Al een paar jaar zie ik rond de feestdagen (kerst en pasen) dat mensen een super leuk hapje maken: een bladerdeeg kerstboom. Afhankelijk van voor welke feestdag het is, wordt ‘ie gevuld met iets zoets als chocopasta of iets hartigs als pesto. Ik wilde ook zo’n bladerdeeg kerstboom maken, maar wel met een Surinaams tintje. Daarom vulde ik de kerstboom met tayerbladpesto!
Dit recept is heel simpel te maken en je hebt er niet veel voor nodig. Mocht je geen tayerblad kunnen vinden, dan is dagublad als Surinaamse groente ook een lekkere optie. En is dat ook niet voor handen, dan is gewone pesto met basilicum net zo’n heerlijke keus. Deze bladerdeeg kerstboom is qua deeg wel vegan (ik gebruikte bladerdeeg van Tante Fanny), maar de pesto niet. Die kan je wel eenvoudig vegan maken door de Parmezaanse kaas weg te laten of te vervangen door wat edelgistvlokken. De kaas die je er verder nog overheen strooit, kan je eventueel vervangen voor een vegan variant. Weglaten kan ook, maar de pesto komt beter tot zijn recht met nog iets anders hartigs.
Het deeg waarmee ik de bladerdeeg kerstboom maakte, is een grote lap waar al bakpapier onder zit. Je kan ook diepvries bladerdeeg gebruiken, alleen moet je dan van de aparte (ontdooide) vlakken een grote deegbal maken die je uitrolt. Omdat het deeg een grote rechthoek is en de kerstboom niet, hou je wat deeg over. Ik heb ervoor gekozen om niet het hele vlak te besmeren met de pesto, zodat ik het nog kon gebruiken om iets anders mee te maken (feta-spinazie hapjes en appelflappen). Maar je kan het net zo goed wel besmeren en andere leuke vormpjes zoals sterren maken die je serveert met de kerstboom.
Ingrediënten bladerdeeg kerstboom met tayerbladpesto:
- 2 pakken verse bladerdeeg (makkelijkst is uit de koeling, diepvries kan ook)
- 100 gram tayerbladpesto (pijnboompitten, Parmezaanse kaas, tayerblad, knoflook, zout, olijfolie, peper en zout) KLIK HIER VOOR DE BEREIDING
- 1 bol (biologische) buffelmozzarella/ 75-100 gram geraspte (biologische) kaas
- 1 (biologisch) ei + 2 el water, losgeklopt
Zo ga je te werk:
1: Verwarm de oven voor op 200 graden.
2: Rol de lappen bladerdeeg uit en besmeer een van de twee met de pesto. Je kan het hele vlak besmeren of ongeveer het oppervlak van kerstboom. (Ik sneed eerst de vorm van de kerstboom uit, maar dat raad ik je niet aan, want het is dan een stuk lastiger om de tweede deeglap erop te leggen.)
3: Verspreid er dan de mozzarella/geraspte kaas over en leg voorzichtig de andere lap hierover heen.
4: Snij met een pizzasnijder een kerstboomvorm uit. Snij van de schuine kanten reepjes richting het midden, maar laat een deel (ongeveer de breedte van de stam) over. Maak van de rest van het overgebleven deeg leuke vormpjes zoals sterren of mini-kerstbomen (alleen de vorm, geen gedraaide reepjes).
5: Druk met een vork alle randen zo stevig mogelijk aan. Draai dan elk reepje een paar keer.
6: Bestrijk de kerstboom met het losgeklopte ei-water mengsel (als je ook de andere stukken deeg wil bakken, die uiteraard ook).
7: Plaats de kerstboom in de voorverwarmde oven en bak ongeveer 30 minuten of tot de kerstboom goudbruin (en de onderkant gaar) is. Warm serveren is het lekkerst.
Nyan switi!
RECEPT: bladerdeeg kerstboom met tayerbladpesto
Ingrediënten
- 2 pakken verse bladerdeeg - makkelijkst is uit de koeling, diepvries kan ook
- 100 gram tayerbladpesto (pijnboompitten, Parmezaanse kaas, tayerblad, knoflook, zout, olijfolie, peper en zout) - zie onderaan voor het exacte recept
- 1 bol (biologische) buffelmozzarella/ 75-100 gram geraspte (biologische) kaas
- 1 (biologisch) ei + 2 el water, losgeklopt
Ook nodig
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Rol de lappen bladerdeeg uit en besmeer een van de twee met de pesto. Je kan het hele vlak besmeren of ongeveer het oppervlak van kerstboom. (Ik sneed eerst de vorm van de kerstboom uit, maar dat raad ik je niet aan, want het is dan een stuk lastiger om de tweede deeglap erop te leggen.)
- Verspreid er dan de mozzarella/geraspte kaas over en leg voorzichtig de andere lap hierover heen.
- Snij met een pizzasnijder een kerstboomvorm uit. Snij van de schuine kanten reepjes richting het midden, maar laat een deel (ongeveer de breedte van de stam) over. Maak van de rest van het overgebleven deeg leuke vormpjes zoals sterren of mini-kerstbomen (alleen de vorm, geen gedraaide reepjes).
- Druk met een vork alle randen zo stevig mogelijk aan. Draai dan elk reepje een paar keer.
- Bestrijk de kerstboom met het losgeklopte ei-water mengsel (als je ook de andere stukken deeg wil bakken, die uiteraard ook).
- Plaats de kerstboom in de voorverwarmde oven en bak ongeveer 30 minuten of tot de kerstboom goudbruin (en de onderkant gaar) is. Warm serveren is het lekkerst.
Extra info:
Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, betaal je niets extra’s, maar verdient This Girl Can Cook wel een klein percentage om ons blog te ondersteunen.
No Replies to "SURINAAMS KERSTRECEPT: bladerdeeg kerstboom met tayerbladpesto"