Ik zie op andere foodblogs wel eens de vraag voorbij komen of je bakbanaan ook rauw kan eten net als gewone banaan. Ik zou het je niet aanraden, want de smaak van bakbananen (groene en gele) komt pas goed tot zijn recht als je ze verhit. Dat gebeurt vaak door bakbanaan te koken of frituren, maar er is ook een andere manier: in de oven. Denk bijvoorbeeld aan frietjes van bakbanaan. Die zijn wel lekker knapperig, maar niet zo vet!
Ons recept voor frietjes van bakbanaan is in wezen hetzelfde als dat voor zoete aardappelfriet of cassave frietjes. Je snijdt de groente of knol in reepjes, husselt ze door wat olie, brengt ze op smaak en bakt ze goudbruin in de oven. Het verschil is dat je bij plantain fries zoals ze ook wel genoemd worden, de keus hebt tussen groene en gele bakbanaan. Welke je kiest, hangt van je eigen voorkeur af.
Wil je frietjes van bakbanaan die proeven zoals bananenchips? Ga dan voor groene bananen. Mogen ze wat zachter en zoeter van smaak zijn? Koop dan gele bakbananen. Niet geschikt zijn bakbananen die heel rijp en dus zwart zijn. Die zijn te papapapa (Surinaams voor papperig) en gaan dus niet knapperig worden.
Mocht je de bakbanaan friet toch willen frituren, dan zou je het kunnen proberen met de cold oil frying methode. Dat is een manier waarbij je wel frituurt, maar het eten vrijwel geen olie opzuigt. Je leest er meer over in ons recept voor phulauri. Ik heb het zelf nog niet getest met de bakbanaan, dus of het echt werkt en hoe precies, kan ik je niet zeggen. Hoe dan ook, bakbanaan is the best, dus het zal sowieso heerlijk smaken!
Ingrediënten frietjes van bakbanaan (bijgerecht voor 4 personen):
- 2 groene of gele bakbananen (niet zwart!)
- 2 eetlepels (olijf)olie
- zout en kruiden (zoals knoflook) naar smaak
Zo ga je te werk:
1: Verwarm de oven voor op 200 graden.
2: Verwijder de schil van de bakbananen. Dit doe je het makkelijkst door de boven- en onderkant eraf te snijden en over de lengte een inkeping te maken met een mes.
3: Snij de bananen doormidden (zodat je twee halflange stukken overhoudt).
4: Snij die in de lengte in frietjes. Probeer ze allemaal ongeveer dezelfde dikte te geven, zodat ze evenmatig garen in de oven.
5: Plaats alle frietjes in een kom, giet de olie en eventueel kruiden eroverheen en hussel goed door elkaar.
6: Leg de frietjes naast elkaar op een bakplaat (met ruimte ertussen) en plaats deze in de oven.
7: Draai ze na 10 minuten om en bak nogmaals 10-15 minuten.
8: Serveer met bakkeljauw, madame Jeanette mayonaise, zoete chilisaus of guacamole.
Nyan switi!
RECEPT: frietjes van bakbanaan (baked plantain fries)
Ingrediënten
- 2 groene of gele bakbananen - (niet zwart)
- 2 el olijfolie
- zout en kruiden zoals knoflook naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Verwijder de schil van de bakbananen. Dit doe je het makkelijkst door de boven- en onderkant eraf te snijden en over de lengte een inkeping te maken met een mes.
- Snij de bananen doormidden (zodat je twee halflange stukken overhoudt).
- Snij die in de lengte in frietjes. Probeer ze allemaal ongeveer dezelfde dikte te geven, zodat ze evenmatig garen in de oven.
- Plaats alle frietjes in een kom, giet de olie en eventueel kruiden eroverheen en hussel goed door elkaar.
- Leg de frietjes naast elkaar op een bakplaat (met ruimte ertussen) en plaats deze in de oven.
- Draai ze na 10 minuten om en bak nogmaals 10-15 minuten.
No Replies to "RECEPT: frietjes van bakbanaan (baked plantain fries)"