RECEPT: de lekkerste fudgy vegan brownies

Soms ligt iets zo voor de hand, dat je het juist niet ziet. Ik ben laaaaang op zoek geweest naar een vegan variant van mijn ultieme fudgy brownies recept. Er zijn veel vegan brownies recepten te vinden online waarmee ik heb geëxperimenteerd en uiteindelijk kwam ik uit bij een recept van Jamie Oliver dat het meest in de buurt kwam. Tot ik me bedacht: maar wacht eens even, wat nou als ik mijn eigen classic brownies probeer om te toveren? Ik sloeg aan het bakken en lieve mensen, I HAD A WINNER!!!

Uiteindelijk bleek dat ik slechts twee dingen hoefde te vervangen: de roomboter en eieren. Ei vervangen in een bestaand recept is niet altijd mogelijk (hallo eksi kuku!), maar afhankelijk van waarvoor het bedoeld is kan het wel. Gebruik je ei voor de luchtigheid, om te binden of als vocht? Als je dat weet, kan je op zoek naar een geschikte vervanger. In mijn vegan brownies recept zijn eieren er vooral voor de binding en daarom makkelijk te vervangen voor lijnzaad-ei. En tegenwoordig zijn er supergoede botervervangers (want niet alle margarine is even geschikt of vegan!), dus dat het probleem zeker niet. 

Het enige dat ik wel heb aangepast, is de hoeveelheid brownies die ik heb gebakken. Ik halveerde het recept, omdat 4 eieren vervangen soms net iets teveel kan zijn. Maar als je het aandurft om een grote batch vegan brownies te bakken, verdubbel het recept dan gerust!

Ingrediënten voor de lekkerste fudgy vegan brownies:

 • 2 el gemalen lijnzaad + 6 el (90 ml) heet water
 • 100 gram pure vegan chocola (ik doe altijd 55% cacao, maar 70% kan ook)
 • 62 gram ongezouten plantboter (zoals Vioblock)
 • 150 gram bruine basterdsuiker/kokosbloesemsuiker
 • 0,5 theelepel (homemade) vanille extract
 • 100 gram zelfrijzend bakmeel OF 100 gram bloem, 0,75 tl bakpoeder en 0,25 tl zout

Zo ga je te werk:

1: Verwarm de oven voor op 180 graden en kook water. Maak de lijnzaadeieren door het gemalen lijnzaad te mengen met het hete water. Roer door en laat 5-10 minuten staan tot het lobbig is.

2: Snij de boter in blokjes en breek de chocola in kleinere stukjes. Zo smelt alles sneller en kan je beide makkelijker mengen.
BIJ AU BAIN MARIE: breng een klein beetje water aan de kook in een pan. Plaats een kom bovenop de pan (zorg dat het water in de pan de bodem van de kom niet raakt) en roer de boter en chocola langzaam door elkaar totdat het een mooi glad geheel wordt.
BIJ MAGNETRON: plaats de kom met boter en chocola voor 30 seconden in de magnetron (op de een na hoogste staand). Roer daarna door en zet de magnetron weer voor 30 seconden aan. Herhaal dit totdat alles goed gesmolten en gemengd is.

3: Voeg de suiker toe en roer weer goed door met een garde of spatel. Haal daarna de kom van het vuur en laat het mengsel een beetje afkoelen. Voeg dan de lijnzaadeieren toe en klop of spatel die er rustig doorheen tot alles goed gemengd is. Voeg ook het vanille extract toe en meng goed.

4: Als je geen zelfrijzend bakmeel gebruikt: meng bloem, bakpoeder en zout goed door elkaar. Voeg het zelfrijzend bakmeel/de bloemmix in delen toe aan het natte beslag en spatel het erdoor tot je geen bloem meer ziet. Wil je iets toevoegen aan je brownies, zoals stukjes chocola of noten, now is the time!

5: Verdeel het beslag over een ingevette bakschaal van 14 x 20 cm (kleine schaal). Ik gebruikte deze aluminium schaal. Maar een andere kleine zou ook kunnen. Veel groter zou ik voor deze hoeveelheid beslag niet doen, want dan worden de vegan brownies te plat. Voor extra gemak kan je ook een vel bakpapier in je bakschaal leggen. Zo kan je de brownies makkelijker uit de schaal halen als ze eenmaal klaar zijn.

6: Plaats je schaal voor ongeveer 15 minuten in de oven op 180 graden. Controleer na die tijd met een tandenstoker hoe zacht/vochtig de brownies nog zijn. De tandenstoker moet er bij de buitenste randen droog uit komen, maar in het midden ABSOLUUT niet. Daar moet nog wat beslag meekomen aan de tandenstoker. Als dat nog niet het geval is, zet de timer dan nog 2 minuten en check daarna per minuut of de buitenste randen gaar zijn. Haal de brownies als ze klaar zijn meteen uit de oven en laat ze afkoelen (evt. in de koelkast).

