Ken je dat? Je bestelt een portie kipsaté bij een warung of restaurant en verheugt je er enorm op om een hap te nemen. Je zet je tanden in de kip en… die saté is zo droog als een stuk keukenpapier! Brrr! Een malse en verrukkelijke kipsaté maken klinkt makkelijker dan het is! Ik probeerde daarom zelf een aantal manieren uit om kipsaté te maken en heb een recept ontwikkeld dat voor mij het beste werkt. Vandaag deel ik dat graag met jou!
Allereerst vind ik de kwaliteit van de kip echt belangrijk. Iedereen moet het voor zichzelf weten, maar ik koop liever biologische kip. Dat er geen antibiotica in zit, en de kip niet is opgespoten met water, geeft me toch een fijner gevoel. Ja, het is veel duurder dan normale kip maar ik koop ook altijd een stuk minder.
Daarnaast kies ik voor een malse kipsaté maken, kippendijen en géén kipfilet. Bij kippendij(filet) zit er nog wat vet aan het vlees en dat vet geeft je kipsaté een veel lekkerdere smaak. Voor mij is dit hét verschil tussen kurkdroge en super malse kipsaté. Verder gebruik ik onze zelfgemaakte zoete ketjap als marinade, het recept daarvoor kan je hier terug vinden.
Ingrediënten de lekkerste kipsaté maken voor 3 personen:
- satéprikkers
- 6 stuks bio kippendijen
- twee teentjes knoflook
- een stukje gember, ongeveer 2 cm groot
- 1 eetlepel sesamolie
- 1/4 limoen
- 75 ml zoete ketjap
Zo ga je te werk:
1: Doe de satéprikkers in een lange beker met ijskoud water. Dit is zodat de stokjes straks niet aanbranden in de pan.
2: Snijd de kippendijen in stukjes van ongeveer 3 centimeter, zoals het stukje op de foto. Doe alle stukjes in een grote schaal.
3: Pers twee teentjes knoflook over de blokjes kip uit.
4: Snijd een stukje gember heel fijn of rasp het.
5: Giet een eetlepel sesamolie over de kip.
6: Pers nu het kwart limoentje erover uit.
7: Schenk tot slot de zoete ketjap over de kip en meng alles goed.
8: Laat dit minimaal twee uur marineren, maar als het kan een hele nacht. Zo trekt de marinade goed in de kip.
9: Als de marinade goed in de kip is getrokken, kun je de saté maken.
10:Verwarm de oven voor op 190 graden.
11: Rijg de kip aan de stokjes, ongeveer vier á vijf stukjes per stokje.
12: Verhit een anti aanbak grillpan op hoog vuur.
13: Grill de kipsatés, op elke kant een minuutje tot de grillstrepen op de kip staan.
14: Pak nu een grote ovenschaal en doe de kipsaté daar in. Giet een klein beetje olijfolie over de sateetjes en plaats ze nog 20 minuten in de oven zodat de kip goed doorgaart, maar tegelijkertijd mals blijft.
Na 20 minuutjes zijn je sateetjes klaar! Je hebt wel de heerlijke grillsmaak, maar tegelijkertijd is de kip heerlijk mals en zacht. De kipsaté kun je serveren als snack of als hoofdgerecht met pandan rijst, zwarte sesamzaadjes, verse komkommer en gekookte snijbonen.
Nyan switi!
RECEPT: de lekkerste kipsaté
Ingrediënten
- 6 stuks biologische kippendijen
- 2 teentjes knoflook
- een stukje gember - ongeveer 2 cm groot
- 1 el sesamolie
- 0,25 limoen
- 75 ml (zelfgemaakte) zoete ketjap
Ook nodig
Instructies
- Doe de satéprikkers in een lange beker met ijskoud water. Dit is zodat de stokjes straks niet aanbranden in de pan.
- Snijd de kippendijen in stukjes van ongeveer 3 centimeter en doe alle stukjes in een grote schaal.
- Pers twee teentjes knoflook over de blokjes kip uit.
- Snijd een stukje gember heel fijn of rasp het.
- Giet een eetlepel sesamolie over de kip.
- Pers nu het kwart limoentje erover uit.
- Schenk tot slot de zoete ketjap over de kip en meng alles goed.
- Laat dit minimaal twee uur marineren, maar als het kan een hele nacht. Zo trekt de marinade goed in de kip.
- Als de marinade goed in de kip is getrokken, kun je de saté maken.
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Rijg de kip aan de stokjes, ongeveer vier á vijf stukjes per stokje.
- Verhit een anti aanbak grillpan op hoog vuur.
- Grill de kipsatés, op elke kant een minuutje tot de grillstrepen op de kip staan.
- Pak nu een grote ovenschaal en doe de kipsaté daar in. Giet een klein beetje olijfolie over de sateetjes en plaats ze nog 20 minuten in de oven zodat de kip goed doorgaart, maar tegelijkertijd mals blijft.
- Na 20 minuutjes zijn je sateetjes klaar! Je hebt wel de heerlijke grillsmaak, maar tegelijkertijd is de kip heerlijk mals en zacht.
6 Replies to "RECEPT: de allerlekkerste kipsaté maken"
recepten-keuken.nl 18 oktober 2017 (11:06)
Lekker recept.
De limoen vervang ik met vers citroengras,
en de ketjap doe ik er pas na het grillen op.
Dan brand het niet aan, en heb je geen zwarten stukjes op het vlees.
succes
TGSCC 18 oktober 2017 (12:58)
Bedankt voor de tip!
Groetjes,
Tewa en One’sy
Isabelle 27 februari 2019 (22:20)
Superlekkere saté! Het hele gezin heeft gesmuld. 🙂
TGSCC 28 februari 2019 (15:00)
Hoi Isabelle,
Blij dat het zo heeft gesmaakt!
Groetjes,
Tewa
Kurt 27 februari 2021 (10:24)
Ik ben helemaal fan van jullie site en heerlijke gerechten! Dankjewel en keep on going!
Groet
Kurt
TGSCC 8 maart 2021 (15:45)
Hoi Kurt,
Wat leuk om te lezen! Blij dat we je kunnen inspireren. 🙂
Groetjes,
Tewa en One’sy