RECEPT: gezonde Surinaamse bruine koek

Surinaamse bruine en gele koek zijn twee van de standaard taarten/cakes die je op bijna elk Surinaams feest krijgt. Door de toevoeging van veel geraffineerde suiker zijn het helaas niet heel gezonde opties. Maar wat als ik je vertel dat je wel een gezonde Surinaamse bruine koek kan maken, zonder suiker en zelfs zonder bloem? Lees snel verder voor het recept!

Toen ik voor het eerst bananenbrood maakte, deed de smaak me denken aan iets dat ik vroeger vaak at: Surinaamse bruine koek. Ik weet nog dat mijn moeder zowel bruine als gele koek (ook wel bekend als eksi kuku) maakte en dat mijn zusjes en ik dan het beslag van de lepel mochten aflikken. Ik vond altijd het beslag van de bruine koek het lekkerst, door de toevoeging van kaneel. Dus toen ik dat bananenbrood at, was ik weer even dat kleine meisje dat die lepel aflikte. Alleen, die bruine koek is niet echt gezond.

Surinaamse oudjes proefden de ‘bruine koek’ blind. Er was geen plakje meer over

Het voordeel van dit bananenbrood ten opzichte van de standaard bruine koek? Geen toegevoegde geraffineerde suikers! Omdat je voor het bananenbrood zeer rijpe bananen gebruikt en wat dadels, hoef je er geen suiker meer aan toe te voegen, maar heb je toch een gezondere variant van bruine koek. Ja ja, hoor ik je denken. Ik geloof er niets van. Kan ik me voorstellen. Omdat ik al jaren weinig suiker eet, is mijn smaak nogal veranderd, dus vind ik dingen al snel zoet genoeg.

gezonde bruine koek plakken

Daarom heb ik speciaal voor het de mensen van het ontmoetingscentrum waar mijn vader twee keer per week komt, een keer een bananenbrood gebakken. Het zijn oudere Surinaamse mensen, die gemiddeld genomen, niet zomaar alles lekker vinden. Mijn vader had als opdracht om niet te zeggen dat het bananenbrood was, maar gewoon ‘iets lekkers’. Die avond kwam hij thuis met de bak waarin hij het baksel had meegenomen. De bak was… leeg! Alles hadden ze opgegeten! Ook bij de ouders van mijn bff (not so adventurous wat betreft anders dan Surinaams eten) viel het bananenbrood in de smaak. “Het is net bruine koek!”

Hoe zwarter en rijper de banaan, hoe zoeter de gezonde Surinaamse bruine koek smaakt

Het geheim van dit bananenbrood? De toevoeging van een goede lepel kaneel. En niet te vergeten bananen die zo rijp zijn dat ze meer zwart dan geel zijn. Een paar zwarte spikkels erop is leuk, maar die echt zoete smaak die je wil hebben, zal je dan niet krijgen. Wacht dus echt met bakken tot je bananen overrijp zijn.

Het maken van het bananenbrood is vrij simpel. Je hebt wel iets nodig dat je misschien niet standaard in huis hebt: amandelmeel. Vroeger vooral te krijgen bij biologische winkels, maar tegenwoordig ook gewoon bij de Albert Heijn en andere grote supermarktketens. Schrik niet van de prijs, amandelmeel is best duur. Mijn tip? Het is regelmatig in de aanbieding bij Holland & Barrett (voormalig De Tuinen), dus kijk of je het dan kan kopen. Of koop, als je een goede staafmixer of keukenmachine/hakmolen hebt, hele amandelen (bijvoorbeeld bij de Turkse supermarkt), die je zelf fijnmaalt. Scheelt echt qua kosten en je blijft niet zitten met amandelmeel dat je verder misschien niet meer gebruikt.

Maar laten we bij het begin beginnen.

Ingrediënten gezonde Surinaamse bruine koek:

  • 3 super rijpe bananen
  • 50 gram Medjool of andere verse dadels (aantal gram is zonder pit!)
  • 3 eieren
  • 100 gram amandelmeel
  • 50 gram havermout/havermeel (zie notities onderaan)
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel kaneel
  • 0,5 theelepel zout

Zo ga je te werk:
1: Verwarm de oven voor op 175 graden.

