RECEPT: gezondere baka bana maken

GA NAAR HET RECEPT

Baka bana staat absoluut in mijn top drie van favoriete Surinaamse snacks. Gewoon in plakjes gesneden en in de koekenpan gebakken of gefrituurd in een knapperig deeglaagje, het gaat er net zo makkelijk in. Nou weet ik dat frituren niet super gezond is, dus heb ik gebroed op een baka bana recept dat ik op een andere manier toch wat gezonder kon maken.

De truc? Volkoren tarwe- of speltmeel in combinatie met rijstmeel gebruiken in plaats van witte bloem omdat volkoren meel sneller een vol gevoel geeft en rijstmeel knapperiger en droger bakt. De Sprite/7UP vervang je door bruisend water. En om geen suiker te hoeven toevoegen, wacht je totdat je bakbanaan super rijp (hoe zwarter, hoe beter) is en daarom van zichzelf al lekker zoet. Als extraatje doe ik er een goede theelepel kaneel bij die ook een zoetige smaak geeft.

ingredienten healthy baka bana

De baka bana bak ik zelf in (ontgeurde) kokosolie in plaats van in zonnebloemolie. De meningen over hoe gezond dat is, verschillen. In de reguliere geneeskunde en door traditionele organisaties als het Voedingscentrum wordt kokosolie bijvoorbeeld gezien als een ongezonde keus vanwege het hoge gehalte aan verzadigde vetzuren. Alternatieve genezers en health coaches hebben er vaak een andere kijk op en wijzen juist op alle gezondheidsvoordelen die het zou hebben.

Mijn advies is om je er goed in te verdiepen en daarna te bepalen waar jij je goed bij voelt. Voor mij is kokosolie een logischere keus omdat ik de kokosolie ook voor andere dingen gebruik en anders speciaal zonnebloemolie in huis moet halen voor die paar keer per jaar dat ik wil frituren. Maar je moet wel van de smaak houden en er rekening mee houden dat kokosolie een laagje kan achterlaten op je baksel als het is afgekoeld. Anyway, terug naar die heerlijke gefrituurde snack: bakabana! Hoe maak je die nou? Zo dus:

Ingrediënten gezondere baka bana:

 • 1 super rijpe bakbanaan
 • 35 gram volkoren tarwe- of speltmeel
 • 15 gram rijstmeel
 • ⅛ theelepel zout
 • 1-1½ theelepel kaneel
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 100 ml bruisend water

Zo ga je te werk:
1: Snij de bakbanaan in de lengte schuin door in plakken van ongeveer ½ cm dik.

2: Meng de droge ingrediënten in een middelgrote kom door elkaar.
beslag healthy baka bana

3: Voeg het bruisende water toe en roer met een garde goed door.

4:Verwarm een laagje olie in een koekenpan.

5: Dompel een plak banaan aan beide kanten onder in het beslag.
beslag met banaan healthy baka bana
6: Laat deze plak voorzichtig in de koekenpan met hete olie glijden (olie is heet genoeg als je er een druppel water in gooit en het begint te spetteren) en herhaal dit tot de koekenpan redelijk gevuld is.
healthy baka bana boven pan

7: Keer de baka bana om als deze goudbruin is. LET OP: als de baka bana te snel bruin wordt aan de buitenkant, moet je je vuur lager zetten, anders is de binnenkant nog rauw en brandt de buitenkant aan.
healthy baka bana in pan

8: Laat de baka bana uitlekken op een met papier bedekt bord. Als je ze niet meteen opeet, kan je ze nog even in de oven warm houden op 100 graden. Zo druipt er ook nog wat extra olie vanaf (jeeh!). Beslag dat je overhoudt, kan je eventueel bakken als pannenkoekjes.

healthy baka bana liggend

9: Serveer eventueel met pindasaus (daar zit wel bijna altijd suiker in, dus hou daar rekening mee als je op de gezonde toer wil).

Nyan switi!


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


RECEPT: gezondere baka bana maken

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Kooktijd: 10 minuten
Aantal porties: 6-8 plakken

Ingrediënten gezondere baka bana

 • 1 super rijpe bakbanaan
 • 35 gram volkoren tarwe- of speltmeel
 • 15 gram rijstmeel
 • ⅛ theelepel zout
 • 1-1½ theelepel kaneel
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 100 ml bruisend water

Zo ga je te werk

 1. Snij de bakbanaan in de lengte schuin door in plakken van ongeveer ½ cm dik
 2. Meng de droge ingrediënten in een middelgrote kom door elkaar
 3. Voeg het bruisende water toe en roer met een garde goed door
 4. Verwarm een laagje olie in een koekenpan
 5. Dompel een plak banaan aan beide kanten onder in het beslag
 6. Laat deze plak voorzichtig in de koekenpan met hete olie glijden (olie is heet genoeg als je er een druppel water in gooit en het begint te spetteren) en herhaal dit tot de koekenpan redelijk gevuld is
 7. Keer de baka bana om als deze goudbruin is. LET OP: als de bakabana te snel bruin wordt aan de buitenkant, moet je je vuur lager zetten, anders is de binnenkant nog rauw en brandt de buitenkant aan
 8. Laat de baka bana uitlekken op een met papier bedekt bord. Als je ze niet meteen opeet, kan je ze nog even in de oven warm houden op 100 graden. Zo druipt er ook nog wat extra olie vanaf (jeeh!). Beslag dat je overhoudt, kan je eventueel bakken als pannenkoekjes

Extra info

Serveer eventueel met pindasaus (daar zit wel bijna altijd suiker in, dus hou daar rekening mee als je op de gezonde toer wil).

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

2 Replies to "RECEPT: gezondere baka bana maken"

 • comment-avatar
  Naomi 30 augustus 2016 (23:49)

  Dank voor het recept, het is goed gelukt (vind ik zelf)! Lekker voor mijn Surinaamse afternoon tea 😀

  • comment-avatar
   TGSCC 31 augustus 2016 (20:58)

   Ah, super om te horen!

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.