RECEPT: biscoitos de maisena (Braziliaanse maizenakoekjes)

Een tijd geleden zag ik op Facebook een recept voorbijkomen van Braziliaanse maizenakoekjes. Biscoitos de maisena worden in tegenstelling tot Surinaamse maizenakoekjes, gemaakt met gecondenseerde melk. Daardoor hoef je geen losse suiker toe te voegen, want die zit al in de gecondenseerde melk. Na wat speurwerk vond ik twee recepten voor die koekjes, waar ik mee heb geƫxperimenteerd. De proefjes zijn geslaagd, dus nu deel ik ze ook met jou!

Gecondenseerde melk is ingedikte koffiemelk met suiker. Het water is eruit verdampt en dan blijft een wat dikkere substantie over die voor gecondenseerde melk dus gezoet wordt. Omdat ik probeer zo min mogelijk suiker toe te voegen aan gebak en koekjes, heb ik bekeken hoeveel suiker de biscoitos de maisena bevatten als je ze maakt met gecondenseerde melk. Het suikergehalte is meestal rond de 40 Ć  50 %. Dat komt overeen met dezelfde hoeveelheid suiker die ik online tegenkwam in andere recepten voor maizenakoekjes.

In ons eigen recept voor Surinaamse maizenakoekjes heb ik die hoeveelheid teruggeschroefd, maar dat is bij deze variant dus niet mogelijk. Toch smaken deze biscoitos de maisena niet super zoet, dus daar hoef je het niet om te laten. De twee varianten die je hieronder vindt, zijn best anders van smaak en textuur. De eerste versie lijkt het meest op het maizenakoekje wat Surinamers kennen: bros en bijna smeltend op je tong. De ingrediƫnten komen ook redelijk overeen. Alleen gebruik je geen suiker, maar gecondenseerde melk.

Als je het andere recept maakt, zal je proeven dat de Braziliaanse maizenakoekjes meer lijken op ‘gewone’ koekjes dan op maizenakoekjes. Maar ze zijn wel lekker, helemaal als je ze dipt in chocola. Welke je daarvoor gebruikt, hangt af van je voorkeur. Ik heb donkere melk van Tony’s Chocolonely gebruikt, die smaakt als melkchocola met een wat diepere cacaosmaak. Maar je kan ook gerust gewone melkchocolade, extra puur of zelfs witte chocola kiezen.

biscoitos de maisena cacao

Er zijn een paar dingen belangrijk om te weten als je deze biscoitos de maisena maakt:

 • Gecondenseerde melk is stroperig/plakkerig en dat zal je ook merken als je het deeg maakt. Om te voorkomen dat het steeds aan je vingers blijft plakken, kan je het deeg even koelen en je vingers licht bestrooien met maizena.
 • Een blikje gecondenseerde melk bevat net iets minder dan 400 gram (397 gram). In de recepten hieronder ben ik uitgegaan van een half blikje, omdat ik anders verschrikkelijk veel koekjes zou moeten opeten. Maar voor een grote partij maizenakoekjes, kan je onderstaand recept makkelijk verdubbelen.
 • Voeg niet in een keer alle maizena toe. Je kan dan namelijk eindigen met een te droog deeg. Hou de laatste 50 gram apart en voeg die dan per 15 gram toe, tot je deeg goed aanvoelt. Je moet het kunnen indeuken zoals zachte boter, maar het mag niet plakken aan je vingers. En uiteraard mag het ook niet zo droog zijn dat het brokkelt.
 • Hou de tijd van het bakken goed in de gaten. De koekjes branden namelijk makkelijk aan.
 • Je kan het deeg verwerken zoals je dat bij Surinaamse maizenakoekjes ook doet: draai er bolletjes van die je platdrukt met een vork. Je kan het deeg echter ook uitrollen en er vormpjes uit steken. Hou er wel rekening mee dat je deeg uitloopt in de oven, dus laat genoeg ruimte over tussen de koekjes.

Al deze tips opgeslagen? Let’s get to baking then!

Ingrediƫnten biscoitos de maisena (20-40 koekjes per recept, afhankelijk van de grootte):
Versie 1:

 • 50 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
 • 195-200 gram gecondenseerde melk (ongeveer een half blikje)
 • 1 ei op kamertemperatuur
 • 250 gram maizena
 • 200 gram (melk, puur, wit) chocolade (optioneel)

Versie 2:

 • 100 g ongezouten boter op kamertemperatuur
 • 195-200 gram gecondenseerde melk (ongeveer een half blikje)
 • 225 gram maizena
 • 200 gram (melk, puur, wit) chocolade (optioneel)

Zo ga je te werk:

1: Verwarm de oven voor op 160 graden.

