RECEPT: frisse limoen koriander rijst

Confession time: ik vind rijst saai. Yeah, I said it en ik schaam me er niet voor! Ik weet dat rijst deel uitmaakt van menig Surinaams gerecht, maar ik vind het gewoon niet spannend. Een van de uitzonderingen op mijn moeilijke verstandhouding met de graansoort is limoen koriander rijst!

Sinds ik wat meer nadenk over wat er op mijn bord ligt, ben ik een beetje afgeknapt op witte rijst en dan vooral op de hoeveelheid waarin ‘ie geserveerd wordt. Zo’n bord vol met rijst, een stuk vlees(vervanger) en een paar schepjes groenten, vind ik niet gezond. Rijst (of andere koolhydraten/granen), hoeven voor mij maar een kwart uit te maken van mijn maaltijd. Daarom voel ik me er ook niet echt lekker meer bij om bijvoorbeeld een bord nasi te eten zonder dat er groenten doorheen zitten.

Als rijst echter onderdeel is van een gerecht, verandert dat de zaak! Een tijd geleden at ik bij Tomatillo een super lekkere burrito met rijst, bonen en groenten. De dame die er werkte, vertelde dat ze alles wat in de burrito zat, individueel op smaak brachten. De bonen werden apart gekruid, de groenten en ook de rijst. En dat kon ik proeven, want de rijst was echt heerlijk!

limoen koriander rijst recept lime cilantro rice
Omdat ik niet altijd in staat ben om daar altijd naar toe te gaan, besloot ik dat ik zelf moest proberen om die limoen koriander rijst te maken. De truc is om de rijst eerst even te bakken/roosteren met de ui en knoflook. In dit recept gebruik ik zilvervliesrijst omdat dat gezonder is. Mocht je het recept zelf willen maken met witte rijst, dan moet je waarschijnlijk iets minder water/vocht gebruiken.

Daarnaast kook ik mijn rijst in een ricecooker. Rijst koken in een pannetje heb ik nog nooit gedaan, dus daar durf ik geen suggesties voor te doen… Maar als jij dat wel doet, weet je waarschijnlijk zelf hoeveel water erbij moet. Omdat ik zilvervliesrijst gebruik, laat ik de rijst eerst weken in heet water, zodat ‘ie vast wat vocht opneemt en uiteindelijk zachter is. Het is dus echt mogelijk om lekkere fluffy zilvervliesrijst te eten.

En dan nog even voor alle korianderhaters: ik denk dat de rijst al heerlijk genoeg is met alleen de ui, knoflook en limoen. Maar ik vind dat de koriander echt wat toevoegt, dus bij mij ontbreekt ‘ie niet!

Ingrediënten limoen koriander rijst (2-4 personen):

 • 225 gram (1,5 rijstcup) zilvervliesrijst
 • 1 el olie
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 1 ui/5 stengels bosui, gesnipperd
 • 280 ml (1,75 rijstcup) water (eventueel met een theelepel biologisch/zelfgemaakt bouillonpoeder erbij) of dezelfde hoeveelheid groentebouillon
 • sap van 1-2 limoenen
 • 10 gram koriander (ongeveer de helft van een bakje)
 • zout naar smaak

Zo ga je te werk:

1: Laat de rijst ongeveer 30 minuten weken in heet/net gekookt water, spoel daarna af en giet zoveel mogelijk vocht af.
2: Fruit de ui in een koekenpan in olie en voeg de rijst toe.
3: Schep om en voeg dan ook de knoflook toe.
4: Rooster de rijst ongeveer 5 minuten terwijl je deze af en toe omschept en schep daarna in de rijstkoker.
5: Voeg water of bouillon toe en laat de rijst gaar koken.
6: Schep de rijst om met een lepel of vork en laat dan nog 10 minuten afkoelen (anders verkleurt de koriander door de hitte).
7: Snij de koriander in kleine reepjes en voeg deze samen met het limoensap toe aan de rijst. Begin met het sap van 1 limoen en proef dan of je nog meer wil toevoegen.
8: Schep goed om en voeg eventueel nog zout toe.

Extra info: de limoen koriander rijst is lekker met bonen, groente, (vega)kip of pulled beef en avocado of in een burrito.

Nyan switi!


recept limoen koriander rijst lime cilantro rice
Recept afdrukken

RECEPT: frisse limoen koriander rijst

Trek in iets anders dan gewone gekookte rijst? Met ons recept voor limoen koriander rijst geef je je normale rijst een update!
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Wereldkeuken
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Weektijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 2 porties
Auteur: Onesy
Trek in iets anders dan gewone gekookte rijst? Met ons recept voor limoen koriander rijst geef je je normale rijst een update!

Ingrediënten

 • 225 gram zilvervliesrijst
 • 1 el olie
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 ui / 5 stengels bosui
 • 280 ml water (eventueel met een theelepel biologisch/zelfgemaakt bouillonpoeder erbij) of dezelfde hoeveelheid groentebouillon
 • sap van 1-2 limoenen - naar smaak
 • 10 gram koriander - ongeveer de helft van een bakje
 • zout - naar smaak

Instructies

 • Laat de rijst ongeveer 30 minuten weken in heet/net gekookt water, spoel daarna af en giet zoveel mogelijk vocht af.
 • Fruit de ui in een koekenpan in olie en voeg de rijst toe.
 • Schep om en voeg dan ook de knoflook toe.
 • Rooster de rijst ongeveer 5 minuten terwijl je deze af en toe omschept en schep daarna in de rijstkoker.
 • Voeg water of bouillon toe en laat de rijst gaar koken.
 • Schep de rijst om met een lepel of vork en laat dan nog 10 minuten afkoelen (anders verkleurt de koriander door de hitte).
 • Snij de koriander in kleine reepjes en voeg deze samen met het limoensap toe aan de rijst. Begin met het sap van 1 limoen en proef of je meer wil toevoegen.
 • Schep goed om en voeg eventueel nog zout toe.

Extra info:

De limoen koriander rijst is lekker met bonen, groente, (vega)kip of pulled beef en avocado of in een burrito.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.


author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: frisse limoen koriander rijst"

  Leave a reply


  Your email address will not be published.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.