RECEPT: knapperig bierbrood met Parbo Bier

Bier is natuurlijk bedoeld om te drinken, maar wist je dat je er nog zoveel meer andere dingen mee kan maken? Je kan er bijvoorbeeld vlees/kip mee marineren, het gebruiken in beslag om mee te frituren en bier is heel erg geschikt om brood mee te maken. Het recept voor overheerlijk knapperig bierbrood met Parbo Bier is heel simpel om te maken, het enige dat je nodig hebt, is geduld!

Een van de dingen die ik standaard doe als ik in Suriname ben, is een koud Parbo biertje drinken. Nou ja, misschien iets meer dan een… 😀 In tegenstelling tot bier als Amstel of Heineken, vind ik Parbo Bier minder bitter en milder van smaak. Dat komt waarschijnlijk door de toevoeging van Surinaamse rijst aan het brouwproces. Vroeger kon je in Nederland geen Parbo Bier kopen, maar tegenwoordig gelukkig wel. Ik deed dat bij Amazing Oriental, waar ze allerlei formaten hebben (literflessen, blikjes, kleine flessen). Maar goed gesorteerde slijterijen (in de Randstad) en andere tropische winkels verkopen het (waarschijnlijk) ook.

no knead recept bierbrood met Parbo Bier

En mocht je toch geen Parbo Bier kunnen vinden, dan kan je dit recept voor bierbrood ook maken met ander bier. Hou er dan rekening mee dat hoe sterker de smaak van het bier is, hoe meer je die zal proeven in het brood. Ik vind zelf dat het sowieso wel meevalt met de smaak van het bier in het brood. Ook al kan je het ruiken, het is heel subtiel als je het proeft, zeker als je de sneetjes belegt. En na een dag wordt de smaak van bier al minder.

Er zijn twee manieren om bierbrood te maken:

 1. Met bloem en gist
 2. Met zelfrijzend bakmeel en suiker

De tweede variant lijkt een beetje op muffins of cake qua structuur en omdat je er suiker aan toevoegt, smaakt bierbrood met zelfrijzend bakmeel ook zoet. Het bierbrood met Parbo Bier is een echt brood, met een knapperige korst dat nog smakelijker is omdat het heel lang rijst (minstens 8 uur). Ik heb het afgebakken in een gietijzeren pan met een deksel. Door dat deksel ontstaat er stoom, waardoor de korst zo knapperig wordt. Heb je die niet, dan kan je het brood bakken in een braadpan (met deksel) of een ronde ovenschaal en een bak met water in de oven plaatsen, zodat er alsnog stoom ontstaat.

In het recept dat ik als basis aanhield, wordt meer bier gebruikt dan ik deed. Dit komt omdat Amerikanen andere hoeveelheden aanhouden qua flesjes. Een flesje is daar 12 oz. en dat is omgerekend 355 milliliter. Ik vond dat het brood met die 25 milliliter minder bier net zo goed lukte. Je zou eventueel nog 25 milliliter water kunnen toevoegen als je het bierbrood met Parbo Bier toch iets te droog vindt. Of je kan een groot blik Parbo Bier gebruiken en de rest lekker opdrinken. 😀

Ingrediënten bierbrood met Parbo Bier:

 • 425 gram bloem
 • 1,5 theelepel zout
 • 0,25 theelepel gist
 • 330-355 ml (Parbo) bier

Zo ga je te werk:

1: Doe de bloem in een kom en voeg zout en gist toe.

2: Hou de kom schuin en schenk langzaam het bier erin.

recept bierbrood met Parbo Bier bubbels en gist

3: Meng alles met een houten lepel tot je geen droge delen meer ziet en het een nat/plakkerig deeg is.

recept bierbrood met Parbo Bier deeg gemixt

4: Dek de kom af met huishoudfolie of een plastic pedaalemmerzak en laat 8 (minimaal) – 18 (maximaal) uur rijzen op een warme tochtvrije plek.

5: Bestuif een oppervlak met genoeg bloem en stort het deeg erop.

recept bierbrood met Parbo Bier gluten

6: Strooi ook wat bloem over de bovenkant van het deeg en over je handen.

