RECEPT: de allerlekkerste kipsaté maken

Ken je dat? Je bestelt een portie kipsaté bij een warung of restaurant en verheugt je er enorm op om een hap te nemen. Je zet je tanden in de kip en… die saté is zo droog als een stuk keukenpapier! Brrr! Een malse en verrukkelijke kipsaté maken klinkt makkelijker dan het is! Ik probeerde daarom zelf een aantal manieren uit om kipsaté te maken en heb een recept ontwikkeld dat voor mij het beste werkt. Vandaag deel ik dat graag met jou!

Allereerst vind ik de kwaliteit van de kip echt belangrijk. Iedereen moet het voor zichzelf weten, maar ik koop liever biologische kip. Dat er geen antibiotica in zit, en de kip niet is opgespoten met water, geeft me toch een fijner gevoel. Ja, het is veel duurder dan normale kip maar ik koop ook altijd een stuk minder.

Daarnaast kies ik voor een malse kipsaté maken, kippendijen en géén kipfilet. Bij kippendij(filet) zit er nog wat vet aan het vlees en dat vet geeft je kipsaté een veel lekkerdere smaak. Voor mij is dit hét verschil tussen kurkdroge en super malse kipsaté. Verder gebruik ik onze zelfgemaakte zoete ketjap als marinade, het recept daarvoor kan je hier terug vinden.

Ingrediënten de lekkerste kipsaté maken voor 3 personen:

  • satéprikkers
  • 6 stuks bio kippendijen
  • twee teentjes knoflook
  • een stukje gember, ongeveer 2 cm groot
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1/4 limoen
  • 75 ml zoete ketjap

Zo ga je te werk:

1: Doe de satéprikkers in een lange beker met ijskoud water. Dit is zodat de stokjes straks niet aanbranden in de pan.

2: Snijd de kippendijen in stukjes van ongeveer 3 centimeter, zoals het stukje op de foto. Doe alle stukjes in een grote schaal.

3: Pers twee teentjes knoflook over de blokjes kip uit.

4: Snijd een stukje gember heel fijn of rasp het.

5: Giet een eetlepel sesamolie over de kip.

6: Pers nu het kwart limoentje erover uit.

7: Schenk tot slot de zoete ketjap over de kip en meng alles goed.

8: Laat dit minimaal twee uur marineren, maar als het kan een hele nacht. Zo trekt de marinade goed in de kip.

9: Als de marinade goed in de kip is getrokken, kun je de saté maken.

10:Verwarm de oven voor op 190 graden.

11: Rijg de kip aan de stokjes, ongeveer vier á vijf stukjes per stokje.

12: Verhit een anti aanbak grillpan op hoog vuur.

13: Grill de kipsatés, op elke kant een minuutje tot de grillstrepen op de kip staan.

14: Pak nu een grote ovenschaal en doe de kipsaté daar in. Giet een klein beetje olijfolie over de sateetjes en plaats ze nog 20 minuten in de oven zodat de kip goed doorgaart, maar tegelijkertijd mals blijft.

Na 20 minuutjes zijn je sateetjes klaar! Je hebt wel de heerlijke grillsmaak, maar tegelijkertijd is de kip heerlijk mals en zacht. De kipsaté kun je serveren als snack of als hoofdgerecht met pandan rijst, zwarte sesamzaadjes, verse komkommer en gekookte snijbonen.

Nyan switi!


KerstKerst


Recept afdrukken

RECEPT: de lekkerste kipsaté

De allerlekkerste en meest malse kipsaté maken vereist een paar foefjes. In dit recept delen we die zodat jij ook heerlijke kipsaté op tafel kan zetten!
Gang: Bijgerecht, Hapje, Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Marineertijd: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 35 minuten
Porties: 3 personen
Auteur: Tewa
De allerlekkerste en meest malse kipsaté maken vereist een paar foefjes. In dit recept delen we die zodat jij ook heerlijke kipsaté op tafel kan zetten!

