RECEPT: de lekkerste fudgy ganache brownies

Serieus? Is het zo makkelijk? Dat waren mijn exacte gedachten toen ik tv-kok Nigella Lawson brownies zag maken. Tot die tijd kwamen ze bij mij uit een pak, maar dat is sinds die aflevering nooit meer gebeurd. Inmiddels durf ik te zeggen dat fudgy brownies mijn specialiteit zijn en heb ik mijn recept nog lekkerder gemaakt door er een laag van romige chocolade ganache aan toe te voegen. Jij hebt daar ook recht op en daarom deel ik vandaag het basisrecept voor de lekkerste en meest fudgy ganache brownies met je.

Als het om brownies gaat, zijn er twee kampen: de doe-mij-maar-een-droge-cake-achtige-brownie-fans en de ik-word-blij-van-een-smeuïge-fudgy-brownie-liefhebbers. Ik behoor tot die laatste categorie. Het liefst wil ik een brownie die al tussen mijn vingers geplet wordt als ik hem pak, omdat ‘ie zo zacht en fudgy is. Met het recept voor fudgy ganache brownies dat ik al jaren aanhoud, komen gelukkig beide partijen aan hun trekken. De buitenste randen van de brownie zijn wat droger en het middelste deel smelt heerlijk op je tong. En dan die ganache on top… *is aan het watertanden*

Het geheim van deze smeuïge fudgy ganache brownies zit hem in een paar dingen:
*het gebruik van bruine basterdsuiker

bruine-basterdsuiker-brownies

Ik heb wel eens brownies gemaakt met witte kristalsuiker of rietsuiker omdat ik geen bruine basterdsuiker in huis had. Mocht jou dat ooit overkomen: ren toch maar naar de winkel of leen een beetje suiker bij de buren. Leer van mijn fouten, het is écht beter voor de smaak en structuur van je brownies.

*de ganachelaag
Zonder ganache is deze brownie al verschrikkelijk lekker (gemiddelde reactie: ‘WIE! HEEFT! DIT! GEMAAKT???’), dus stel je voor wat een combinatie van slagroom en chocola on top ermee doet (‘BEN! JE! NOG! VRIJGEZEL???’).

*de oventijd
Voor je begint met fudgy ganache brownies bakken, is het goed je oven te leren kennen. Warmt hij bijvoorbeeld snel op? Of moeten baksels altijd net iets langer doorbakken dan in een recept staat aangegeven? Het is essentieel dat je weet hoe jouw oven werkt om de perfecte fudgy ganache brownies te creëren. Het is me al zo vaak gebeurd dat ik de thermostaat na de eerste 25 minuten nogmaals zette, maar niet meteen naar de oven liep om de brownies eruit te halen. Gevolg? Te droge brownies, boehoe. Ze smaken dan nog wel prima (vinden de cakebrowniefans), maar het is niet hoe ik ze het lekkerst vind. Je moet er dus bijblijven nadat je thermostaat voor de eerste keer af gaat.

Als bovenstaande allemaal lukt, dan heb je echt een winning recipe in handen. Je kan je collega’s een traktatie geven waar ze echt blij van worden (weer eens wat anders dan appelkruimelvlaai), je biedt je beste vriendin naast een luisterend oor ook heerlijke comfortfood en voortaan word jij standaard gevraagd om feestjes te voorzien van gebak.

Hoe je deze fudgy ganache brownies maakt? Daar gaan we dan:

ingredienten-brownies

Ingrediënten fudgy ganache brownies:
VOOR DE BROWNIES:

 • 200 gram pure chocola (ik doe altijd 55 % cacao)
 • 125 gram ongezouten roomboter
 • 300 gram bruine basterdsuiker
 • 4 eieren
 • 1 theelepel (homemade) vanille extract
 • 200 gram zelfrijzend bakmeel OF 200 gram bloem, 1 1/2 tl bakpoeder en 1/2 tl zout

VOOR DE GANACHELAAG:

 • 200 milliliter slagroom
 • 200 gram pure chocola (55 of 70 % cacao)

Zo ga je te werk:

1: Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de boter in blokjes en breek de chocola in kleinere stukjes. Zo smelt alles sneller en kan je beide makkelijker mengen.

2: BIJ AU BAIN MARIE: breng een klein beetje water aan de kook in een pan. Plaats een kom bovenop de pan (zorg dat het water in de pan de bodem van de kom niet raakt) en roer de boter en chocola langzaam door elkaar totdat het een mooi glad geheel wordt.
BIJ MAGNETRON: plaats de kom met boter en chocola voor 30 seconden in de magnetron (op de een na hoogste staand). Roer daarna door en zet de magnetron weer voor 30 seconden aan. Herhaal dit totdat alles goed gesmolten en gemengd is. En vergeet niet een magnetrondeksel te gebruiken, de boter kan ‘ontploffen’ waardoor je hele magnetron onder boterspetters zit. I learned the hard way…

boter-en-chocola-smelten

3: Voeg de suiker toe en roer weer goed door met een garde of spatel. Haal daarna de kom van het vuur en laat het mengsel een beetje afkoelen. Voeg dan de eieren een voor een toe en klop of spatel die er rustig doorheen tot alles goed gemengd is. Voeg ook het vanille extract toe en meng goed.

