RECEPT: de luchtigste zoete aardappelbroodjes

Het is maar goed dat Shake Shack geen vestigingen heeft in Nederland. Ik ben bang dat ik er anders veeeeel te vaak naar toe zou gaan. Die bijna op je tong smeltende broodjes zijn echt goddelijk! *hearteyes* Oké, dus geen Shake Shack in Nederland, maar die potato buns of aardappelbroodjes wilde ik wel zelf kunnen maken. Op zoek naar een recept om dat eens te proberen, kwam ook een recept voor zoete aardappelbroodjes naar boven. Erg makkelijk om zelf te maken, met als bonus dat je extra groenten binnen krijgt!

Zoete aardappel of zoete patat zoals Surinamers de groente ook kennen, vond ik vroeger altijd een van de lekkerste onderdelen van her’ heri. Sinds een paar jaar is in Nederland vooral de oranje variant te koop, maar wij zijn opgegroeid met de witte variant. Voor dit recept voor zoete aardappelbroodjes heb ik de oranje versie gebruikt, maar ik denk dat het ook kan met de Surinaamse witte. Alleen krijgen je bolletjes dan niet zo’n mooie oranje kleur. Welke je ook kiest, beide zijn erg voedzaam.

luchtige zoete aardappelbroodjes fluffy sweet potato buns

Ik kwam het recept voor de bolletjes met zoete aardappel tegen op het YouTube-kanaal Foodwishes. Daarop maakt Chef John korte filmpjes met allerlei gerechten en grapjes tussendoor. Op zijn website vind je de precieze ingrediënten daarvoor. Ik heb de twee voor je gecombineerd en alle maten ook omgezet naar grammen en milliliters. Omdat zoete aardappels niet allemaal hetzelfde gewicht hebben, is het het handigst om gewoon twee zoete aardappelen van gemiddelde grootte te koken (in blokjes gesneden). Als ze eenmaal zijn gekookt, kan je ze wegen en daarna fijnstampen.

Wij combineerden de zoete aardappelbroodjes met (vegetarische) hamburgers, maar hebben ze ook als ontbijtbolletjes gebruikt en belegd met geitenkaas, pindakaas of bakkeljauw. Je kan ze wat groter maken, zodat ze echt geschikt zijn als hamburgerbroodjes, maar ook kleiner zodat je ze kan gebruiken als sliders/voorafjes.

zoete aardappelbroodjes met vegetarische hamburger

 

Ingrediënten voor zoete aardappelbroodjes:
Voor het voordeeg:

 • 1 zakje (2 1/4 theelepel) gist van 7 gram
 • 1/2 cup /120 ml warm (niet heet!) water
 • 1/2 cup / 70 gram tarwebloem

Voor de rest:

 • 1 cup / 220 gram gekookte zoete aardappel, gestampt
 • 2 theelepels honing of suiker
 • 1 1/4 theelepels zout
 • 1 groot ei
 • 3 eetlepels (45 gram) boter, gesmolten
 • 3 – 3 1/2 cups / 420-490 gram tarwebloem
 • 1 ei en 2 eetlepels water (om de bolletjes mee te bestrijken)
 • sesam- of maanzaadjes (eventueel)

Zo ga je te werk:

1: Kook de zoete aardappel in blokjes en weeg 220 gram af (zie opmerking boven over de hoeveelheid). Stamp deze fijn met een aardappelstamper, vork of staafmixer. Laat een beetje afkoelen.

2: Maak terwijl de aardappelen afkoelen, het voordeeg door water, gist en bloem in de kom van een keukenmachine te mengen. Heb je geen keukenmachine, doe dit dan in een kom. Laat ongeveer 20 minuten staan zodat de gist alvast kan gaan werken.

3: Voeg de gestampte zoete aardappel toe aan de mengkom net als honing, zout, ei, boter en 420 gram (3 cups) bloem. Laat de keukenmachine draaien op een lage stand zodat alles goed gemixt wordt of kneed alles met je handen.

4: Je deeg moet loskomen van de kom, maar als je het vastpakt nog wel een beetje plakkerig zijn. Het kan zijn dat 420 gram bloem daarvoor genoeg is, maar zo niet, voeg dan per eetlepel net zoveel bloem toe tot dat wel het geval is.