Ingrediënten

  • 6 stuks biologische kippendijen
  • 2 teentjes knoflook
  • een stukje gember - ongeveer 2 cm groot
  • 1 el sesamolie
  • 0,25 limoen
  • 75 ml (zelfgemaakte) zoete ketjap

Instructies

  • Doe de satéprikkers in een lange beker met ijskoud water. Dit is zodat de stokjes straks niet aanbranden in de pan.
  • Snijd de kippendijen in stukjes van ongeveer 3 centimeter en doe alle stukjes in een grote schaal.
  • Pers twee teentjes knoflook over de blokjes kip uit.
  • Snijd een stukje gember heel fijn of rasp het.
  • Giet een eetlepel sesamolie over de kip.
  • Pers nu het kwart limoentje erover uit.
  • Schenk tot slot de zoete ketjap over de kip en meng alles goed.
  • Laat dit minimaal twee uur marineren, maar als het kan een hele nacht. Zo trekt de marinade goed in de kip.
  • Als de marinade goed in de kip is getrokken, kun je de saté maken.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Rijg de kip aan de stokjes, ongeveer vier á vijf stukjes per stokje.
  • Verhit een anti aanbak grillpan op hoog vuur.
  • Grill de kipsatés, op elke kant een minuutje tot de grillstrepen op de kip staan.
  • Pak nu een grote ovenschaal en doe de kipsaté daar in. Giet een klein beetje olijfolie over de sateetjes en plaats ze nog 20 minuten in de oven zodat de kip goed doorgaart, maar tegelijkertijd mals blijft.
  • Na 20 minuutjes zijn je sateetjes klaar! Je hebt wel de heerlijke grillsmaak, maar tegelijkertijd is de kip heerlijk mals en zacht.

Extra info:

*Laat de kip minimaal twee uur marineren, maar als het kan een hele nacht. Zo trekt de marinade goed in de kip.
*Het aantal stokjes dat je kan maken, hangt af van de lengte van je satéprikkers.
*In dir recept kiezen we bewust voor kippendijen en niet voor kipfilet. Bij kippendij(filet) zit er nog wat vet aan het vlees en dat vet geeft je kipsaté een veel lekkerdere smaak. Dit is hét verschil tussen kurkdroge en super malse kipsaté.
*De kipsaté kun je serveren als snack of als hoofdgerecht. Wij deden dat met pandanrijst, zwarte sesamzaadjes, verse komkommer en gekookte snijbonen.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Soulfood en patat lover voor het leven. Daardoor: de eeuwige jojo. Krijgt een twinkeling in de ogen als het om écht lekker eten gaat.

6 Replies to "RECEPT: de allerlekkerste kipsaté maken"

  • comment-avatar
    recepten-keuken.nl 18 oktober 2017 (11:06)

    Lekker recept.
    De limoen vervang ik met vers citroengras,
    en de ketjap doe ik er pas na het grillen op.
    Dan brand het niet aan, en heb je geen zwarten stukjes op het vlees.
    succes

    • comment-avatar
      TGSCC 18 oktober 2017 (12:58)

      Bedankt voor de tip!

      Groetjes,

      Tewa en One’sy

  • comment-avatar
    Isabelle 27 februari 2019 (22:20)

    Superlekkere saté! Het hele gezin heeft gesmuld. 🙂

    • comment-avatar
      TGSCC 28 februari 2019 (15:00)

      Hoi Isabelle,

      Blij dat het zo heeft gesmaakt!

      Groetjes,

      Tewa

  • comment-avatar
    Kurt 27 februari 2021 (10:24)

    Ik ben helemaal fan van jullie site en heerlijke gerechten! Dankjewel en keep on going!
    Groet
    Kurt

    • comment-avatar
      TGSCC 8 maart 2021 (15:45)

      Hoi Kurt,

      Wat leuk om te lezen! Blij dat we je kunnen inspireren. 🙂

      Groetjes,

      Tewa en One’sy

Leave a reply






Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.