4: Als je geen zelfrijzend bakmeel gebruikt: meng bloem, bakpoeder en zout goed door elkaar. Voeg het zelfrijzend bakmeel/de bloemmix in delen toe aan het natte beslag en spatel het erdoor tot je geen bloem meer ziet. Wil je iets toevoegen aan je brownies, zoals stukjes chocola of noten, now is the time!

bloem recept fudgy ganache brownies

5: Verdeel het beslag over een ingevette bakschaal. Deze kan vierkant zijn (die heet ook browniebakschaal dacht ik), maar ik heb zelf een rechthoekige van ongeveer 21 x 33 cm. Voor extra gemak kan je ook een vel bakpapier in je bakschaal leggen. Zo kan je de brownies makkelijker uit de schaal halen als ze eenmaal klaar zijn.

brownie-beslag-in-schaal

6: Plaats je schaal voor 20 minuten in de oven op 180 graden. Controleer na 20 minuten met een tandenstoker hoe zacht/vochtig de brownies nog zijn. De tandenstoker moet er bij de buitenste randen droog uit komen, maar in het midden ABSOLUUT niet. Daar moet nog wat beslag meekomen aan de tandenstoker. Als dat nog niet het geval is, zet de timer dan nog 3-5 minuten en check daarna per minuut of de buitenste randen gaar zijn. Haal de brownies als ze klaar zijn meteen uit de oven en laat ze afkoelen (evt. in de koelkast).

7: Maak, terwijl de brownies afkoelen, de ganache door slagroom langzaam te verwarmen in een pannetje. Haal de slagroom, wanneer deze goed warm aanvoelt (maar niet kookt!), van het vuur af. Voeg de in blokjes gebroken chocola toe en roer goed tot een gladde saus ontstaat.

8: Giet, als de brownies enigszins zijn afgekoeld, de ganache eroverheen en plaats ze (weer) in de koelkast zodat ze hard kunnen worden. LET OP: je ovenschaal moet dus diep genoeg zijn. Als je die niet hebt, plaats dan sowieso een ingevet stuk bakpapier in je ovenschaal (voor je het beslag erin giet) dat er ruim bovenuit steekt. Dan kan je de ganache er ook bij gieten zonder dat het overstroomt omdat het bakpapier het tegenhoudt.

ganachelaag recept fudgy ganache brownies

Ik vind mijn fudgy ganache brownies het lekkerst als ze een tijdje hebben ‘gelegen’ in de koelkast en ongeveer een kwartier voor je ze opeet, uit de koelkast worden gehaald. De binnenkant is dan lekker fudgy en de ganachelaag smelt nog niet. Maar, je hebt een hele schaal vol, dus test vooral wat jij zelf het lekkerst vindt.

Op zoek naar brownies met wat pit? Maak dan ons recept voor spicy brownies met madame Jeanette.
Vegan en browniefan? We got you! Dit is ons recept voor fudgey vegan brownies.


lekkerste-fudgy-ganache-brownies
Recept afdrukken

RECEPT: de lekkerste fudgy ganache brownies

Met ons recept voor fudgy ganache brownies maak je de lekkerste smeuïge brownies met een heerlijk romige ganachelaag.
Gang: Dessert
Keuken: Wereldkeuken
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Porties: 30 vierkantjes
Auteur: Onesy
Met ons recept voor fudgy ganache brownies maak je de lekkerste smeuïge brownies met een heerlijk romige ganachelaag.

Ingrediënten

VOOR DE BROWNIES:

 • 200 gram (biologische) pure chocola - ik gebruikte 55% cacao, maar 70% kan ook
 • 125 gram (biologische) ongezouten roomboter
 • 300 gram (biologische) bruine basterdsuiker/kokosbloesemsuiker
 • 4 eieren
 • 1 tl (homemade) vanille-extract
 • 200 gram zelfrijzend bakmeel OF 200 gram bloem, 1,5 tl bakpoeder en 0,5 tl zout

VOOR DE GANACHELAAG:

