Eksi koekoe is een van de lastige Surinaamse taarten om te maken, maar als je hem eenmaal weet te bakken, dan heb je een winnaar hoor! Het is een heerlijke cake op zichzelf (eventueel met muisjes), maar ook een geschikte basis om andere lekkere zoetigheden mee te maken. Zoals een eksi koekoe tiramisu cake!
Tiramisu wordt oorspronkelijk gemaakt met lange vingers, mascarpone, ei, koffie, cacao en Marsala wijn. Maar er zijn inmiddels zoveel varianten: slagroom in plaats van of in combinatie met ei, verschillende soorten alcohol zoals rum, amaretto en cognac en cake in plaats van lange vingers.
Omdat wij het leuk vinden om tijdens de feestdagen en andere speciale gebeurtenissen Surinaams eten met een twist op tafel te zetten, bedachten we dit recept voor eksi koekoe tiramisu cake. Het is niet ons eerste recept dat een huwelijk is tussen de Surinaamse en Italiaanse keuken. Je vindt op This Girl Can Cook namelijk ook een recept voor lasagna met antroewa en boulanger. Maar nu terug maar de tiramisu cake!
Die maak je dus met als basis die heerlijke luchtige eksi koekoe en in plaats van Marsala of Amaretto, gebruiken wij (Surinaamse bruine) rum om de cake mee te besprenkelen. In welke vorm je de tiramisu cake maakt, heeft invloed op het eindresultaat. De taart op de foto is gemaakt in een rechthoekige ovenschaal van 30 x 18 cm. Na het bakken sneed ik de taart in drie stukken (10 x 18 cm) die ik op elkaar stapelde. Het eindresultaat ziet er dan uit als een klassieke cake.
Maar je kan de eksi koekoe tiramisu cake ook bakken in een of meer ronde bakvormen en hem door tweeën of drieën snijden. Afhankelijk van hoe dik je de lagen cake wil hebben en of je er plakken of punten van wil snijden, zou ik gaan voor de rechthoekige vorm (drie dunnere lagen en plakken cake) of rond (twee dikkere lagen en punten taart). Ik heb hem ook gebakken in een ronde ovenschaal met een diameter van 15 cm. Ik had de cake in drie lagen kunnen snijden, want op zich is ‘ie hoog genoeg in deze vorm, maar ik deed het in tweeën.
Hou er rekening mee dat je meer koffie/rum mengsel nodig hebt om de lagen mee te doordrenken als je ze wat dikker maakt. Hou je niet echt van een heftige koffiesmaak, dan heb je sowieso maar de helft nodig. En maak je het recept maar lust/drink je geen alcohol, dan kan je de rum natuurlijk weglaten. Om de tiramisu te maken, gebruikte ik niet alleen het recept voor eksi kuku dat je bij ons al kan vinden, maar ook de daar toegepaste techniek. Dus gescheiden eiwitten en eigeel. Verder zijn de volgende dingen belangrijk:
- Zorg dat alles op kamertemperatuur is;
- De boter moet gesmolten zijn, maar niet warm en ook niet gestold;
- Klop de eiwitten in een grote kom zodat je genoeg ruimte hebt om het beslag luchtig te spatelen met de overige ingrediënten;
- Zet alles wat je nodig hebt, van tevoren klaar zodat je goed door kan werken en je beslag meteen in de oven kan.
Ingrediënten eksie koekoe tiramisu cake (1 cake van 12 plakken, een taart van 8 punten):
VOOR DE EKSI KOEKOE:
- 90 gram (biologische) roomboter
- 6 (biologische) eieren (dooiers gesplitst van de eiwitten)
- 120-160 gram (biologische) kristalsuiker
- 0,5 tl vanille extract
- 150 gram (biologische) tarwebloem
- 0,5 tl bakpoeder
VOOR NA HET BAKKEN:
- 50 gram (biologische) roomboter, gesmolten
VOOR DE TIRAMISU VULLING:
- 120-240 ml sterke koffie (2-4 zakjes instant espresso met 120-240 ml water)
- 75-150 ml (Borgoe) rum
- 200 ml slagroom
- 50 ml mascarpone
- 2-4 el poedersuiker
- cacao om te bestuiven
Zo ga je te werk:
1: Verwarm de oven voor op 180 graden.
2: Smelt de boter en laat een beetje afkoelen (maar niet stollen).
3: Vet een springvorm of bakblik in met op de bodem een extra stuk bakpapier zodat je de eksi kuku er naderhand makkelijk uit kan halen.
4: Klop de eiwitten met de helft van de suiker (60-80 gr) stijf. Dit gaat het snelst met een mixer.
5: Doe de eidooiers samen met de vanille en de rest van de suiker in een kom. Deze kom moet passen op een pan waar een laagje water in zit zodat je het dooiermengsel au bain-marie kan verwarmen.
6: Zet die pan met een laagje water vast op het vuur, zodat het water warm wordt.
7: Plaats de kom met het dooier-suikermengsel op de pan en klop het met een garde mooi schuimig tot het lichtgeel is en de suikerkorrels zijn opgelost. Verwijder de kom van de pan en laat een beetje afkoelen.
8: Meng ondertussen de bloem met het bakpoeder.
9: Spatel een beetje van de stijve eiwitten door het dooier-suikermengsel zodat dat vast een beetje luchtig wordt. Probeer zodanig te mengen dat er veel lucht in het beslag blijft. Een grote spatel is hierbij handig.
