RECEPT: frisse gember kokosrijst maken

In de Afro-Caribische keuken wordt veel rijst gegeten, vooral als basis van een gerecht. Ook wij aten het thuis vroeger erg vaak. Dus na al die jaren witte rijst eten (en natuurlijk ook een nasi of moksi alesi) wilde ik een keer een variatie daarop. En die heb ik gevonden! Kokosrijst maak je met maar een paar ingrediënten die je rijst een heerlijke smaak geven.

Ik heb het al vaak gezegd: ik hou enorm van kokos! Verse kokos, kokoswater, kokosmelk, het gaat er altijd in. Kokosmelk gebruik ik vaak om curry’s mee te maken, maar in de Surinaamse keuken wordt het ook gebruikt om moksi alesi mee te maken. Het verschil tussen mijn kokosrijst en de rijst van moksi alesi, is dat ik aan mijn variant ook wat gember en andere specerijen heb toegevoegd. Zo krijg je een zalige frisse rijst die zo simpel te bereiden is dat zelfs de grootste keukenkneus dit recept succesvol kan maken!

recept kokosrijst coconut rice

Ingrediënten frisse gember kokosrijst (voor twee personen):

  • 1 middelgrote witte ui
  • stukje verse gember (ongeveer 5 cm)
  • 2 cups rijst naar keus (witte, zilvervlies, wilde, zwarte, enz.)
  • 1/2 blikje kokosmelk (200 ml)
  • 150 ml water
  • 6 pimentkorrels

Zo ga je te werk:

1: Snipper de ui en schil het stukje gember. Snijd de gember in grove stukjes.

2: Roer de inhoud van het blikje kokosmelk goed door, zodat de kokosroom en het water goed zijn gemengd.

3: Was de rijst en doe de korrels in een rijstkoker (of pan). Schenk de helft van het blikje kokosmelk (200 ml) erbij en voeg de ui, stukjes gember en pimentkorrels ook toe. Schenk er tot slot ook een klein kopje water bij (ongeveer 100 ml) en roer alles goed door.

recept gember kokosrijst maken

4: Laat het geheel koken in de rijstkoker (of pan), roer tussendoor om en giet er nog een kwart kopje water bij.

5: Als de rijst gaar is, haal dan de pimentkorrels en gember uit de rijst. Serveer met (gewokte) groenten en eventueel vlees, kip of vis.

Nyan switi!


recept kokosrijst
Recept afdrukken

RECEPT: frisse gember kokosrijst maken

Gekookte rijst is zo gewoontjes! Wij maken er kokosrijst van door gember toe te voegen en de rijst te koken in kokosmelk. Een stuk spannender en lekkerder!
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Caribisch, Surinaams
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Auteur: Tewa
Gekookte rijst is zo gewoontjes! Wij maken er kokosrijst van door gember toe te voegen en de rijst te koken in kokosmelk. Een stuk spannender en lekkerder!

Ingrediënten

  • 1 middelgrote witte ui
  • 1 stukje verse gember - ongeveer 5 cm
  • 2 cups rijst naar keus - witte, zilvervlies, wilde, zwarte, enz.
  • 0,5 blikje kokosmelk - 200 ml
  • 150 ml water
  • 6 pimentkorrels

Instructies

  • Snipper de ui en schil het stukje gember. Snijd de gember in grove stukjes.
  • Roer de inhoud van het blikje kokosmelk goed door, zodat de kokosroom en het water goed zijn gemengd.
  • Was de rijst en doe de korrels in een rijstkoker (of pan). Schenk de helft van het blikje kokosmelk (200 ml) erbij en voeg de ui, stukjes gember en pimentkorrels ook toe. Schenk er tot slot ook een klein kopje water bij (ongeveer 100 ml) en roer alles goed door.
  • Laat het geheel koken in de rijstkoker (of pan), roer tussendoor om en giet er nog een kwart kopje water bij.
  • Als de rijst gaar is, haal dan de pimentkorrels en gember uit de rijst. Serveer met (gewokte) groenten en eventueel vlees, kip of vis.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Soulfood en patat lover voor het leven. Daardoor: de eeuwige jojo. Krijgt een twinkeling in de ogen als het om écht lekker eten gaat.

2 Replies to "RECEPT: frisse gember kokosrijst maken"

  • comment-avatar
    Rotsburg A 21 november 2015 (16:16)

    Bij het lezen van de recepten, krijg ik al trek. Gisteren bami gegeten, was verrukkelijk, had alleen geen pimentkorrels, wel pimentpoeder, Goed gelukt.

    Aan je moeder een dikke knuffel voor haar koni in de keuken.
    Laat ons nog meer weten, hoe de Surinaamse keuken in ere blijft, Stuur de info op naar mijn kleindochters, die ook heel lekker kunnen koken, Bedankt. Gember rijst en sticky mango gember rijst nu op de kaart om te koken. smullen, smullen maar. Tangi en odi foe joe.

    • comment-avatar
      TGSBB 21 november 2015 (16:23)

      Graag gedaan!!! Groetjes tewa

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.