 • 200 milliliter slagroom
 • 200 gram pure chocola - 55 of 70 % cacao

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Snij de boter in blokjes en breek de chocola in kleinere stukjes. Zo smelt alles sneller en kan je beide makkelijker mengen.
 • BIJ AU BAIN MARIE: breng een klein beetje water aan de kook in een pan. Plaats een kom bovenop de pan (zorg dat het water in de pan de bodem van de kom niet raakt) en roer de boter en chocola langzaam door elkaar totdat het een mooi glad geheel wordt.
 • BIJ MAGNETRON: plaats de kom met boter en chocola voor 30 seconden in de magnetron (op de een na hoogste staand). Roer daarna door en zet de magnetron weer voor 30 seconden aan. Herhaal dit totdat alles goed gesmolten en gemengd is. En vergeet niet een magnetrondeksel te gebruiken, de boter kan ‘ontploffen’ waardoor je hele magnetron onder boterspetters zit. I learned the hard way…
 • Voeg de suiker toe en roer weer goed door met een garde of spatel. Haal daarna de kom van het vuur (bij au bain marie) en laat het mengsel een beetje afkoelen.
 • Voeg dan de eieren toe en klop of spatel die er rustig doorheen tot alles goed gemengd is. Voeg ook het vanille-extract toe en meng goed.
 • Als je geen zelfrijzend bakmeel gebruikt: meng bloem, bakpoeder en zout goed door elkaar. Voeg het zelfrijzend bakmeel/de bloemmix in delen toe aan het natte beslag en spatel het erdoor tot je geen bloem meer ziet. Wil je iets toevoegen aan je brownies, zoals stukjes chocola of noten, now is the time!
 • Verdeel het beslag over een ingevette bakschaal. Deze kan vierkant zijn (die heet ook browniebakschaal dacht ik), maar ik heb zelf een rechthoekige van ongeveer 21 x 33 cm. Voor extra gemak kan je ook een vel bakpapier in je bakschaal leggen. Zo kan je de brownies makkelijker uit de schaal halen als ze eenmaal klaar zijn.
 • Plaats je schaal voor 20 minuten in de oven op 180 graden. Controleer na 20 minuten met een tandenstoker hoe zacht/vochtig de brownies nog zijn. De tandenstoker moet er bij de buitenste randen droog uit komen, maar in het midden ABSOLUUT niet. Daar moet nog wat beslag meekomen aan de tandenstoker. Als dat nog niet het geval is, zet de timer dan nog 3-5 minuten en check daarna per minuut of de buitenste randen gaar zijn. Haal de brownies als ze klaar zijn meteen uit de oven en laat ze afkoelen (evt. in de koelkast).
 • Maak, terwijl de brownies afkoelen, de ganache door slagroom langzaam te verwarmen in een pannetje. Haal de slagroom, wanneer deze goed warm aanvoelt (maar niet kookt!), van het vuur af. Voeg de in blokjes gebroken chocola toe en roer goed tot een gladde saus ontstaat.
 • Giet, als de brownies enigszins zijn afgekoeld, de ganache eroverheen en plaats ze (weer) in de koelkast zodat ze hard kunnen worden. LET OP: je ovenschaal moet dus diep genoeg zijn. Als je die niet hebt, plaats dan sowieso een ingevet stuk bakpapier in je ovenschaal (voor je het beslag erin giet) dat er ruim bovenuit steekt. Dan kan je de ganache er ook bij gieten zonder dat het overstroomt omdat het bakpapier het tegenhoudt.
 • Snij in stukken.

Extra info:

*De brownies zijn het lekkerst als ze een tijdje hebben ‘gelegen’ in de koelkast en ongeveer een kwartier voor je ze opeet, uit de koelkast worden gehaald. De binnenkant is dan lekker fudgy.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, betaal je niets extra’s, maar verdienen wij van This Girl Can Cook wel een klein percentage om ons blog te ondersteunen.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

2 Replies to "RECEPT: de lekkerste fudgy ganache brownies"

 • comment-avatar
  Mathilda 10 augustus 2018 (22:04)

  De opm. zout met alleen als je bloem gebruikt begrijp ik niet…in de bereidingswijze wordt het samen net het bakmeel toegevoegd,waar dus bakpoeder inzit.
  Of lees ik het verkeerd?

  Is bakpoeder een must overigens?

  Hartelijke smulgroet,
  Mathilda

  • comment-avatar
   TGSCC 11 augustus 2018 (11:40)

   Hoi Mathilda, je hebt helemaal gelijk. Het zout en bakpoeder voeg je alleen toe als je geen zelfrijzend bakmeel gebruikt. Zelfrijzend bakmeel bevat die twee al (naast bloem). Ik heb het aangepast in het recept! Ik heb de brownies nog nooit zonder bakpoeder gemaakt, maar probeer het gerust. In principe hoeven de brownies niet luchtig te zijn, dus wellicht is het niet nodig.

   Bak ze!

   Groetjes,

   One’sy

Leave a reply


Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.