Als je online zoekt naar hibiscus, kom je vooral websites tegen waarop de bloemen van de plant worden geprezen vanwege de gezondheidsvoordelen. De drankjes die je maakt van de hibiscus sabdariffa (roselle) helpen niet alleen tegen allerlei kwaaltjes, maar zijn ook heel erg lekker om te drinken. Je kan er bijvoorbeeld Caribische sorrel drink mee maken, een friszuur en kruidig drankje dat veel genuttigd wordt rond de feestdagen.
Waarom we in Suriname en op andere plekken in de Cariben überhaupt hibiscus thee en stroop drinken, lees je hier. Ook deelden we eerder al het recept voor de stroop. Vandaag voegen we daar dus een drank aan toe die net iets anders smaakt vanwege de heerlijke specerijen die je eraan toevoegt.
Sorrel drink is enorm makkelijk om te maken, het enige dat je nodig hebt, is een nachtje geduld. In de meeste sorrel recepten wordt vermeld dat je ook stroop (een deel suiker en een deel water samen koken) moet maken (waarschijnlijk omdat de drank van zichzelf best zuur is), maar ik vind het fijner om zelf een zoetstof toe te voegen als ik de sorrel eenmaal drink. Zo makkelijk mogelijk en zo min mogelijk afwas, daar ga ik altijd voor! 😀 Ik denk dat de suiker wel de houdbaarheid verlengt, dus als je net als ik geen suiker toevoegt, drink het dan binnen een paar dagen op. Wil je wel stroop maken, dan vind je hier een paar niet geraffineerde suiker alternatieven.
Je kan je de hibiscus drank nog feestelijker maken door er rum of champagne/prosecco aan toe te voegen. De rum kan je al eerder toevoegen (daardoor kan je de sorrel drink ook langer bewaren), maar uiteraard voeg je de bubbels vlak voor gebruik pas toe. En ik heb het niet geprobeerd, maar ik kan me zo voorstellen dat sorrel drink ook warm heerlijk is. Het zal smaken als een soort Caribische glühwein!
In de Cariben kan je hibiscus vers vinden en dus ook zo gebruiken. In Nederland moet je je meestal wenden tot de gedroogde variant. Ik kocht de bladeren bij Oriental, maar ze zijn ook te vinden in goed gesorteerde theewinkels zoals Tea Bar of bij Holland & Barret. EDIT: ik heb de sorrel nu een paar keer gemaakt met zowel de bladeren van Oriental als de thee van Holland & Barret. Met de thee is de smaak een stuk ‘wateriger’/zwakker. Dus (hoewel ik het zelf nog niet heb geprobeerd) ik zou de hibiscus als je die gebruikt, minstens een half uur tot een uur laten pruttelen.
TER INFO: op veel sites wordt vermeld dat zwangere vrouwen geen hibiscus mogen gebruiken. Wij adviseren je om advies in te winnen bij een dokter en niet zelf op zoek te gaan naar informatie daarover.
Ingrediënten Caribische sorrel drink (voor ongeveer 1,5 liter):
- 50 gram gedroogde hibiscus
- 2 l water
- 20 gram gember, in plakjes of geraspt
- 4 kruidnagels
- 1 kaneelstokje
- 8 pimentkorrels
- rum of champagne/prosecco (optioneel)
Zo ga je te werk:
1: Doe alle ingrediënten in een pot en breng aan de kook. Laat tien minuten koken en daarna afkoelen. De smaken trekken er het beste in als je de sorrel drink een paar uur, maar liever een nacht laat staan (in de koelkast).
2: Giet de drank door een zeef in een andere pot of kom en zeef een tweede keer om alle kleine stukjes/restjes eruit te halen.
3: Voeg suiker/maple syrup of andere zoetstof of rum of bubbels toe naar smaak.
Dringi switi!
RECEPT: Caribische sorrel drink
Ingrediënten
- 50 gram gedroogde hibiscus
- 2 liter water
- 20 gram gember - in plakjes of geraspt
- 4 kruidnagels
- 1 kaneelstokje
- 8 pimentkorrels
- rum of champagne/prosecco - optioneel
Ook nodig
Instructies
- Doe alle ingrediënten in een pot en breng aan de kook. Laat tien minuten koken en daarna afkoelen. De smaken trekken er het beste in als je de sorrel drink een paar uur, maar liever een nacht laat staan (in de koelkast).
- Giet de drank door een zeef in een andere pot of kom en zeef een tweede keer om alle kleine stukjes/restjes eruit te halen.
- Voeg suiker/maple syrup of andere zoetstof of rum of bubbels toe naar smaak.
No Replies to "RECEPT: Caribische sorrel drink (hibiscus drank)"