In Suriname houden we van rijst! We maken er nasi mee, moksi alesi en nog veel meer. In West-Afrika weten ze er ook raad mee, daar hebben veel landen hun eigen versie van jollof. Het is waarschijnlijk het meest bekende gerecht uit West-Afrika dat elk jaar op 22 augustus wordt geëerd tijdens World Jollof Rice Day. In Londen is er zelfs een event waar bezoekers kunnen stemmen welk land de lekkerste jollof rice maakt. Tewa vroeg voor haar andere blog aan de half Ghanese-half Nederlandse Anna Abraham-Reynolds of ze haar recept voor jollof rice met ons wilde delen. Vandaag delen we het ook op This Girl Can Cook!
Door Anna – Ik heb het recept voor Ghanese jollof rice van mijn Ghanese tante leren maken. Het is een authentiek West-Afrikaans recept dat op zich makkelijk is om thuis te maken. Het bestaat uit rijst, tomaten, uien, zout en chilipeper. Er kunnen altijd nog extra ingrediënten aan toegevoegd worden zoals groenten, vlees, vis en andere pittige kruiden.
Ingrediënten Ghanese jollof rice (voor ongeveer vier personen):
- 6 el olie
- 2 uien, gesnipperd
- 2 (biologische) bouillonblokjes
- chilipoeder en chilipeper naar smaak (ik houd van pittig dus gebruik altijd flink wat chilipeper en gedroogde rode chilipepers. Doe dit niet als je niet tegen spicy kan!)
- 2 teentjes knoflook, geperst
- peper en zout naar smaak
- 1 blikje kokosmelk
- 1 blik gezeefde tomaten (of 3 à 4 verse tomaten, in blokjes gesneden)
- 1 blikje tomatenpuree
- erwten, uit blik of diepvries
- 500 gram rijst (pandan of basmati)
- 1 grote kookpan
Zo ga je te werk:
Doe een beetje olie in de pan en doe de gesneden uien in de pan als de olie heet is. Voeg bouillonblokjes en de chilipeper/poeder toe en daarna de geperste knoflook. Breng verder op smaak met peper en zout.
Snij de tomaten in blokjes (of de gezeefde tomaten) en die doe je in de pan, waar je ook de tomatenpuree aan toe voegt. Als het goed is begint het geheel nu al een sausje te worden.
Was je de rijst totdat het water transparant is. Week daarna de rijst in heet water. Dit doe je zodat je straks boterzachte rijst hebt.
Het sausje in de pan mag niet te waterig zijn, sterker nog: het mag best dik zijn. Je roert dit goed door en voegt dan het blikje kokosmelk eraan toe. Laat het geheel goed doorkoken.
Giet het water af van de rijst en voeg dan de geweekte rijst aan de pan toe. Je gebruikt al het vocht van de saus om de rijst te koken. Roer de rijst goed door de saus heen. Als de rijst begint te koken doe je het op een laag pitje (anders verbrandt alles, dit is mij een keer overkomen en dat is echt janken!)
Vervolgens doe je een stuk folie over de pan heen met een deksel erop. Om de 5 a 10 min roer je de rijst van de bodem even naar boven. Als de rijst gaar is, voeg je de erwten eraan toe en blijf je op een laag pitje door roeren. Hierna is de Jollof rice klaar!
Ghanese side dishes voor de Jollof rice:
Ik eet het altijd met gefrituurde kip on the side en gefrituurde banaan en salade. Mijn tantes maken ook een heerlijk pittig sausje erbij genaamd Shito, wat ook echt aan te raden is. Helaas kan ik dat ook niet zelf maken, want daar gaat heel veel werk in zitten en daar ben je bijna een hele dag mee bezig. In de Bijlmer (Amsterdam Zuid-Oost) kun de Shito saus kant en klaar kopen.
RECEPT: Ghanese jollof rice maken
Ingrediënten
- 6 el olie
- 2 uien - gesnipperd
- 2 (biologische) bouillonblokjes
- chilipoeder en chilipeper naar smaak - ik houd van pittig dus gebruik altijd flink wat chilipeper en gedroogde rode chilipepers. Doe dit niet als je niet tegen spicy kan!
- 2 teentjes knoflook - geperst
- peper en zout naar smaak
- 1 blikje kokosmelk
- 1 blik gezeefde tomaten - of 3 à 4 verse tomaten, in blokjes gesneden
- 1 blikje tomatenpuree
- erwten - uit blik of diepvries
- 500 gram rijst - pandan of basmati
Ook nodig
Instructies
- Doe een beetje olie in de pan en doe de gesneden uien in de pan als de olie heet is. Voeg bouillonblokjes en de chilipeper/poeder toe en daarna de geperste knoflook. Breng verder op smaak met peper en zout.
- Snij de tomaten in blokjes (of de gezeefde tomaten) en doe die je in de pan, waar je ook de tomatenpuree aan toe voegt. Als het goed is begint het geheel nu al een sausje te worden.
- Was je de rijst totdat het water transparant is. Week daarna de rijst in heet water. Dit doe je zodat je straks boterzachte rijst hebt.
- Het sausje in de pan mag niet te waterig zijn, sterker nog: het mag best dik zijn. Je roert dit goed door en voegt dan het blikje kokosmelk eraan toe. Laat het geheel goed doorkoken.
- Giet het water af van de rijst en voeg dan de geweekte rijst aan de pan toe. Je gebruikt al het vocht van de saus om de rijst te koken. Roer de rijst goed door de saus heen. Als de rijst begint te koken doe je het op een laag pitje (anders verbrandt alles, dit is mij een keer overkomen en dat is echt janken!).
- Vervolgens doe je een stuk folie over de pan heen met een deksel erop. Om de 5 a 10 min roer je de rijst van de bodem even naar boven. Als de rijst gaar is, voeg je de erwten eraan toe en blijf je op een laag pitje door roeren. Hierna is de Jollof klaar!
Extra info:
Ik eet het altijd met gefrituurde kip on the side en gefrituurde banaan en salade. Mijn tantes maken ook een heerlijk pittig sausje erbij genaamd Shito, wat ook echt aan te raden is. Helaas kan ik dat ook niet zelf maken, want daar gaat heel veel werk in zitten en daar ben je bijna een hele dag mee bezig. In de Bijlmer (Amsterdam Zuid-Oost) kun de Shito saus kant en klaar kopen.
2 Replies to "RECEPT: Ghanese jollof rice maken"
Flimmaatje 6 november 2020 (17:05)
Dank voor het recept! Welke winkel in Zuid-Oost verkoopt de saus?
TGSCC 8 november 2020 (17:55)
Hoi!
Dat is een goede vraag, we hebben dit recept niet zelf geschreven, maar mochten het delen. Daarom kunnen we ook geen precieze winkels noemen waar ze shito verkopen, maar probeer het eens in de winkels waar ze andere Afrikaanse producten verkopen?
Succes!
Groetjes,
Tewa en One’sy