RECEPT: Caribische rice and peas (VEGAN)

Rice and peas zijn het broertje/zusje/nichtje/neefje van onze Surinaamse moksi alesi. Hoewel het gerecht rice and peas heet, zitten er geen erwten, maar kidneybonen in. Peas is in de Cariben de benaming voor allerhande bonen. Toch lijkt het niet op onze Surinaamse bruine bonen met rijst, maar meer op moksi alesi. Die wordt net als rice and peas gekookt in kokosmelk.

Voor rice and peas kan je kidneybonen uit blik gebruiken, maar lekkerder is het om ze te weken. Zo geven ze ook een mooie rode kleur af aan de rijst. Maar, als je toch trek hebt in lekker comfortfood en weinig tijd hebt, ga dan zeker voor een blik!

Ingrediënten Caribische rice and peas:

  • 1 eetl. olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • het groen van drie lente-uien, in ringetjes
  • 5 takjes tijm
  • ½ theel. zwarte peper
  • 8 pimentkorrels
  • 150 gram gedroogde kidneybonen, minstens 8 uur geweekt en daarna afgegoten
  • 400 ml kokosmelk (geen light)
  • 1 madame-jeanette-peper, heel
  • 1 theel. zout
  • 300 gr basmatirijst, gewassen tot het water helder is
  • 300 ml water

Zo ga je te werk:

1: Verwarm de olie op middelhoog vuur in een braadpan met dikke bodem (ik gebruikte een gietijzeren braadpan met een diameter van 22 cm) en voeg ui, knoflook, lente-ui, tijm, zwarte peper en piment toe. Bak ongeveer drie minuten aan en voeg dan bonen, kokosmelk en madame-jeanette-peper toe. Roer goed door en zet het vuur hoog.

2: Als alles eenmaal kookt, roer je ook het zout erdoor. Kook op een laag pitje met het deksel op de pan tot de bonen gaar zijn, ongeveer drie kwartier tot meer dan een uur. Controleer tussentijds of er nog genoeg vocht in de pan zit en voeg zo nodig in totaal nog 150-200 ml water toe. De bonen moeten in genoeg vocht koken, maar niet in te veel, omdat anders de rijst te nat wordt.

3: Als de bonen gaar zijn, roer je de rijst en het water erdoor. Breng aan de kook en bedek dan de pan met een stuk aluminiumfolie en daarop het deksel. Laat 25-30 minuten op laag vuur koken tot de rijst is gaar gestoomd. Kom niet in de verleiding om het deksel van de pan af te halen voor die tijd, want zo verdwijnt alle stoom.

4: Verwijder de takjes van de tijm, de pimentkorrels en heel voorzichtig de hele peper.

5: Serveer de rice and peas met plakjes bakbanaan.

Nyan switi!

Dit recept verscheen ook in de Volkskrant.


een bord Caribische rice and peas met bakbanaan
Recept afdrukken

RECEPT: Caribische rice and peas (VEGAN)

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Jamaicaans
Trefwoord: bonen, Jamaica, kidneybonen, kokosmelk, peulvruchten, rijst
Bereidingstijd: 1 uur 35 minuten
Weektijd: 8 uur
Totale tijd: 9 uur 35 minuten
Porties: 3
Auteur: Onesy

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui - gesnipperd
  • 3 tenen knoflook - geperst
  • het groen van drie lente-uien - in ringetjes
  • 5 takjes tijm
  • ½ theelepel zwarte peper
  • 8 pimentkorrels
  • 150 gram gedroogde kidneybonen - minstens 8 uur geweekt en daarna afgegoten
  • 400 ml kokosmelk (geen light)
  • 1 madame-jeanette-peper - heel
  • 1 theelepel zout
  • 300 gram basmatirijst - gewassen tot het water helder is
  • 300 ml water

Instructies

  • Verwarm de olie op middelhoog vuur in een braadpan met dikke bodem en voeg ui, knoflook, lente-ui, tijm, zwarte peper en piment toe. Bak ongeveer drie minuten aan en voeg dan bonen, kokosmelk en madame-jeanette-peper toe. Roer goed door en zet het vuur hoog.
  • Als alles eenmaal kookt, roer je ook het zout erdoor. Kook op een laag pitje met het deksel op de pan tot de bonen gaar zijn, ongeveer drie kwartier tot meer dan een uur. Controleer tussentijds of er nog genoeg vocht in de pan zit en voeg zo nodig in totaal nog 150-200 ml water toe. De bonen moeten in genoeg vocht koken, maar niet in te veel, omdat anders de rijst te nat wordt.
  • Als de bonen gaar zijn, roer je de rijst en het water erdoor. Breng aan de kook en bedek dan de pan met een stuk aluminiumfolie en daarop het deksel. Laat 25-30 minuten op laag vuur koken tot de rijst is gaar gestoomd. Kom niet in de verleiding om het deksel van de pan af te halen voor die tijd, want zo verdwijnt alle stoom.
  • Verwijder de takjes van de tijm, de pimentkorrels en heel voorzichtig de hele peper.
  • Serveer de rice and peas met plakjes bakbanaan.

Extra info:

Dit gerecht voor rice and peas is gebaseerd op dit recept.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Gerelateerde berichten


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, betaal je niets extra’s, maar verdient This Girl Can Cook wel een klein percentage om ons blog te ondersteunen.


author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: Caribische rice and peas (VEGAN)"

    Leave a reply






    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.