RECEPT: brownies met madame Jeanette peper

Tijdens mijn bezoekje aan het Chocolate Museum in Brugge, leerde ik dat cacaobonen door de Maya’s werden gebruikt om een drankje mee te maken. Ze droogden de bonen, maakten er een papje van en voegden er chilipepers aan toe. Dat bracht me op het idee om brownies (my specialty!) te bakken met peper. Natuurlijk is maar een peper daar echt geschikt voor: de Surinaamse madame Jeanette! Hou jij van chocola en van peper? Maak dan deze brownies met madame Jeanette peper.

Ik weet dat ze bij Souposo in Paramaribo ook brownies verkopen met gember en madame Jeanette, maar die heb ik nooit geproefd. Wel heb ik begrepen dat die verschrikkelijk lekker zijn. Nog meer reden voor mij om ze zelf te maken, zodat jij er ook van kan smullen als je niet in Suriname bent. Maar de grote vraag was natuurlijk, hoe verwerk je de madame Jeanette in het beslag? Online vond ik veel recepten die gedroogde rode chili vlokken gebruikten, maar om de pepers nou eerst te drogen, leek me iets teveel gedoe.

recept brownies met madame Jeanette

Daarom vroeg ik advies aan kok London Loy, die ook spannende dingen doet met de Surinaamse keuken. Hij adviseerde me om de madame Jeanette te verwarmen in olie en die olie dan te gebruiken in de brownies. Ik ging aan de slag met ontgeurde kokosolie, omdat ik daarmee ook wel eens brownies bak, en voegde er nog een klein beetje boter aan toe. En al zeg ik het zelf: deze brownies met madame Jeanette peper zijn echt verschrikkelijk lekker. Ze zijn:

*SMEUÏG

*‘CHOCOLATEY’

*PEPER DOOR DE KICK VAN DE MADAME JEANETTE

Als je eerst wil testen of de brownies met madame Jeanette peper niet te pittig/peper zijn, kan je beginnen met 1 peper. Ik heb het getest met 2 pepers en dat vonden de meeste proevers prima te doen. Maar kan je niet zo goed tegen heftige pittigheid, experimenteer dan eerst met minder. En andersom: weet je zeker dat je het aankan, dan kan je natuurlijk een extra peper toevoegen. Maar, je moet natuurlijk wel de brownie zelf blijven proeven, dus ik denk dat 2 pepers precies goed is.

Ingrediënten brownies met madame Jeanette peper:

 • 100 gram (ontgeurde) kokosolie
 • 2 kleine/middelgrote madame Jeanette pepers
 • 200 gram pure chocola (55 of 72 procent cacao, hoe meer cacao, hoe puurder de smaak)
 • 35 gram boter/kokosolie
 • 300 gram bruine basterdsuiker
 • 4 eieren
 • 1 theelepel (homemade) vanille extract
 • 200 gram zelfrijzend bakmeel (of 200 gram bloem en 1 1/2 tl bakpoeder)
 • 1/2 tl zout (alleen als je bloem gebruikt!)

Zo ga je te werk:

1: Maak eerst de madame Jeanette olie door de pepers in stukjes te snijden. Was je handen goed na het snijden of gebruik handschoenen!

gesneden brownies met madame Jeanette

2: Verwarm de kokosolie in een pannetje (middelhoog vuur).

3: Voeg de peper toe aan de kokosolie. Blijf roeren terwijl de stukjes sissen.

in olie brownies met madame Jeanette

4: Haal, als de peper bruin wordt (na een minuut of 5), de olie van het vuur halen en laat deze afkoelen.

peper gebakken brownies met madame Jeanette

5: Giet de olie door een zeef en weeg hoeveel je over hebt gehouden (ik hield 90 gram kokosolie over). Je moet in totaal 125 gram vet toevoegen in het recept, dus vul het aan tot je aan 125 gram komt. In mijn geval was dat 35 gram boter.

6: Verwarm de oven voor op 180 graden.

7: Breek de chocola in stukken en smelt die samen met de boter au bain-marie in een kom. Voeg de madame Jeanette olie toe en roer goed.

madame jeanette boter-en-chocola-smelten

8: Voeg de suiker toe en roer weer goed. Haal de kom van de pan af en laat even afkoelen.

madame jeanette bruine-basterdsuiker-brownies

9: Voeg een voor een de eieren toe en kluts ze met een garde door het mengsel heen. Voeg ook het vanille extract toe.

10: Meng de droge ingrediënten met elkaar in een andere kom en voeg die met een spatel beetje bij beetje toe aan het beslag.

