American pancakes zijn bijna cake-achtige pannenkoekjes die hun luchtigheid danken aan het dikke beslag. Er zijn verschrikkelijk veel recepten te vinden om ze te maken en ik heb er meerdere geprobeerd. Iedere keer dacht ik, ja, dit is het winnende recept! Tot ik een recept tegenkwam, waarvan ik kan zeggen dat dat na wat aanpassingen écht de allerlekkerste American pancakes opleverde. Benieuwd hoe jij ze kan maken en wat de magische trucs zijn om de pannenkoeken zo luchtig te krijgen? Lees snel verder!
American pancakes staan zeker in mijn top 3 van favoriete pannenkoeken. Ik hou van mijn traditionele Hollandse oma’s pannenkoeken met kaneel, en ik zou elke dag kunnen ontbijten met een roti, maar de luchtigheid van American pancakes is ook echt heerlijk. Er zijn een paar geheimen om ze zo ‘fluffy’ te krijgen:
- karnemelk
- gesmolten boter
- het beslag niet helemaal mixen
Vooral dat laatste is essentieel. Juist die klonten in het beslag, zorgen ervoor dat, wanneer je de pancakes bakt, ze luchtig worden. De klonten ‘barsten’ als het ware open door de hitte en creëren zo luchtruimtes in de pannenkoek.
Ik heb uit het beslag ongeveer 18 pannenkoekjes gehaald. Mocht je dat teveel vinden, dan kan je het recept makkelijk halveren. Al denk ik dat ze wel opkomen hoor! 🙂 Verder heb ik geen suiker gebruikt, omdat ik nog wat maple syrup over de American pancakes heb geschonken voor het opeten en er ook altijd wat fruit bij serveer. De pan waarin je ze bakt zal ook nog wel enig effect hebben op hoe de pannenkoeken eruit zien. In een gietijzeren koekenpan of op zo’n anti-aanbak (teppan yaki) bakplaat gaat het volgens mij het beste. Ik heb ze zowel gebakken in een anti-aanbak koekenpan als in een crêpemaker (niet dicht gedaan).
Ingrediënten American pancakes:
- 250 gram tarwe- of speltbloem
- 1 theelepel baking soda
- 2 theelepels bakpoeder
- 0,5 theelepel zout
- 2 eieren op kamertemperatuur
- 480 ml karnemelk op kamertemperatuur
- 60 gram boter, gesmolten en wat extra om de pan mee in te vetten
- optioneel: 15-45 gram suiker
- optioneel: 1 cup blauwe bessen
Zo ga je te werk:
1: Verwarm de oven voor op 90 graden.
2: Verhit de koekenpan vast zodat ‘ie goed op temperatuur is.
3: Meng bloem, baking soda, bakpoeder, zout (en evt. suiker) met een garde in een grote mengkom.
4: Kluts de eieren licht en voeg die samen met de karnemelk en gesmolten boter toe aan de droge ingrediënten.
5: Meng niet te heftig, je moet echt nog kleine tot middelgrote klonten zien in het beslag.
6: Veeg met een kwastje wat boter in de pan of voeg er een klontje boter aan toe dat smelt.
7: Giet met een ijsschep of een maatschep ter grootte van een 1/4 cup drie hoopjes in de verwarmde pan. De hoopjes moeten niet zo dun zijn als gewone pannenkoeken en je hoeft ze ook niet uit te laten lopen/te verspreiden, dat doen ze uit zichzelf een beetje.
Voeg, als je blueberry pancakes wilt, per pannenkoekje een aantal besjes toe.
8: Draai, als de randen droog zijn en er bubbels ontstaan in het midden (dit duurt ongeveer 2 – 2½ minuut), de pannenkoekjes om (ook al zijn ze nog niet helemaal droog/gaar). Ze zijn klaar als de onderkant ook goudbruin is (na ongeveer een minuut).
9: Bewaar de pannenkoeken in de voorverwarmde oven tot je ze allemaal hebt gebakken.
10: Serveer met maple syrup/pannenkoekenstroop/honing en vers fruit.
Nyan switi!
RECEPT: de luchtigste American pancakes
Ingrediënten
- 250 gram (biologische) tarwe- of speltbloem
- 1 tl baking soda
- 2 tl bakpoeder
- 0,5 tl zout
- 2 (biologische) eieren - (op kamertemperatuur)
- 480 ml (biologische) karnemelk - (op kamertemperatuur)
- 60 gram boter - (gesmolten en wat extra om de pan mee in te vetten)
- 15-45 gram suiker - (optioneel)
- blauwe bessen - (optioneel)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 90 graden.
- Verhit de koekenpan vast zodat ‘ie goed op temperatuur is.
- Meng bloem, baking soda, bakpoeder, zout (en evt. suiker) met een garde in een grote mengkom.
- Kluts de eieren licht en voeg die samen met de karnemelk en gesmolten boter toe aan de droge ingrediënten.
- Meng niet te heftig, je moet echt nog kleine tot middelgrote klonten zien in het beslag.
- Veeg met een kwastje wat boter in de pan of voeg er een klontje boter aan toe dat smelt.
- Giet met een ijsschep of een maatschep ter grootte van een 1/4 cup drie hoopjes in de verwarmde pan. De hoopjes moeten niet zo dun zijn als gewone pannenkoeken en je hoeft ze ook niet uit te laten lopen/te verspreiden, dat doen ze uit zichzelf een beetje.Voeg, als je blueberry pancakes wilt, per pannenkoekje een aantal besjes toe.
- Draai, als de randen droog zijn en er bubbels ontstaan in het midden (dit duurt ongeveer 2 - 2½ minuut), de pannenkoekjes om (ook al zijn ze nog niet helemaal droog/gaar). Ze zijn klaar als de onderkant ook goudbruin is (na ongeveer een minuut).
- Bewaar de pannenkoeken in de voorverwarmde oven tot je ze allemaal hebt gebakken.
- Serveer met maple syrup/pannenkoekenstroop/honing en vers fruit.
Extra info:
Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, betaal je niets extra’s, maar verdient This Girl Can Cook wel een klein percentage om ons blog te ondersteunen.
No Replies to "RECEPT: de luchtigste American pancakes"