RECEPT: de luchtigste American pancakes

American pancakes zijn bijna cake-achtige pannenkoekjes die hun luchtigheid danken aan het dikke beslag. Er zijn verschrikkelijk veel recepten te vinden om ze te maken en ik heb er meerdere geprobeerd. Iedere keer dacht ik, ja, dit is het winnende recept! Tot ik een recept tegenkwam, waarvan ik kan zeggen dat dat écht de allerlekkerste American pancakes oplevert. Benieuwd hoe jij ze kan maken en wat de magische trucs zijn om de pannenkoeken zo luchtig te krijgen? Lees snel verder!

American pancakes staan zeker in mijn top 3 van favoriete pannenkoeken. Ik hou van mijn traditionele Hollandse oma’s pannenkoeken met kaneel, en ik zou elke dag kunnen ontbijten met een roti pannenkoek, maar de luchtigheid van American pancakes is ook echt heerlijk. Er zijn een paar geheimen om ze zo ‘fluffy’ te krijgen:

  • karnemelk
  • gesmolten boter
  • het beslag niet helemaal mixen

Vooral dat laatste is essentieel. Juist die klonten in het beslag, zorgen ervoor dat, wanneer je de pancakes bakt, ze luchtig worden. De klonten ‘barsten’ als het ware open door de hitte en creëren zo luchtruimtes in de pannenkoek.

recept de luchtigste American pancakes

Ik heb uit het beslag ongeveer 18 pannenkoekjes gehaald. Mocht je dat teveel vinden, dan kan je het recept makkelijk halveren. Al denk ik dat ze wel opkomen hoor! 🙂 Verder heb ik geen suiker gebruikt, omdat ik nog wat maple syrup over de American pancakes heb geschonken voor het opeten en er ook altijd wat fruit bij serveer. De pan waarin je ze bakt zal ook nog wel enig effect hebben op hoe de pannenkoeken eruit zien. In een gietijzeren koekenpan of op zo’n anti-aanbak (teppan yaki) bakplaat gaat het volgens mij het beste. Ik heb ze zowel gebakken in een anti-aanbak koekenpan als in een crêpemaker (niet dicht gedaan).

Crepemaker anti-aanbak

Ingrediënten American pancakes:

  • 250 gram tarwe- of speltbloem
  • 1 theelepel baking soda
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 0,5 theelepel zout
  • 2 eieren op kamertemperatuur
  • 480 ml karnemelk op kamertemperatuur
  • 60 gram boter, gesmolten en wat extra om de pan mee in te vetten
  • optioneel: 15-45 gram suiker
  • optioneel: 1 cup blauwe bessen

Zo ga je te werk:

1: Verwarm de oven voor op 90 graden.

2: Verhit de koekenpan vast zodat ‘ie goed op temperatuur is.

3: Meng bloem, baking soda, bakpoeder, zout (en evt. suiker) met een garde in een grote mengkom.

4: Kluts de eieren licht en voeg die samen met de karnemelk en gesmolten boter toe aan de droge ingrediënten.

5: Meng niet te heftig, je moet echt nog kleine tot middelgrote klonten zien in het beslag.

6: Veeg met een kwastje wat boter in de pan of voeg er een klontje boter aan toe dat smelt.

7: Giet met een ijsschep of een maatschep ter grootte van een 1/4 cup drie hoopjes in de verwarmde pan. De hoopjes moeten niet zo dun zijn als gewone pannenkoeken en je hoeft ze ook niet uit te laten lopen/te verspreiden, dat doen ze uit zichzelf een beetje.
Voeg, als je blueberry pancakes wilt, per pannenkoekje een aantal besjes toe.

American pancakes in anti-aanbakpan

8: Draai, als de randen droog zijn en er bubbels ontstaan in het midden (dit duurt ongeveer 2 – 2½ minuut), de pannenkoekjes om (ook al zijn ze nog niet helemaal droog/gaar). Ze zijn klaar als de onderkant ook goudbruin is (na ongeveer een minuut).

close-up American pancakes

9: Bewaar de pannenkoeken in de voorverwarmde oven tot je ze allemaal hebt gebakken.

10: Serveer met maple syrup/pannenkoekenstroop/honing en vers fruit.

heerlijke fluffy American pancakes recept

Nyan switi!


de luchtigste American pancakes recept
Print recept

RECEPT: de luchtigste American pancakes

American pancakes zijn bijna cake-achtige pannenkoekjes die hun luchtigheid danken aan een paar slimme trucs. In dit recept delen we welke dat zijn!
Gang: Ontbijt
Keuken: Amerikaans
Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Aantal: 18 pannenkoeken

Ingrediënten:

  • 250 gram (biologische) tarwe- of speltbloem
  • 1 tl baking soda
  • 2 tl bakpoeder
  • 0,5 tl zout
  • 2 (biologische) eieren (op kamertemperatuur)
  • 480 ml (biologische) karnemelk (op kamertemperatuur)
  • 60 gram boter (gesmolten en wat extra om de pan mee in te vetten)
  • 15-45 gram suiker (optioneel)
  • blauwe bessen (optioneel)

Zo ga je te werk:

  • Verwarm de oven voor op 90 graden.
  • Verhit de koekenpan vast zodat ‘ie goed op temperatuur is.
  • Meng bloem, baking soda, bakpoeder, zout (en evt. suiker) met een garde in een grote mengkom.
  • Kluts de eieren licht en voeg die samen met de karnemelk en gesmolten boter toe aan de droge ingrediënten.
  • Meng niet te heftig, je moet echt nog kleine tot middelgrote klonten zien in het beslag.
  • Veeg met een kwastje wat boter in de pan of voeg er een klontje boter aan toe dat smelt.
  • Giet met een ijsschep of een maatschep ter grootte van een 1/4 cup drie hoopjes in de verwarmde pan. De hoopjes moeten niet zo dun zijn als gewone pannenkoeken en je hoeft ze ook niet uit te laten lopen/te verspreiden, dat doen ze uit zichzelf een beetje.
    Voeg, als je blueberry pancakes wilt, per pannenkoekje een aantal besjes toe.
  • Draai, als de randen droog zijn en er bubbels ontstaan in het midden (dit duurt ongeveer 2 - 2½ minuut), de pannenkoekjes om (ook al zijn ze nog niet helemaal droog/gaar). Ze zijn klaar als de onderkant ook goudbruin is (na ongeveer een minuut).
  • Bewaar de pannenkoeken in de voorverwarmde oven tot je ze allemaal hebt gebakken.
  • Serveer met maple syrup/pannenkoekenstroop/honing en vers fruit.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, betaal je niets extra’s, maar verdient This Girl Can Cook wel een klein percentage om ons blog te ondersteunen.



Elke maand nieuwe This Girl Can Cook recepten ontvangen?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: de luchtigste American pancakes"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.