11: Vet een bakblik in met boter of plaats een stuk bakpapier in een bakblik zodat je de brownie er makkelijk uit kan halen.

12: Giet het beslag in het bakblik en verspreid het evenmatig.

madame jeanette brownie-beslag-in-schaal

13: Plaats het bakblik in de oven. Afhankelijk van de grootte van je bakblik, kan de baktijd variëren van 15-17 minuten tot 25-30 minuten (zie notitie helemaal onderaan voor het formaat dat ik gebruikte). LET OP: als je een prikker in de brownie steekt, moet die er in het midden nog een beetje nat uit komen, aan de randen moet je prikker droog zijn.

14: Laat de brownies met madame Jeanette peper goed afkoelen en snij dan in stukken. Ik plaats het bakblik na de eerste afkoelperiode in de koelkast zodat ik makkelijker stukjes kan snijden. Voor het opeten, laat ik alles eerst weer even op kamertemperatuur komen. Zo proef je de smeuïgheid het beste.

recept brownies met madame Jeanette close

Nyan switi!


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


Elke maand nieuwe This Girl Can Cook recepten ontvangen?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

RECEPT: brownies met madame Jeanette peper

Voorbereidingstijd: 25 minuten
Kooktijd: 15-30 minuten
Aantal porties: 48 stuks (afhankelijk van formaat bakvorm)

Ingrediënten brownies met madame Jeanette

 • 100 gram (ontgeurde) kokosolie
 • 2 kleine/middelgrote madame Jeanette pepers
 • 200 gram pure chocola (55 of 72 procent cacao, hoe meer cacao, hoe puurder de smaak)
 • 35 gram boter/kokosolie
 • 300 gram bruine basterdsuiker
 • 4 eieren
 • 1 theelepel (homemade) vanille extract
 • 200 gram zelfrijzend bakmeel (of 200 gram bloem en 1 1/2 tl bakpoeder)
 • 1/2 tl zout (alleen als je bloem gebruikt!)

Zo ga je te werk

 1. Maak eerst de madame Jeanette olie door de pepers in stukjes te snijden. Was je handen goed na het snijden of gebruik handschoenen!
 2. Verwarm de kokosolie in een pannetje (middelhoog vuur).
 3. Voeg de peper toe aan de kokosolie. Blijf roeren terwijl de stukjes sissen.
 4. Haal, als de peper bruin wordt (na een minuut of 5), de olie van het vuur halen en laat deze afkoelen.
 5. Giet de olie door een zeef en weeg hoeveel je over hebt gehouden (ik hield 90 gram kokosolie over). Je moet in totaal 125 gram vet toevoegen in het recept, dus vul het aan tot je aan 125 gram komt. In mijn geval was dat 35 gram boter.
 6. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 7. Breek de chocola in stukken en smelt die samen met de boter au bain-marie in een kom. Voeg de madame Jeanette olie toe en roer goed.
 8. Voeg de suiker toe en roer weer goed. Haal de kom van de pan af en laat even afkoelen.
 9. Voeg een voor een de eieren toe en kluts ze met een garde door het mengsel heen. Voeg ook het vanille extract toe.
 10. Meng de droge ingrediënten met elkaar in een andere kom en voeg die met een spatel beetje bij beetje toe aan het beslag.
 11. Vet een bakblik in met boter of plaats een stuk bakpapier in een bakblik zodat je de brownie er makkelijk uit kan halen.
 12. Giet het beslag in het bakblik en verspreid het evenmatig.
 13. Plaats het bakblik in de oven. Afhankelijk van de grootte van je bakblik, kan de baktijd variëren van 15-17 minuten tot 25-30 minuten. LET OP: als je een prikker in de brownie steekt, moet die er in het midden nog een beetje nat uit komen, aan de randen moet je prikker droog zijn.
 14. Laat de brownies met madame Jeanette peper goed afkoelen en snij dan in stukken. Ik plaats het bakblik na de eerste afkoelperiode in de koelkast zodat ik makkelijker stukjes kan snijden. Voor het opeten, laat ik alles eerst weer even op kamertemperatuur komen. Zo proef je de smeuïgheid het beste.

Extra info

Deze brownies zijn gebakken in een rechthoekige bakvorm met deze afmetingen: 39 cm (l) x 27 cm (b) x 5 cm (h). Een andere bakvorm (bijvoorbeeld een vierkante browniesbakschaal), kan ook, maar levert hogere brownies op.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: brownies met madame Jeanette peper"

  Leave a reply

  Your email address will not be published.