Baka bana staat absoluut in mijn top drie van favoriete Surinaamse snacks. Gewoon in plakjes gesneden en in de koekenpan gebakken of gefrituurd in een knapperig deeglaagje, het gaat er net zo makkelijk in. Nou weet ik dat frituren niet super gezond is, dus heb ik gebroed op een baka bana recept dat ik op een andere manier toch wat gezonder kon maken.
De truc? Volkoren tarwe- of speltmeel in combinatie met rijstmeel gebruiken in plaats van witte bloem omdat volkoren meel sneller een vol gevoel geeft en rijstmeel knapperiger en droger bakt. De Sprite/7UP vervang je door bruisend water. En om geen suiker te hoeven toevoegen, wacht je totdat je bakbanaan super rijp (hoe zwarter, hoe beter) is en daarom van zichzelf al lekker zoet. Als extraatje doe ik er een goede theelepel kaneel bij die ook een zoetige smaak geeft.
De baka bana bak ik zelf in (ontgeurde) kokosolie in plaats van in zonnebloemolie. De meningen over hoe gezond dat is, verschillen. In de reguliere geneeskunde en door traditionele organisaties als het Voedingscentrum wordt kokosolie bijvoorbeeld gezien als een ongezonde keus vanwege het hoge gehalte aan verzadigde vetzuren. Alternatieve genezers en health coaches hebben er vaak een andere kijk op en wijzen juist op alle gezondheidsvoordelen die het zou hebben.
Mijn advies is om je er goed in te verdiepen en daarna te bepalen waar jij je goed bij voelt. Voor mij is kokosolie een logischere keus omdat ik de kokosolie ook voor andere dingen gebruik en anders speciaal zonnebloemolie in huis moet halen voor die paar keer per jaar dat ik wil frituren. Maar je moet wel van de smaak houden en er rekening mee houden dat kokosolie een laagje kan achterlaten op je baksel als het is afgekoeld. Anyway, terug naar die heerlijke gefrituurde snack: bakabana! Hoe maak je die nou? Zo dus:
Ingrediënten gezondere baka bana:
- 1 super rijpe bakbanaan
- 35 gram volkoren tarwe- of speltmeel
- 15 gram rijstmeel
- ⅛ theelepel zout
- 1-1½ theelepel kaneel
- 2 theelepels bakpoeder
- 100 ml bruisend water
Zo ga je te werk:
1: Snij de bakbanaan in de lengte schuin door in plakken van ongeveer ½ cm dik.
2: Meng de droge ingrediënten in een middelgrote kom door elkaar.
3: Voeg het bruisende water toe en roer met een garde goed door.
4:Verwarm een laagje olie in een koekenpan.
5: Dompel een plak banaan aan beide kanten onder in het beslag.
6: Laat deze plak voorzichtig in de koekenpan met hete olie glijden (olie is heet genoeg als je er een druppel water in gooit en het begint te spetteren) en herhaal dit tot de koekenpan redelijk gevuld is.
7: Keer de baka bana om als deze goudbruin is. LET OP: als de baka bana te snel bruin wordt aan de buitenkant, moet je je vuur lager zetten, anders is de binnenkant nog rauw en brandt de buitenkant aan.
8: Laat de baka bana uitlekken op een met papier bedekt bord. Als je ze niet meteen opeet, kan je ze nog even in de oven warm houden op 100 graden. Zo druipt er ook nog wat extra olie vanaf (jeeh!). Beslag dat je overhoudt, kan je eventueel bakken als pannenkoekjes.
9: Serveer eventueel met pindasaus (daar zit wel bijna altijd suiker in, dus hou daar rekening mee als je op de gezonde toer wil).
Nyan switi!
RECEPT: gezondere baka bana maken
Ingrediënten
- 1 super rijpe bakbanaan
- 35 gram volkoren tarwe- of speltmeel
- 15 gram rijstmeel
- ⅛ tl zout
- 1-1,5 tl kaneel
- 2 tl bakpoeder
- 100 ml bruisend water
Instructies
- Snij de bakbanaan in de lengte schuin door in plakken van ongeveer ½ cm dik.
- Meng de droge ingrediënten in een middelgrote kom door elkaar.
- Voeg het bruisende water toe en roer met een garde goed door.
- Verwarm een laagje olie in een koekenpan.
- Dompel een plak banaan aan beide kanten onder in het beslag.
- Laat deze plak voorzichtig in de koekenpan met hete olie glijden (olie is heet genoeg als je er een druppel water in gooit en het begint te spetteren) en herhaal dit tot de koekenpan redelijk gevuld is.
- Keer de baka bana om als deze goudbruin is. LET OP: als de bakabana te snel bruin wordt aan de buitenkant, moet je je vuur lager zetten, anders is de binnenkant nog rauw en brandt de buitenkant aan.
- Laat de baka bana uitlekken op een met papier bedekt bord. Als je ze niet meteen opeet, kan je ze nog even warm houden in de oven op 100 graden. Zo druipt er ook nog wat extra olie vanaf (jeeh!). Beslag dat je overhoudt, kan je eventueel bakken als pannenkoekjes.
2 Replies to "RECEPT: gezondere baka bana maken"
Naomi 30 augustus 2016 (23:49)
Dank voor het recept, het is goed gelukt (vind ik zelf)! Lekker voor mijn Surinaamse afternoon tea 😀
TGSCC 31 augustus 2016 (20:58)
Ah, super om te horen!