RECEPT: groentebouillon van restjes (groenten)

Ons recept voor bouillonpoeder is een van de meest gelezen recepten op This Girl Can Cook. Logisch, want het is veel lekkerder en gezonder om zelf te bepalen wat er in de bouillon zit die je toevoegt aan gerechten. Het enige ‘nadeel’ aan dat recept is dat het nogal veel tijd kost. Gelukkig zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden! Vandaag delen we met je hoe je groentebouillon van restjes groente maakt.

Vloeibare bouillon is ook een heerlijke smaakmaker in je eten. Zelf voeg ik meestal wat toe aan rijst/couscous/een andere graansoort, of aan peulvruchten als ik ze kook. Natuurlijk is bouillon ook de basis van soepen. Je zou deze groentebouillon van restjes zelfs kunnen gebruiken als basis voor een (vegan) saoto soep. Het enige wat je hoeft te doen om deze basisbouillon te maken, is je groenterestjes te bewaren. Schillen, onder- en bovenkantjes, groente die verlept/gedeukt/enz. is, overgebleven verse kruiden, zijn allemaal geschikt.
groentebouillon van restjes recept

Natuurlijk heb je niet elke dag meteen genoeg om een soepje van te trekken, maar daar heb je zip-lockzakjes voor! Elke keer dat je je groenterestjes zou weggooien, bewaar je ze in plaats daarvan in een diepvrieszakje dat steeds voller wordt. En als die zak vol is, kan je alles gaan koken. Wanneer je groentebouillon van restjes klaar is, kan je hem meteen gebruiken/verwerken of weer invriezen. Ik doe dat zowel in diepvrieszakjes (die ik plat bewaar zodat ze sneller en makkelijker ontdooien), maar als je een ijsblokjes-houder of ijsblok-diepvrieszakjes hebt, kan je de bouillon invriezen in handige porties.

ijsblokjes groentebouillon van restjes

En dan nog een paar praktische tips:

  • restjes van koolsoorten (broccoli, bloemkool spruitjes, enz.) maken de soep bitter. However, die stronken broccoli hoef je ook niet weg te gooien! Die kan je prima gebruiken in een broccoli-soepje
  • wil je geen donkere bouillon, gebruik dan geen uienschillen, maar alleen de binnen-, boven- en onderkant van de ui
  • ik heb verschillende verhalen gelezen over hoe lang je de bouillon moet koken, de ene bron zegt dat de bouillon er niet lekkerder op wordt als je hem langer kookt, de ander zegt juist dat je zo meer smaak krijgt. Ik kook hem minstens een uur
  • naast alle groenterestjes voeg ik zelf ook nog wat peperkorrels, pimentkorrels en laurierblad toe voor de extra smaak
  • gebruik schone, gesteriliseerde potten om je bouillon in te bewaren in de koelkast
  • was eerst alle groenten voor je de restjes bewaart. Zand is niet lekker ­čÖé

groentebouillon van restjes bevroren groente

Ingredi├źnten groentebouillon van restjes:

  • 1 volle diepvrieszak met groenterestjes zoals wortel, aardappel, courgette, ui, knoflook, paprika, sperziebonen, bleekselderij, champignon, enz. en kruiden als selderij, peterselie, rozemarijn, enz.
  • 8-10 peperkorrels
  • 4-6 pimentkorrels
  • 2-4 laurierblaadjes
  • zout naar smaak
  • water

Zo ga je te werk:

1: Doe alle bevroren groenten met de specerijen in een soeppot.

2: Vul aan met water tot alle groente onder staat.

3: Breng aan de kook en laat daarna minstens een half uur op een laag pitje koken met het deksel op de pan.

4: Haal als de gewenste smaak is bereikt, de pan van het vuur en giet de bouillon door een zeef zodat de groenten achterblijven. Knijp ze nog een beetje extra uit.

5: Laat de bouillon helemaal afkoelen en bewaar in de koelkast of diepvries tot je hem gebruikt.

Nyan switi!


recept groentebouillon van restjes
Recept afdrukken

RECEPT: groentebouillon van restjes groente

Op zoek naar een makkelijke en duurzame manier om je gerechten meer smaak te geven? Maak dan deze super simpele groentebouillon van restjes groenten.
Gang: Soep
Keuken: Wereldkeuken
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 5 minuten
Auteur: Onesy
Op zoek naar een makkelijke en duurzame manier om je gerechten meer smaak te geven? Maak dan deze super simpele groentebouillon van restjes groenten.

Ingredi├źnten

  • 1 volle diepvrieszak met groenterestjes zoals wortel - aardappel, courgette, ui, knoflook, paprika, sperziebonen, bleekselderij, champignon, enz. en kruiden als selderij, peterselie, rozemarijn, enz.
  • 8-10 peperkorrels
  • 4-6 pimentkorrels
  • 2-4 laurierblaadjes
  • zout naar smaak
  • water

Instructies

  • Doe alle bevroren groenten met de specerijen in een soeppot.
  • Vul aan met water tot alle groente onder staat.
  • Breng aan de kook en laat daarna minstens een half uur op een laag pitje koken met het deksel op de pan.
  • Haal als de gewenste smaak is bereikt, de pan van het vuur en giet de bouillon door een zeef zodat de groenten achterblijven. Knijp ze nog een beetje extra uit.
  • Laat de bouillon helemaal afkoelen en bewaar in de koelkast of diepvries tot je hem gebruikt.

Extra info:

-Restjes van koolsoorten (broccoli, spruitjes, enz.) maken de soep bitter. However, die stronken broccoli hoef je ook niet weg te gooien! Die kan je prima gebruiken in een broccoli-soepje.
-Wil je geen donkere bouillon, gebruik dan geen uienschillen, maar alleen de binnen-, boven- en onderkant van de ui.
-Ik heb verschillende verhalen gelezen over hoe lang je de bouillon moet koken, de ene bron zegt dat de bouillon er niet lekkerder op wordt als je hem langer kookt, de ander zegt juist dat je zo meer smaak krijgt. Ik kook hem minstens een uur
-Gebruik schone, gesteriliseerde potten om je bouillon in te bewaren in de koelkast.
-Was eerst alle groenten voor je de restjes bewaart. Zand is niet lekker. ­čÖé
-De bouillon blijft in de koelkast ongeveer 4 dagen goed, in de vriezer kan je hem ongeveer 3 maanden bewaren.
-Dit recept is geïnspireerd op een recept van Tasty.

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Ik heet OneÔÇÖsy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: groentebouillon van restjes (groenten)"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.