10: Voeg dan het dooier-suikermengsel toe aan de eiwitten en spatel alles goed om.
11: Voeg in twee of drie delen de bloem toe en spatel weer met veel lucht door.
12: Nu komt het spannendste gedeelte: de gesmolten boter erdoorheen spatelen. Doe dit heel voorzichtig, want hierdoor kan je hele beslag inzakken!
13: Schenk je beslag in de springvorm en bak in ongeveer 35-45 minuten gaar (afhankelijk van de vorm).
14: Laat de cake afkoelen en smeer (meermaals) in met de gesmolten boter.
Extra tip van Rudolph: laat de cake in de bakvorm de hele nacht in de uitgezette oven staan met de deur op een kiertje. Zo is de kans op inzakken kleiner.
15: Maak terwijl de cake afkoelt de tiramisu vulling door de mascarpone samen met de slagroom en eventueel poedersuiker luchtig te kloppen.
16: Maak de koffie volgens de aanwijzingen op de verpakking (meng water met de poederkoffie) en roer als het een beetje is afgekoeld, de rum er goed doorheen.
17: Snij de cake in lagen/stukken (eventueel met een taartzaag) en besprenkel, giet of smeer met een kwastje royaal de cakelagen aan beide kanten in met koffie.
18: Smeer dan het mascarpone-roommengsel over de lagen. Dat mogen als je dat lekker vindt, dikkere lagen zijn dan op de foto’s bij dit recept. Ik smeerde het uit met een spatel, maar als je het echt mooi/egaal wil doen, kan je beter een paletmes gebruiken. Begin met de onderste laag en werk zo naar boven. Besmeer als laatste de zijkanten.
19: Bestrooi tot slot de tiramisu met cacao.
Bewaar de cake in de koelkast, maar haal hem daar 30-60 minuten voor je hem wil serveren wel weer uit zodat de eksi koekoe een beetje op temperatuur kan komen.
Nyan switi!
RECEPT: eksi koekoe tiramisu cake
Ingrediënten
VOOR DE EKSI KOEKOE:
- 90 gram (biologische) roomboter
- 6 (biologische) eieren - (dooiers gesplitst van de eiwitten)
- 120-160 gram (biologische) kristalsuiker
- 0,5 tl vanille extract
- 150 gram (biologische) tarwebloem
- 0,5 tl bakpoeder
VOOR NA HET BAKKEN:
- 50 gram (biologische) roomboter, gesmolten
VOOR DE TIRAMISU VULLING:
- 120-240 ml sterke koffie - 2-4 zakjes instant espresso met 120-240 ml water
- 75-150 ml (Borgoe) rum
- 200 ml (biologische) slagroom
- 50 ml (biologische) mascarpone
- 2-4 el (biologische) poedersuiker
- cacao om te bestuiven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Smelt de boter en laat een beetje afkoelen (maar niet stollen).
- Vet een springvorm of bakblik in met op de bodem een extra stuk bakpapier zodat je de eksi kuku er naderhand makkelijk uit kan halen.
- Klop de eiwitten met de helft van de suiker (60-80 gr) stijf. Dit gaat het snelst met een mixer.
- Doe de eidooiers samen met de vanille en de rest van de suiker in een kom. Deze kom moet passen op een pan waar een laagje water in zit zodat je het dooiermengsel au bain-marie kan verwarmen.
- Zet die pan met een laagje water vast op het vuur, zodat het water warm wordt.
- Plaats de kom met het dooier-suikermengsel op de pan en klop het met een garde mooi schuimig tot het lichtgeel is en de suikerkorrels zijn opgelost. Verwijder de kom van de pan en laat een beetje afkoelen.
- Meng ondertussen de bloem met het bakpoeder.
- Spatel een beetje van de stijve eiwitten door het dooier-suikermengsel zodat dat vast een beetje luchtig wordt. Probeer zodanig te mengen dat er veel lucht in het beslag blijft. Een grote spatel is hierbij handig.
- Voeg dan het dooier-suikermengsel toe aan de eiwitten en spatel alles goed om.
- Voeg in twee of drie delen de bloem toe en spatel weer met veel lucht door.
- Nu komt het spannendste gedeelte: de gesmolten boter erdoorheen spatelen. Doe dit heel voorzichtig, want hierdoor kan je hele beslag inzakken!
- Schenk je beslag in de springvorm en bak in ongeveer 35-45 minuten gaar (afhankelijk van de bakvorm).
- Laat de cake afkoelen en smeer meermaals in met de gesmolten boter.
- Maak terwijl de cake afkoelt de tiramisu vulling door de mascarpone samen met de slagroom en eventueel poedersuiker luchtig te kloppen.
- Maak de koffie volgens de aanwijzingen op de verpakking (meng water met de poederkoffie) en roer als het een beetje is afgekoeld, de rum er goed doorheen.
- Snij de cake in lagen/stukken (eventueel met een taartzaag) en besprenkel, giet of smeer met een kwastje royaal de cakelagen aan beide kanten in met koffie.
- Smeer dan het mascarpone-roommengsel over de lagen. Dat mogen als je dat lekker vindt, dikkere lagen zijn dan op de foto's bij dit recept. Ik smeerde het uit met een spatel, maar als je het echt mooi/egaal wil doen, kan je beter een paletmes gebruiken. Begin met de onderste laag en werk zo naar boven. Besmeer als laatste de zijkanten.
- Bestrooi tot slot de tiramisu met cacao.
No Replies to "RECEPT: eksi koekoe tiramisu cake"