5: Smeer de kom in met wat olie en rol het deeg in een bol rond in de kom totdat alle delen bedekt zijn met olie. Bedek de kom met een vochtige theedoek of een bord en laat op een warme plek ongeveer 2 uur rijzen of tot het deeg is verdubbeld (kan ook iets korter zijn dus). Ik plaats mijn deeg sinds kort in de oven waarvan ik ALLEEN HET LICHT aanzet (en niet de temperatuur!).

zoete aardappelbroodjes deeg eerste rijs

6: Als het deeg mooi gerezen is, stort je het op een licht bebloemd oppervlak en sla je de lucht eruit door het in een rechthoekige lap te drukken met je vingers.

7: Snij het deeg in gelijke stukken (afhankelijk van hoe groot je wil dat je zoete aardappelbroodjes worden, kan dat 12 tot 32 stukken zijn). Een pizzasnijder maakt het een stuk makkelijker om het deeg te snijden.

zoete aardappelbroodjes in stukjes gesneden

8: Vorm van elk stukje een bolletje met je handen dat je daarna op je bebloemde oppervlak nog in je handpalm ronddraait zodat alle naden aan de onderkant zijn verdwenen.

zoete aardappelbroodjes bolletje

9: Druk elk bolletje plat en leg het op een bakplaat (bekleed met bakpapier) met genoeg ruimte ertussen.

zoete aardappelbroodjes voor tweede rijs

10: Laat de zoete aardappelbolletjes op een warme plek wederom rijzen tot ze zijn verdubbeld (ongeveer 45 minuten).

zoete aardappelbroodjes na tweede rijs

11: Verwarm de oven tijdens deze tweede rijs voor op 200 graden (haal dan dus de bolletjes uit de oven als je ze daarin laat rijzen!).

12: Bestrijk de broodjes met het ei-water-mengsel en bestrooi ze eventueel nog met sesam- of maanzaadjes.

zoete aardappelbroodjes besmeerd met melk

13:Plaats daarna in de voorverwarmde oven voor 20-35 minuten (afhankelijk van de grootte) tot ze mooi goudbruin zijn. Laat de broodjes afkoelen voor je ze opensnijdt en opeet.

luchtige zoete aardappelbroodjes fluffy sweet potato rolls

Nyan switi!luchtige zoete aardappelbroodjes recipe sweet potato rolls
Recept afdrukken

RECEPT: zoete aardappelbroodjes

Zoete aardappelbroodjes zijn heerlijk luchtig en prachtig lichtoranje. Door de zoete aardappel krijg je met dit recept ook nog eens extra groente binnen!
Gang: Ontbijt en lunch
Keuken: Wereldkeuken
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Rijstijd: 2 uur 45 minuten
Totale tijd: 3 uur 35 minuten
Porties: 12 bolletjes
Auteur: Onesy
Zoete aardappelbroodjes zijn heerlijk luchtig en prachtig lichtoranje. Door de zoete aardappel krijg je met dit recept ook nog eens extra groente binnen!

Ingrediënten

VOOR HET VOORDEEG:

 • 7 gram gist - (=1 zakje / 2,25 theelepel)
 • 115 ml warm (niet heet!) water
 • 70 gram tarwebloem

VOOR DE REST:

 • 220 gram gekookte zoete aardappel - gestampt
 • 2 tl honing of suiker
 • 1,25 tl zout
 • 1 groot ei
 • 45 gram boter - gesmolten
 • 420-490 gram tarwebloem
 • 1 ei en 2 eetlepels water - om de bolletjes mee te bestrijken
 • sesam- of maanzaadjes - eventueel

