RECEPT: healthy fried chicken (KFC kip)

Er zijn van die momenten dat je gewoon een enorme behoefte hebt aan fried chicken, het ultieme soulfood. Dan zou je een bucket van KFC kunnen kopen, maar ja, erg gezond is dat niet. En niet iedereen heeft een KFC in de buurt. Niet getreurd, want ik heb een meer dan goed alternatief voor je: zelfgemaakte healthy fried chicken wings! De kip is mals van binnen en heerlijk gekruid en knapperig van buiten. En het beste nieuws: de kip is in de oven gebakken en niet in frituurvet dus vele malen gezonder dan de normale fried chicken die je koopt!

Ik kook vrijwel elke dag en nooit hoor ik mijn man klagen. Vaak zegt hij dat het heerlijk was en dat het hem goed heeft gesmaakt. Toen ik deze healthy fried chicken maakte, zei hij een tijdlang niets. Even dacht ik dat ik me toch niet had moeten wagen aan een gezondere versie van gefrituurde kip. Maar na een korte adempauze zei hij: “Dit is echt een van de lekkerste dingen die je OOIT hebt gemaakt!!!”

De healthy fried chicken wordt knapperig gebakken in de oven en niet in olie. Het krokante jasje krijg je door de manier van paneren en het op de juiste temperatuur in de oven bereiden. Ik heb in dit recept maar zes stukken kip gebruikt omdat ik het eerst wilde proberen. Maar je kan de ingrediënten makkelijk verdubbelen. Deze kippetjes zijn het ideale hapje voor een feestje, dus je kan net zo goed meteen een hele bucket maken. Laat die doos van KFC maar zitten voortaan, vanaf nu maak jij je eigen healthy fried chicken!

Ingrediënten voor 6 pieces healthy fried chicken:

  • 6 borrelpootjes/kipvleugels
  • 200 gram tarwebloem/volkoren tarwemeel
  • 1 ei
  • 50 ml (amandel)melk
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder of knoflookpeper
  • 1 snufje gemberpoeder
  • 1 theelepel vleeskruiden (ik gebruikte die van Conimex)
  • 1 snufje zout en peper
  • 5 eetlepels olijfolie

Zo ga je te werk:

1: Verwarm de oven voor op 180 graden.

2: Doe de bloem in een kom.

bloem-healthy-fried-chicken-kruiden

3: Voeg alle kruiden toe en roer met een lepel goed om.

4: Doe de (amandel)melk en het ei in een andere kom en kluts ze.

amandel-melk-ei-mengsel

5: Bekleed een ovenplaat met bakpapier en besmeer het bakpapier met olijfolie.

bakplaat-olijfolie

6: Paneer nu de kip. Doop eerst de kip in het (amandel)melk-ei mengsel.

kip-healthy-fried-chicken

7: Doop het daarna in de bloem.

kip-bloem-paneren

8: Herhaal beide stappen nogmaals, paneer het kipstukje dus twee keer met zowel melk-ei als bloem.

kip-dubbel-paneren

9: Leg de kip op het bakpapier en herhaal de paneerstap voor alle kipjes.

healthy-fried-chicken-oven

10: Plaats de bakplaat met de kipjes in de oven en keer alle kipjes na 15 minuten om.

11: Laat de kipjes nog eens 15 minuten op 180 graden bakken.

12: Klaar is de kip! Serveer gelijk met een frisse coleslaw en wat bbq of zoete chili saus.

Nyan switi!


Recept afdrukken

RECEPT: healthy fried chicken

Fried chicken is heerlijk, maar niet zo gezond. Gelukkig kan je nu met dit recept toch heerlijke crispy maar vooral healthy fried chicken uit de oven maken!
Gang: Bijgerecht, Hapje
Keuken: Wereldkeuken
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 6 chicken wings
Auteur: Tewa
Fried chicken is heerlijk, maar niet zo gezond. Gelukkig kan je nu met dit recept toch heerlijke crispy maar vooral healthy fried chicken uit de oven maken!

Ingrediënten

  • 6 borrelpootjes/kipvleugels
  • 200 gram tarwebloem/volkoren tarwemeel
  • 1 ei
  • 50 ml amandelmelk
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder of knoflookpeper
  • 1 snufje gemberpoeder
  • 1 theelepel vleeskruiden - ik gebruikte die van Conimex
  • 1 snufje zout en peper
  • 5 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de bloem in een kom.
  • Voeg alle kruiden toe en roer met een lepel goed om.
  • Doe de (amandel)melk en het ei in een andere kom en kluts ze.
  • Bekleed een ovenplaat met bakpapier en besmeer het bakpapier met olijfolie.
  • Paneer nu de kip. Doop eerst de kip in het (amandel)melk-ei mengsel.
  • Doop het daarna in de bloem.
  • Herhaal beide stappen nogmaals, paneer het kipstukje dus twee keer met zowel melk-ei als bloem.
  • Leg de kip op het bakpapier en herhaal de paneerstap voor alle kipjes.
  • Plaats de bakplaat met de kipjes in de oven en keer alle kipjes na 15 minuten om.
  • Laat de kipjes nog eens 15 minuten op 180 graden bakken.

Extra info:

Serveer de kip meteen met een frisse coleslaw en wat bbq- of zoete chilisaus.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Soulfood en patat lover voor het leven. Daardoor: de eeuwige jojo. Krijgt een twinkeling in de ogen als het om écht lekker eten gaat.

4 Replies to "RECEPT: healthy fried chicken (KFC kip)"

  • comment-avatar
    Laila 24 maart 2017 (08:19)

    Lijkt me heerlijk!
    Welke vleeskruiden heb je precies gebruikt?
    ik ben bij toeval op je website gestuit. Heerlijke recepten en ook duidelijk met stappenplan. Bedankt voor het delen en keep up doing your thing!

    • comment-avatar
      TGSCC 11 april 2017 (13:10)

      Dankjewel Laila
      Ik heb die vleeskruiden gebruikt van Conimex. Succes en laat je weten of het is gelukt?! groetjes Tewa

  • comment-avatar
    Familie Cotino 13 juni 2021 (20:04)

    Vanuit Suriname gaan we nu genieten van het EK met je KFC kip. Is goed gelukt.

    • comment-avatar
      TGSCC 14 juni 2021 (16:32)

      Dag familie Cotino,

      KFC kip is inderdaad een lekkere EK-snack! Fijn dat het allemaal gelukt is.

      Groetjes,

      Tewa en One’sy

Leave a reply






Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.