Omdat ik wel wilde toegeven aan mijn cravings keek ik naar mogelijkheden om de mayonaise te vervangen. Bijna alles probeerde ik: van yoghurt tot mayonaise light. Wat het minste op de structuur en smaak van invloed bleek, is zure room!
Mayonaise bevat volgens het Voedingscentrum per 100 gram 664 calorieën en 71,6 gram vet. Zure room is drie keer minder vet. Er zitten namelijk maar 197 calorieën in en 19,2 gram vet per 100 gram. Mocht je twijfelen of je huzarensalade met zure room wel net zo goed smaakt: ik heb hem aan een pro (mijn moeder) laten proeven en die vond hem net zo lekker.
Ingrediënten Surinaamse huzarensalade (voor vier personen):
- 1 kilo kruimige aardappels
- 1 pond biologische kipfilet (optioneel)
- 1 eetlepel zelfgemaakt bouillonpoeder / bouillonblokje (optioneel)
- 5 pimentkorrels
- 1 halve gekookte biet
- 16 zilveruitjes
- 5 middelgrote zoetzure augurken
- 1/4 zure appel (Granny Smith)
- 1/8 witte rauwe ui
- 1 bakje zure room
Zo ga je te werk:
1: Schil de aardappels, snijd ze in partjes en kook ze gaar. Als ze gaar zijn, stamp of prak je ze fijn. Doe dit in een grote mengkom.
2: Kook de kipfiletjes gaar in 1 liter water met één bouillonblokje en vijf pimentkorrels. Laat dit een half uurtje op zacht vuur koken.
3: Giet het water af en pluis de kip. Dit kan met de hand of met een mixer. Zorg dat de kip goed fijn is.
4: Meng de aardappels met de gepluisde kip.
5: Rasp de biet en doe ook deze bij de aardappels en kip.
6: Haal de achterkantjes van de zilveruitjes eraf en halveer ze. Ook dit gaat door de salade.
7: Snij nu de augurken fijn in kleine blokjes en voeg toe aan de kom.
8: Snipper de witte ui heel fijn en meng met de rest.
9: Tot slot, schil de appel en snijd ook deze in kleine en fijne blokjes en doe die in de kom.
10: Nu pak je het geheime minder vette, maar net zo lekkere ingrediënt: de zure room. Begin eerst met de helft van het bakje toe te voegen in de kom.
Proef of je de Surinaamse huzarensalade met een half bakje zure room al lekker vindt, zo niet, vul dan verder aan tot de structuur smeuïg genoeg is naar je smaak.
11: Meng nu alles goed met een grote pollepel en breng op smaak met wat zout.
12: Plaats nu wat doorzichtige folie over de kom en plaats die voor een uur in de koelkast zodat alles op kan stijven.
13: Je kunt het gerecht na een uur opdienen met een gekookt eitje en ijsbergsla.
Nyan switi!
RECEPT: healthy Surinaamse huzarensalade
Ingrediënten
- 1 kilo kruimige aardappels
- 1 pond (biologische) kipfilet - (optioneel)
- 1 eetlepel zelfgemaakt bouillonpoeder / bouillonblokje - (optioneel)
- 5 pimentkorrels
- 0,5 gekookte biet
- 16 zilveruitjes
- 5 middelgrote zoetzure augurken
- 0,25 zure appel - (Granny Smith)
- ⅛ witte rauwe ui
- 1 bakje zure room
Instructies
- Schil de aardappels, snijd ze in partjes en kook ze gaar. Als ze gaar zijn, stamp of prak je ze fijn. Doe dit in een grote mengkom.
- Kook de kipfiletjes gaar in 1 liter water met één bouillonblokje en vijf pimentkorrels. Laat dit een half uurtje op zacht vuur koken.
- Giet het water af en pluis de kip. Dit kan met de hand of met een mixer. Zorg dat de kip goed fijn is.
- Meng de aardappels met de gepluisde kip.
- Rasp de biet en doe ook deze bij de aardappels en kip.
- Haal de achterkantjes van de zilveruitjes eraf en halveer ze. Ook dit gaat door de salade.
- Snij nu de augurken fijn in kleine blokjes en voeg toe aan de kom.
- Snipper de witte ui heel fijn en meng met de rest.
- Tot slot, schil de appel en snijd ook deze in kleine en fijne blokjes en doe die in de kom.
- Nu pak je het geheime minder vette, maar net zo lekkere ingrediënt: de zure room. Begin eerst met de helft van het bakje toe te voegen in de kom. Proef of je de Surinaamse huzarensalade met een half bakje zure room al lekker vindt, zo niet, vul dan verder aan tot de structuur smeuïg genoeg is naar je smaak.
- Meng nu alles goed met een grote pollepel en breng op smaak met wat zout.
- Plaats nu wat doorzichtige folie over de kom en plaats die voor een uur in de koelkast zodat alles op kan stijven.
- Je kunt het gerecht na een uur opdienen met een gekookt eitje en ijsbergsla.
4 Replies to "RECEPT: healthy Surinaamse huzarensalade"
Ingrid 22 september 2017 (11:10)
Wat een heerlijk recept! Morgen hebben we een buurt barbecue en ik heb deze salade gemaakt. De aardappelen heb ik in de bouillon van de kip gekookt, zonde om weg te gooien toch? En niet zo health misschien, ik heb toch 2 eetlepels mayonaise toegevoegd om de salade wat smeuïger te maken. En een klein blikje mais voor de bite. Ik ben benieuwd naar de reacties, het ziet er in ieder geval spectaculair uit.
Ik ga zeker verder rondsnuffelen op jullie site, jullie inspireren om nog lekkerder te gaan koken!
Groetjes.
TGSCC 22 september 2017 (16:05)
Hoi Ingrid,
Dat is inderdaad heel slim om de aardappelen in de bouillon te koken. Daardoor krijgen ze ook vast wat meer smaak! We zijn benieuwd naar de reacties. 🙂
Eet smakelijk morgen!
Groetjes,
Tewa en One’sy
Maureen 30 december 2018 (10:20)
Een klein blikje doperwtjes mag er ook wel bij.
Eet smakelijk😋😋😋
TGSCC 30 december 2018 (22:15)
Hoi Maureen, dat kan er zeker bij, hoe meer groente, hoe beter! 😀
Groetjes,
Tewa en One’sy