Nyan switi!


Recept afdrukken

RECEPT: de lekkerste fudgy vegan brownies

Dit recept voor de allerlekkerste fudgy vegan brownies gaat je zeker weten nieuwe vrienden opleveren!
Gang: Dessert
Keuken: Wereldkeuken
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 15 vierkantjes
Auteur: Onesy
Dit recept voor de allerlekkerste fudgy vegan brownies gaat je zeker weten nieuwe vrienden opleveren!

Ingrediënten

 • 2 el gemalen lijnzaad-ei
 • 6 el heet water - 90 ml
 • 100 gram (biologische) pure chocola - ik gebruikte 55% cacao, maar 70% kan ook
 • 62 gram (biologische) ongezouten plantboter - ik gebruikte Violife
 • 150 gram (biologische) bruine basterdsuiker/kokosbloesemsuiker
 • 1 tl vanille-extract
 • 100 gram zelfrijzend bakmeel OF 100 gram bloem + 0,75 tl bakpoeder en 0,25 tl zout

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 180 graden en kook water. Maak de lijnzaadeieren door het gemalen lijnzaad te mengen met het hete water. Roer door en laat 5-10 minuten staan tot het lobbig is.
 • Snij de boter in blokjes en breek de chocola in kleinere stukjes. Zo smelt alles sneller en kan je beide makkelijker mengen.
 • BIJ AU BAIN MARIE: breng een klein beetje water aan de kook in een pan. Plaats een kom bovenop de pan (zorg dat het water in de pan de bodem van de kom niet raakt) en roer de boter en chocola langzaam door elkaar totdat het een mooi glad geheel wordt.
 • BIJ MAGNETRON: plaats de kom met boter en chocola voor 30 seconden in de magnetron (op de een na hoogste staand). Roer daarna door en zet de magnetron weer voor 30 seconden aan. Herhaal dit totdat alles goed gesmolten en gemengd is.
 • Voeg de suiker toe en roer weer goed door met een garde of spatel. Haal daarna de kom van het vuur (bij au bain marie) en laat het mengsel een beetje afkoelen.
 • Voeg dan de lijnzaadeieren toe en klop of spatel die er rustig doorheen tot alles goed gemengd is. Voeg ook het vanille extract toe en meng goed.
 • Als je geen zelfrijzend bakmeel gebruikt: meng bloem, bakpoeder en zout goed door elkaar. Voeg het zelfrijzend bakmeel/de bloemmix in delen toe aan het natte beslag en spatel het erdoor tot je geen bloem meer ziet. Wil je iets toevoegen aan je brownies, zoals stukjes chocola of noten, now is the time!
 • Verdeel het beslag over een ingevette bakschaal van 14 x 20 cm (kleine schaal). Ik gebruikte deze aluminium schaal. Maar een andere kleine zou ook kunnen. Veel groter zou ik voor deze hoeveelheid beslag niet doen, want dan worden de vegan brownies te plat. Voor extra gemak kan je ook een vel bakpapier in je bakschaal leggen. Zo kan je de brownies makkelijker uit de schaal halen als ze eenmaal klaar zijn.
 • Plaats je schaal voor ongeveer 15 minuten in de oven op 180 graden. Controleer na die tijd met een tandenstoker hoe zacht/vochtig de brownies nog zijn. De tandenstoker moet er bij de buitenste randen droog uit komen, maar in het midden ABSOLUUT niet. Daar moet nog wat beslag meekomen aan de tandenstoker. Als dat nog niet het geval is, zet de timer dan nog 2 minuten en check daarna per minuut of de buitenste randen gaar zijn. Haal de brownies als ze klaar zijn meteen uit de oven en laat ze afkoelen (evt. in de koelkast).
 • Snij in stukken.

Extra info:

*Dit recept voor fudgy vegan brownies is gebaseerd op dit recept voor fudgy ganache brownies.
*De brownies zijn het lekkerst als ze een tijdje hebben ‘gelegen’ in de koelkast en ongeveer een kwartier voor je ze opeet, uit de koelkast worden gehaald. De binnenkant is dan lekker fudgy.
*Ik bakte de vegan brownies in een schaaltje van 14 x 21 cm. Omdat het soms lastig om meer dan 1 a 2 eieren in een recept te vervangen, kan je het recept misschien beter niet verdubbelen en in een grotere schaal bakken, maar beter twee keer in een kleine.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.


author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: de lekkerste fudgy vegan brownies"

  Leave a reply


  Your email address will not be published.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.