RECEPT: groen sopropo sapje (bitter melon juice)

GA NAAR HET RECEPT

In de Surinaamse keuken kennen we verschillende bereidingen van sopropo. De bittere groente wordt vooral gegeten als (gevuld) onderdeel van het avondeten, maar je kan sopropo ook verwerken in soep, ontbijt of sap! Je leest het goed: VAN SOPROPO KAN JE SAP MAKEN. Waarom je een groen sopropo sapje zou moeten proberen? Lees snel verder!

Als je op het internet zoekt naar de voordelen van sopropo, of bitter melon/bitter gourd zoals het ook wel genoemd wordt, kom je veel artikelen tegen waarin gesproken wordt over de vele gezondheidsvoordelen. Bittere groenten bevatten veel voedingsstoffen en hebben een positief effect op lichaamsfuncties. Door de bitterheid worden de ‘bitter-receptoren’ in mond en darmen geprikkeld. Hierdoor worden suikers geleidelijker opgenomen in je lichaam.

bitter melon juice home made groen sopropo sapje

Sopropo bevat twee fytonutriënten (charantine en polypeptide P) die in het lichaam hetzelfde werken als insuline (het reguleren van de bloedsuikerspiegel). Meer over deze gezondheidsvoordelen lees je hier, hier en hier. Wel heb ik gelezen dat zwangere vrouwen en kinderen en mensen met nierproblemen niet zomaar sopropo zouden mogen eten (en dus ook niet zomaar een sopropo sapje kunnen drinken), maar ik kwam ook artikelen tegen waarin sopropo juist werd aangeraden voor zwangere vrouwen. Wil je er dus uitsluitsel over, vraag het dan voor de zekerheid na bij je dokter.

Om een groen sopropo sapje te maken heb je een slowjuicer of sapcentrifuge nodig. Een recept voor een sopropo smoothie die je maakt met een blender of staafmixer vind je hier. Maar voor dit recept drink je alleen het sap van alle ingrediënten en niet de gehele groente/vrucht.

En dan nog even eerlijkheidshalve deze disclaimer: ik vond het sapje een enorm bittere nasmaak hebben. Mijn vriend vond het wel meevallen, maar hij is dan ook gewend om sopropo te eten en ik niet. Ik denk dat ik het echt hooguit twee keer in mijn leven heb gegeten. Dus ik geniet op zijn zachtst gezegd niet van die bittere smaak. Maar ja, alles voor de blog hè!

bitter melon juice recept groen sopropo sapje

Je kan natuurlijk wel een beetje spelen met de verhoudingen van de ingrediënten, minder sopropo bijvoorbeeld en meer peer of appel. Maar wanneer je de hoeveelheid groente enorm terugbrengt, is het natuurlijk niet echt meer een sopropo sapje. De bleekselderij heeft in deze bitter melon juice ook een functie: bleekselderij werkt onder andere vochtafdrijvend en bevat meerdere vitamines en mineralen. Als je stengels overhoudt, kan je ze gebruiken om zelf bouillonpoeder te maken, hier vind je het recept daarvoor.

Ook niet onbelangrijk: ik heb mijn sopropo voor het juicen eerst geweekt in appelazijn en water, om de pesticidelaag eraf te weken. Het liefst zou ik onbespoten sopropo gebruiken, maar die kon ik zo snel niet vinden. Mocht jij weten waar die in regio Amsterdam wel te koop is, laat het dan zeker weten! Je kan, als je geen appelazijn hebt, ook gewoon de groente goed schrobben tijdens het schoonmaken.

Ingrediënten sopropo sapje (ongeveer 400 ml):

 • 1/2 sopropo (ongeveer 10 cm lang)
 • 1-2 (fris)zoete appel(s)
 • 1-2 rijpe pe(e)r(en)
 • 1/2 citroen
 • 1/2 komkommer
 • 1 stengel bleekselderij

Zo ga je te werk:
OPTIONEEL: Week de (ongesneden) sopropo 30 minuten in een ‘badje’ van appelazijn en water (2 eetlepels appelazijn per liter water).

1: Was alle groenten en fruit goed.

2: Snij de sopropo doormidden en verwijder de pitten en het witte vruchtvlees.

3: Verwijder de schil van de citroen.

bitter melon juice groen sopropo sapje ingredienten

4: Snij alle groenten en fruit in stukken die door in je juicer/centrifuge passen en maak er een sapje van.

bitter melon juice groen sopropo sapje juicer

Het sopropo sapje blijft ongeveer twee à drie dagen goed in de koelkast en kan ook ingevroren worden.

HEB JIJ ONS RECEPT UITGEPROBEERD?
We vinden het super leuk om te zien wat je ervan hebt gemaakt! Tag daarom @thisgirlcc op Instagram met de tag #thisgirlcc.

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie? Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

Elke maand nieuwe This Girl Can Cook recepten ontvangen?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

RECEPT: groen sopropo sapje (bitter melon juice)

Voorbereidingstijd: 0-30 minuten
Kooktijd: 5-10 minuten
Aantal porties: 400 ml

Ingrediënten sopropo sapje

 • 1/2 sopropo (ongeveer 10 cm lang)
 • 1-2 (fris)zoete appel(s)
 • 1-2 rijpe pe(e)r(en)
 • 1/2 citroen
 • 1/2 komkommer
 • 1 stengel bleekselderij

Zo ga je te werk

 1. OPTIONEEL: Week de (ongesneden) sopropo 30 minuten in een ‘badje’ van appelazijn en water (2 eetlepels appelazijn per liter water).
 2. Was alle groenten en fruit goed.
 3. Snij de sopropo doormidden en verwijder de pitten en het witte vruchtvlees.
 4. Verwijder de schil van de citroen.
 5. Snij alle groenten en fruit in stukken die door in je juicer/centrifuge passen en maak er een sapje van.

Extra info

Het sopropo sapje blijft ongeveer twee à drie dagen goed in de koelkast en kan ook ingevroren worden.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: groen sopropo sapje (bitter melon juice)"

  Leave a reply

  Your email address will not be published.

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.