RECEPT: brown butter bananabread

De naam bananenbrood is een beetje misleidend. Hoewel het brood doet vermoeden, is het eigenlijk een cake. Op This Girl Can Cook vind je al een recept voor glutenvrij en geraffineerde suikervrij bananenbrood dat proeft als Surinaamse bruine koek. Maar er is ook een andere variant die niet zo gezond is, maar wel verschrikkelijk lekker: brown butter bananabread. Brown butter, oftewel gebruinde boter of beurre noisette is de smaakmaker van dit bananenbrood. Je weet niet wat je proeft!

Overrijpe bananen gooi ik nooit weg, want hoe zoeter, hoe meer smaak ze geven en hoe minder suiker/zoetstof je nog hoeft toe te voegen. Toen ik weer eens een overschot aan bananen had, ging ik online op zoek naar een ‘gewoon’ bananenbrood recept. Ik was toen in Suriname en had geen amandelmeel en havermout tot mijn beschikking om gezonde Surinaamse bruine koek te maken, dus moest ik het anders oplossen.

Het recept dat ik vond, heette ‘Best Ever Bananabread’ en wow, daar was niets aan gelogen! Ik had meteen door dat de brown butter bananabread zo lekker was door de boter. Dat begon eigenlijk al toen ik de boter aan het bruinen was. De nootachtige geur die zich door de keuken verspreidde, maakte me meteen enthousiast naar het eindresultaat. En, ik kan het niet vaak genoeg herhalen, dat mocht er zijn!

Ik heb het recept wel enigszins aangepast door de hoeveelheid suiker te verlagen en het aantal bananen iets te verhogen. Als je bananen gebruikt die alleen een paar zwarte stipjes hebben, zullen ze niet zo zoet zijn, dus moet de hoeveelheid suiker verhoogd worden (met ongeveer 20-30 gram). Maar overrijpe, dus compleet zwarte bananen zijn echt het lekkerst. Ik heb de suiker ook een keer vervangen door dadels. De smaak was hetzelfde, maar de structuur van het bananenbrood was wel iets korreliger.

Verder heb ik de bloem voor een deel vervangen door tarwemeel om het brood iets vullender te maken. Als je alleen volkoren meel wil gebruiken, zal je of minder meel moeten toevoegen, of meer karnemelk. Anders eindig je met een veel te droog brown butter bananabread. Ik heb dat zelf niet gedaan, dus daar zal je een beetje mee moeten puzzelen.

En ook belangrijk: mocht je geen karnemelk in huis hebben, dan kan je het makkelijk maken door (plantaardige) melk te mengen met een zuur zoals citroensap of (appel)azijn. Een kwartiertje laten staan en hoppa, daar is je karnemelk! Het bananenbrood kan je maken in een cakevorm, maar ook zeker als muffins. Zo kan je er een leuke en lekkere traktatie van maken.

muffins brown butter bananabread

Ingrediënten brown butter bananabread:

  • 125 gram boter
  • 100 gram pecan of walnoten (optioneel)
  • 4 overrijpe bananen
  • 2 eieren (op kamertemperatuur)
  • 60 ml karnemelk (op kamertemperatuur)
  • 200 gram tarwebloem en 70 gram volkoren tarwemeel OF 280 gram tarwebloem
  • 50 gram suiker (ik gebruik kokosbloesemsuiker, maar witte of bruine basterdsuiker kan ook)
  • ¾ tl baking soda (GEEN bakpoeder!)
  • ½ tl zout
  • 2 tl kaneel

Zo ga je te werk:

1: Verwarm de oven voor op 180 graden.

2: Maak de gebruinde boter door de boter in gelijke blokjes te snijden en op te warmen in een koekenpan.

melting butter brown butter bananabread

Het begint eerst te smelten, daarna verschijnen er witte vlokjes.
Vervolgens gaat de boter schuimen (roer af en toe langzaam).

technique brown butter bananabread

Wanneer je een nootachtige geur ruikt en het schuim afneemt, moet je als het goed is, allemaal kleine bruine stukjes op de bodem van je pan zien. Je gebruinde boter is dan klaar. Laat de boter even afkoelen.

beurre noisette brown butter bananabread

3: Rooster de noten in een pan en laat afkoelen. Hak dan in stukjes.