Instructies

 • Kook de zoete aardappel in blokjes en weeg 220 gram af (zie notities voor opmerking over de hoeveelheid). Stamp deze fijn met een aardappelstamper, vork of staafmixer. Laat een beetje afkoelen.
 • Maak terwijl de aardappelen afkoelen, het voordeeg door water, gist en bloem in de kom van een keukenmachine te mengen. Heb je geen keukenmachine, doe dit dan in een kom. Laat ongeveer 20 minuten staan zodat de gist alvast kan gaan werken.
 • Voeg de gestampte zoete aardappel toe aan de mengkom net als honing, zout, ei, boter en 420 gram bloem. Laat de keukenmachine draaien op een lage stand zodat alles goed gemixt wordt of kneed alles met je handen.
 • Je deeg moet loskomen van de kom, maar als je het vastpakt nog wel een beetje plakkerig zijn. Het kan zijn dat 420 gram bloem daarvoor genoeg is, maar zo niet, voeg dan per eetlepel net zoveel bloem toe tot dat wel het geval is.
 • Smeer de kom in met wat olie en rol het deeg in een bol rond in de kom totdat alle delen bedekt zijn met olie. Bedek de kom met een vochtige theedoek of een bord en laat op een warme plek ongeveer 2 uur rijzen of tot het deeg is verdubbeld (kan ook iets korter zijn dus). Ik plaats mijn deeg sinds kort in de oven waarvan ik ALLEEN HET LICHT aanzet (en niet de temperatuur!).
 • Als het deeg mooi gerezen is, stort je het op een licht bebloemd oppervlak en sla je de lucht eruit door het in een rechthoekige lap te drukken met je vingers.
 • Snij het deeg in gelijke stukken (afhankelijk van hoe groot je wil dat je zoete aardappelbroodjes worden, kan dat 12 tot 32 stukken zijn). Een pizzasnijder maakt het een stuk makkelijker om het deeg te snijden.
 • Vorm van elk stukje een bolletje met je handen dat je daarna op je bebloemde oppervlak nog in je handpalm ronddraait zodat alle naden aan de onderkant zijn verdwenen.
 • Druk elk bolletje plat en leg het op een bakplaat (bekleed met bakpapier) met genoeg ruimte ertussen.
 • Laat de zoete aardappelbolletjes op een warme plek wederom rijzen tot ze zijn verdubbeld (ongeveer 45 minuten).
 • Verwarm de oven tijdens deze tweede rijs voor op 200 graden (haal dan dus de bolletjes uit de oven als je ze daarin laat rijzen!).
 • Bestrijk de broodjes met het ei-water-mengsel en bestrooi ze eventueel nog met sesam- of maanzaadjes. Plaats daarna in de voorverwarmde oven voor 20-35 minuten (afhankelijk van de grootte) tot ze mooi goudbruin zijn.

Extra info:

*Omdat zoete aardappels niet allemaal hetzelfde gewicht hebben, is het het handigst om gewoon twee zoete aardappelen van gemiddelde grootte te koken (in blokjes gesneden). Als ze eenmaal zijn gekookt, kan je ze wegen en daarna fijnstampen.
*Afhankelijk van hoeveel broodjes je maakt, varieert de baktijd van 20-35 minuten.
*Dit recept is gebaseerd op dit recept.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

HANDIG KOOKGEREI VOOR DIT RECEPT:


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.


author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

6 Replies to "RECEPT: de luchtigste zoete aardappelbroodjes"

 • comment-avatar
  Juliette Verschuren 16 juli 2017 (18:28)

  Regelmatig kijk ik even wat voor een recepten jullie laten zien. Nu is dit recept voor zoete aardappelbroodjes een mooi recept dat ik zeker wil gaan uitproberen. Super bedankt!

  • comment-avatar
   TGSCC 16 juli 2017 (18:40)

   Heel graag gedaan Juliette, laat ons vooral weten hoe je ze vindt!

   Groetjes,

   Tewa en One’sy

 • comment-avatar
  Gerda Pietersen 26 juni 2018 (15:16)

  lijkt me lekker. Kun je de verhouding zoete aardappel/tarwebloem ook veranderen, zodat je nog minder koolhydraten eet?

  • comment-avatar
   TGSCC 26 juni 2018 (19:50)

   Hoi Gerda,

   Je kan het proberen, maar dan moet je waarschijnlijk nog meer aanpassingen doen aan het gerecht om dezelfde luchtigheid te houden. Wij hebben het zelf in ieder geval niet aangepast. Als je een gerecht met net zoveel zoete aardappel als bloem wilt, hebben we ook een recept voor zoete aardappel roti: https://www.thisgirlcancook.nl/recept-zoete-aardappel-roti-met-vegan-toespijs/.

   Groetjes,

   Tewa en One’sy

 • comment-avatar
  Ayorey 28 augustus 2023 (07:44)

  Gisteren gemaakt, omdat ik mijn zoete aardappel kwijt moest… ohhh wat was het lekker!! We hadden er 16 stuks uit en bijna alles ging dezelfde dag op (ik heb nog 4 stuks weten te redden voor vandaag, haha!). Het ging supergoed met onze keukenmachine, ik zal dit vaker gaan maken. Bedankt voor dit recept, ladies!!

  • comment-avatar
   TGSCC 28 augustus 2023 (13:18)

   Hoi Ayorey,

   Haha, graag gedaan! We moeten onszelf ook altijd inhouden hoor als we ze bakken, want ze zijn inderdaad verschrikkelijk lekker. We moeten ook echt het recept voor zoete aardappelbiscuits eens online zetten. Daar ga je ook zeker van smullen!

   Groetjes,

   Tewa en One’sy

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a reply


Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.