2: MET KEUKENMACHINE/STAAFMIXER/BLENDER: maal de bananen samen met de dadels tot moes. Voeg daarna de eieren toe en mix tot je een luchtig beslag hebt.
MET DE HAND: week de dadels tien minuten in heet water, haal ze eruit en snij ze daarna in kleine stukjes. Prak de bananen samen met de dadels tot moes met een vork. Klop de eieren in een aparte kom en meng ze daarna met de bananen-dadelmoes.

dadels en banaan pureren bananenbrood
3: Meng in een andere kom de havermout, het amandelmeel, de kaneel, het zout en het bakpoeder. Roer of spatel dit in beetjes door het natte mengsel. Als je dit in de keukenmachine doet, gebruik dan de laagste stand. Als je het beslag namelijk te lang mixt, dan wordt het te stevig. Dus zodra je ziet dat het goed gemengd is, ben je klaar.

droge-ingredienten-bananenbrood

4: Giet het beslag in een ingevette cakevorm en plaats die voor 45-50 minuten in de oven. Je kan het beslag ook in muffinvormpjes gieten. Pas dan de baktijd iets aan naar beneden. Controleer of je een tandenstoker er droog uit haalt na die tijd. Zo niet, laat hem dan nog een aantal minuten doorbakken. Zo ja, verwijder het bananenbrood uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.

bananenbrood beslag

Dit recept is heel makkelijk te vermenigvuldigen, meestal maak ik meteen een dubbele portie, waarvan ik een deel invries in plakken. Handig voor wanneer je een keer een lekkere én gezonde variant van Surinaamse bruine koek wil serveren als traktatie.

bananenbrood-surinaamse-bruine-koek
Extra info:
Als je een luchtigere cake wil, kan je het beste havermeel gebruiken in plaats van havermout. Zelf havermeel maken doe je door havermout te malen met een blender of keukenmachine. Je hebt echter wel een krachtige machine nodig om het heel fijn te kunnen malen. Daarom koop ik het zelf (in grote hoeveelheden) bij De Zuidmolen, maar veel supermarkten zoals Albert Heijn of healthshops zoals Holland & Barrett verkopen het ook.


gezonde-surinaamse-bruine-koek
Recept afdrukken

RECEPT: gezonde Surinaamse bruine koek (bananenbrood)

Met dit recept voor bananenbrood maak je een gezonde variant van de Surinaamse bruine koek, zonder geraffineerde suiker en tarwe!
Gang: Taart en koekjes
Keuken: Wereldkeuken
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Totale tijd: 1 uur 5 minuten
Porties: 10 plakjes
Auteur: Onesy
Met dit recept voor bananenbrood maak je een gezonde variant van de Surinaamse bruine koek, zonder geraffineerde suiker en tarwe!

Ingrediënten

  • 3 super rijpe bananen
  • 50 gram Medjool of andere verse dadels - (aantal gram is zonder pit)
  • 3 eieren
  • 100 gram amandelmeel
  • 50 gram havermout/havermeel - zie notities voor info ove havermeel
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel kaneel
  • 0,5 theelepel zout

Ook nodig

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Week de dadels tien minuten in heet water, haal ze eruit en snij ze daarna in kleine stukjes.

MET KEUKENMACHINE/STAAFMIXER/BLENDER: 

  • Maal de bananen samen met de dadels tot moes. Voeg daarna de eieren toe en mix tot je een luchtig beslag hebt.

MET DE HAND: 

  • Prak de bananen samen met de dadels tot moes met een vork. Klop de eieren in een aparte kom en meng ze daarna met de bananen-dadelmoes.
  • Klop de eieren luchtig en voeg ze toe aan het banaan-dadelmengsel.
  • Meng in een andere kom de havermout, het amandelmeel, de kaneel, het zout en het bakpoeder.
  • Roer of spatel dit in beetjes door het natte mengsel.
  • Giet het beslag in een ingevette cakevorm en plaats die voor 45-50 minuten in de oven.
  • Wanneer een tandenstoker er droog uitkomt, is het bananenbrood klaar.
  • Verwijder het bananenbrood uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.

Extra info:

Als je een luchtigere cake wil, kan je het beste havermeel gebruiken in plaats van havermout. Zelf havermeel maken doe je door havermout te malen met een blender of keukenmachine. Je hebt echter wel een krachtige machine nodig om het heel fijn te kunnen malen. Daarom koop ik het zelf (in grote hoeveelheden) bij De Zuidmolen, maar veel supermarkten zoals Albert Heijn of healthshops zoals Holland & Barrett verkopen het ook.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

1 Reply to "RECEPT: gezonde Surinaamse bruine koek"

  • Nieuwe favoriete soulfoodblog: ThisGirlCanCook - MyBlackHair 1 juli 2016 (13:12)

    […] Maar dan iets gezonder! Het recept bevat onder andere: banaan, amandelmeel en havermout. Geraffineerde suikers worden overgeslagen, maar dat is – door de bananen – niet te merken! Kijk eens hoe heerlijk het eruit ziet! Lees het hele recept en een ‘how-to’ op ThisGirlCanCook.nl […]

Leave a reply






Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.