2: Klop de boter luchtig en voeg dan afhankelijk van de versie de gecondenseerde melk en eventueel het ei toe.

3: Meng alles goed met een garde en voeg in delen de maizena toe tot je een mooi glanzend deeg hebt. Omdat het deeg nogal plakkerig is, kan dat lastig zijn met een garde. Je kan ook je handen of een stevige spatel gebruiken.

4: Verdeel het deeg in bolletjes en druk ze plat met een vork of rol het deeg uit (op een met maizena bestrooid oppervlak) en steek er vormpjes uit.

biscoitos de maisena dough

5: Leg de koekjes met genoeg ruimte ertussen op een bakplaat bekleed met bakpapier. Het kan zijn dat je ze in twee delen moet bakken.

biscoitos de maisena harts

6: Plaats de bakplaat in de oven voor 10 minuten en bekijk na die periode of de onderkant bruin is. Is dat het geval dan zijn de koekjes klaar. Zo niet, verleng dan de baktijd met steeds een minuut en controleer daarna steeds de onderkant.

7: Smelt, terwijl de koekjes in de oven zitten, de chocolade die je in stukjes hebt gebroken. Dat kan au bain marie of in de magnetron. Bij dat laatste: plaats de chocolade de eerste twee keer voor 30 seconden in de magnetron op vol vermogen en roer na 30 seconden goed door. Kies daarna voor intervals van 10 seconden tot alles gesmolten is.

8: Plaats de koekjes uit de oven op een taart-/ovenrooster zodat ze even kunnen afkoelen.

9: Dip ze daarna in de chocola of maak met een theelepel of vork chocoladestreepjes. Leg de koekjes weer terug op het rooster en wacht tot de chocola weer hard is. Bewaar ze in een luchtdichte voorraaddoos, koektrommel of plastic zak. De koekjes blijven zo een paar dagen lekker knapperig.

Nyan switi!


biscoitos de maisena recipe
Recept afdrukken

RECEPT: biscoitos de maisena (Braziliaanse maizenakoekjes)

Gang: Taart en koekjes
Keuken: Surinaams
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 30 koekjes
Auteur: Onesy

Ingrediƫnten

Versie 1

 • 50 gram ongezouten boter - op kamertemperatuur
 • 195-200 gram gecondenseerde melk - ongeveer een half blikje
 • 1 ei - op kamertemperatuur
 • 250 gram maizena
 • 200 gram melk, puur, wit chocolade - optioneel

Versie 2

 • 100 gram ongezouten boter - op kamertemperatuur
 • 195-200 gram gecondenseerde melk - ongeveer een half blikje
 • 225 gram maizena
 • 200 gram melk, puur, wit chocolade (optioneel)

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 160 graden.
 • Klop de boter luchtig en voeg dan afhankelijk van de versie de gecondenseerde melk en eventueel het ei toe.
 • Meng alles goed met een garde en voeg in delen de maizena toe tot je een mooi glanzend deeg hebt. Omdat het deeg nogal plakkerig is, kan dat lastig zijn met een garde. Je kan ook je handen of een stevige spatel gebruiken.
 • Verdeel het deeg in bolletjes en druk ze plat met een vork of rol het deeg uit (op een met maizena bestrooid oppervlak) en steek er vormpjes uit.
 • Leg de koekjes met genoeg ruimte ertussen op een bakplaat bekleed met bakpapier. Het kan zijn dat je ze in twee delen moet bakken.
 • Plaats de bakplaat in de oven voor 10 minuten en bekijk na die periode of de onderkant bruin is. Is dat het geval dan zijn de koekjes klaar. Zo niet, verleng dan de baktijd met steeds een minuut en controleer daarna steeds de onderkant.
 • 7: Smelt, terwijl de koekjes in de oven zitten, de chocolade die je in stukjes hebt gebroken. Dat kan au bain marie of in de magnetron. Bij dat laatste: plaats de chocolade de eerste twee keer voor 30 seconden in de magnetron op vol vermogen en roer na 30 seconden goed door. Kies daarna voor intervals van 10 seconden tot alles gesmolten is.
 • Plaats de koekjes uit de oven op een taart-/ovenrooster zodat ze even kunnen afkoelen.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Ā 


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.


author-avatar

Ik heet Oneā€™sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: biscoitos de maisena (Braziliaanse maizenakoekjes)"

  Leave a reply


  Your email address will not be published.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.