4: Pureer de bananen in een blender, keukenmachine of met een staafmixer of prak ze fijn met een vork.

5: Voeg de eieren, boter en karnemelk toe en meng goed.

beslag brown butter bananabread

6: Meng in een andere kom bloem/meel, suiker, baking soda, zout en kaneel.

7: Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte ingrediënten en meng tot je een mooi glad beslag hebt.

8: Voeg eventueel de noten toe aan het beslag en schenk in een ingevette cake- of muffinvorm. Ter decoratie kan je bovenop nog plakjes banaan of hele noten toevoegen.

9: Plaats de bakschaal in de oven voor 45-60 minuten. Test of het bananenbrood gaar is door er in het midden een tandenstoker in te prikken. Als die er droog weer uitkomt, is het gaar.

10: Haal de brown butter bananabread uit de vorm en laat afkoelen op een taartrooster (zodat de onderkant niet gaat zweten). Het bananenbrood is het lekkerst als het een beetje warm is. Warm het daarom weer even op voor je het opeet. Dan komt de brown butter smaak het beste tot zijn recht.

Nyan switi!


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


Elke maand nieuwe This Girl Can Cook recepten ontvangen?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

RECEPT: brown butter bananabread

Voorbereidingstijd: 30 minuten
Kooktijd: 45-60 minuten
Aantal porties: 1 cake

Ingrediënten brown butter bananabread

  • 125 gram boter
  • 100 gram pecan of walnoten (optioneel)
  • 4 overrijpe bananen
  • 2 eieren (op kamertemperatuur)
  • 60 ml karnemelk (op kamertemperatuur)
  • 200 gram tarwebloem en 70 gram volkoren tarwemeel OF 280 gram tarwebloem
  • 50 gram suiker (ik gebruik kokosbloesemsuiker, maar witte of bruine basterdsuiker kan ook)
  • ¾ tl baking soda (GEEN bakpoeder!)
  • ½ tl zout
  • 2 tl kaneel

Zo ga je te werk

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Maak de gebruinde boter door de boter in gelijke blokjes te snijden en op te warmen in een koekenpan. Het begint eerst te smelten, daarna verschijnen er witte vlokjes. Vervolgens gaat de boter schuimen (roer af en toe langzaam).
  3. Wanneer je een nootachtige geur ruikt en het schuim afneemt, moet je als het goed is, allemaal kleine bruine stukjes op de bodem van je pan zien. Je gebruinde boter is dan klaar. Laat de boter even afkoelen.
  4. Rooster de noten in een pan en laat afkoelen. Hak dan in stukjes.
  5. Pureer de bananen in een blender, keukenmachine of met een staafmixer of prak ze fijn met een vork.
  6. Voeg de eieren, boter en karnemelk toe en meng goed.
  7. Meng in een andere kom bloem/meel, suiker, baking soda, zout en kaneel.
  8. Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte ingrediënten en meng tot je een mooi glad beslag hebt.
  9. Voeg eventueel de noten toe aan het beslag en schenk in een ingevette cake- of muffinvorm. Ter decoratie kan je bovenop nog plakjes banaan of hele noten toevoegen.
  10. Plaats de bakschaal in de oven voor 45-60 minuten. Test of het bananenbrood gaar is door er in het midden een tandenstoker in te prikken. Als die er droog weer uitkomt, is het gaar.
  11. Haal de brown butter bananabread uit de vorm en laat afkoelen op een taartrooster (zodat de onderkant niet gaat zweten).

Extra info

Het bananenbrood is het lekkerst als het een beetje warm is. Warm het daarom weer even op voor je het opeet. Dan komt de brown butter smaak het beste tot zijn recht.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: brown butter bananabread"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.