Ons recept voor bouillonpoeder is een van de meest gelezen recepten op This Girl Can Cook. Logisch, want het is veel lekkerder en gezonder om zelf te bepalen wat er in de bouillon zit die je toevoegt aan gerechten. Het enige ‘nadeel’ aan dat recept is dat het nogal veel tijd kost. Gelukkig zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden! Vandaag delen we met je hoe je groentebouillon van restjes groente maakt.
Vloeibare bouillon is ook een heerlijke smaakmaker in je eten. Zelf voeg ik meestal wat toe aan rijst/couscous/een andere graansoort, of aan peulvruchten als ik ze kook. Natuurlijk is bouillon ook de basis van soepen. Je zou deze groentebouillon van restjes zelfs kunnen gebruiken als basis voor een (vegan) saoto soep. Het enige wat je hoeft te doen om deze basisbouillon te maken, is je groenterestjes te bewaren. Schillen, onder- en bovenkantjes, groente die verlept/gedeukt/enz. is, overgebleven verse kruiden, zijn allemaal geschikt.
Natuurlijk heb je niet elke dag meteen genoeg om een soepje van te trekken, maar daar heb je zip-lockzakjes voor! Elke keer dat je je groenterestjes zou weggooien, bewaar je ze in plaats daarvan in een diepvrieszakje dat steeds voller wordt. En als die zak vol is, kan je alles gaan koken. Wanneer je groentebouillon van restjes klaar is, kan je hem meteen gebruiken/verwerken of weer invriezen. Ik doe dat zowel in diepvrieszakjes (die ik plat bewaar zodat ze sneller en makkelijker ontdooien), maar als je een ijsblokjes-houder of ijsblok-diepvrieszakjes hebt, kan je de bouillon invriezen in handige porties.
En dan nog een paar praktische tips:
- restjes van koolsoorten (broccoli, bloemkool spruitjes, enz.) maken de soep bitter. However, die stronken broccoli hoef je ook niet weg te gooien! Die kan je prima gebruiken in een broccoli-soepje
- wil je geen donkere bouillon, gebruik dan geen uienschillen, maar alleen de binnen-, boven- en onderkant van de ui
- ik heb verschillende verhalen gelezen over hoe lang je de bouillon moet koken, de ene bron zegt dat de bouillon er niet lekkerder op wordt als je hem langer kookt, de ander zegt juist dat je zo meer smaak krijgt. Ik kook hem minstens een uur
- naast alle groenterestjes voeg ik zelf ook nog wat peperkorrels, pimentkorrels en laurierblad toe voor de extra smaak
- gebruik schone, gesteriliseerde potten om je bouillon in te bewaren in de koelkast
- was eerst alle groenten voor je de restjes bewaart. Zand is niet lekker 🙂
Ingrediënten groentebouillon van restjes:
- 1 volle diepvrieszak met groenterestjes zoals wortel, aardappel, courgette, ui, knoflook, paprika, sperziebonen, bleekselderij, champignon, enz. en kruiden als selderij, peterselie, rozemarijn, enz.
- 8-10 peperkorrels
- 4-6 pimentkorrels
- 2-4 laurierblaadjes
- zout naar smaak
- water
Zo ga je te werk:
1: Doe alle bevroren groenten met de specerijen in een soeppot.
2: Vul aan met water tot alle groente onder staat.
3: Breng aan de kook en laat daarna minstens een half uur op een laag pitje koken met het deksel op de pan.
4: Haal als de gewenste smaak is bereikt, de pan van het vuur en giet de bouillon door een zeef zodat de groenten achterblijven. Knijp ze nog een beetje extra uit.
5: Laat de bouillon helemaal afkoelen en bewaar in de koelkast of diepvries tot je hem gebruikt.
Nyan switi!
RECEPT: groentebouillon van restjes groente
Ingrediënten
- 1 volle diepvrieszak met groenterestjes zoals wortel - aardappel, courgette, ui, knoflook, paprika, sperziebonen, bleekselderij, champignon, enz. en kruiden als selderij, peterselie, rozemarijn, enz.
- 8-10 peperkorrels
- 4-6 pimentkorrels
- 2-4 laurierblaadjes
- zout naar smaak
- water
Instructies
- Doe alle bevroren groenten met de specerijen in een soeppot.
- Vul aan met water tot alle groente onder staat.
- Breng aan de kook en laat daarna minstens een half uur op een laag pitje koken met het deksel op de pan.
- Haal als de gewenste smaak is bereikt, de pan van het vuur en giet de bouillon door een zeef zodat de groenten achterblijven. Knijp ze nog een beetje extra uit.
- Laat de bouillon helemaal afkoelen en bewaar in de koelkast of diepvries tot je hem gebruikt.
2 Replies to "RECEPT: groentebouillon van restjes (groenten)"
Karin Besselsen 1 november 2021 (14:55)
Kan je nog iets met de groente die je uit de boulion haal?
TGSCC 8 november 2021 (23:52)
Hoi Karin,
Ik heb het nog niet zelf geprobeerd, maar misschien dat je het kan drogen om er bouillonpoeder van te maken?
Groetjes,
One’sy