7: ‘Stretch and fold’ het deeg een paar keer en maak er dan een mooie bal van die je in een ingevette kom laat rusten. Hoe je de strek en vouw techniek toepast, lees je hier.

8: Laat het deeg in de kom nog eens 45 minuten rusten met een vochtige theedoek erover heen.

9: Verwarm na 15 minuten de oven voor op 220 graden met de pan erin. Zo wordt deze lekker heet en schroeit het brood mooi dicht. LET OP: als het deksel een plastic dop heeft, schroef die er dan af, anders zal ‘ie smelten. Vul het gat wel op (met een stukje aluminiumfolie) zodat er geen warmte ontsnapt tijdens het bakken. 

10: Als de oven goed is voorverwarmd, haal de hete pan er dan uit en strooi wat bloem rond op de bodem. Laat daarna de deegbol voorzichtig in de pan glijden (probeer de bolvorm te behouden). Knip met een schaar een vierkant/kruis in het midden en bestrooi de bovenkant van het brood met wat bloem. Plaats nu met deksel erop in de oven voor 30 minuten.

11: Haal na 30 minuten het deksel van de pan af en laat nog 10-15 minuten bakken tot de korst een mooie goudbruine kleur heeft en knapperig is.

12: Laat het bierbrood met Parbo Bier uit de pan glijden en op een rooster helemaal afkoelen voor je het aansnijdt, anders wordt het taai.

no knead recept bierbrood met Parbo Bier top

Ik vind het brood heerlijk met een beetje olijfolie, peper en zout, maar natuurlijk is het ook lekker met boter en allerhande beleg.

Nyan switi!


beer bread recept bier brood parbo bier
Recept afdrukken

RECEPT: bierbrood met Parbo Bier

Is bier alleen lekker om op te drinken? Nee hoor! Wij maakten van bier, bloem, zout en gist overheerlijk knapperig bierbrood met Parbo Bier.
Gang: Ontbijt en lunch
Keuken: Wereldkeuken
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Rijstijd: 8 uur 45 minuten
Totale tijd: 9 uur 40 minuten
Auteur: Onesy
Is bier alleen lekker om op te drinken? Nee hoor! Wij maakten van bier, bloem, zout en gist overheerlijk knapperig bierbrood met Parbo Bier.

Ingrediënten

 • 425 gram tarwebloem
 • 1,5 tl zout
 • 0,25 tl gist
 • 330-355 ml (Parbo)bier

Instructies

 • Doe de bloem in een kom en voeg zout en gist toe.
 • Hou de kom schuin en schenk langzaam het bier erin.
 • Meng alles met een houten lepel tot je geen droge delen meer ziet en het een nat/plakkerig deeg is.
 • Dek de kom af met huishoudfolie of een plastic pedaalemmerzak en laat 8 (minimaal) – 18 (maximaal) uur rijzen op een warme tochtvrije plek.
 • Bestuif een oppervlak met genoeg bloem en stort het deeg erop.
 • Strooi ook wat bloem over de bovenkant van het deeg en over je handen.
 • 'Stretch and fold’ het deeg een paar keer en maak er dan een mooie bal van die je in een ingevette kom laat rusten.
 • Laat het deeg in de kom nog eens 45 minuten rusten met een vochtige theedoek erover heen.
 • Verwarm na 15 minuten de oven voor op 220 graden met de pan erin. Zo wordt deze lekker heet en schroeit het brood mooi dicht. LET OP: als het deksel een plastic dop heeft, schroef die er dan af, anders zal ‘ie smelten. Vul het gat wel op (met een stukje aluminiumfolie) zodat er geen warmte ontsnapt tijdens het bakken.
 • Als de oven goed is voorverwarmd, haal de hete pan er dan uit en strooi wat bloem rond op de bodem. Laat daarna de deegbol voorzichtig in de pan glijden (probeer de bolvorm te behouden). Knip met een schaar een vierkant/kruis in het midden en bestrooi de bovenkant van het brood met wat bloem. Plaats nu met deksel erop in de oven voor 30 minuten.
 • Haal na 30 minuten het deksel van de pan af en laat nog 10-15 minuten bakken tot de korst een mooie goudbruine kleur heeft en knapperig is.
 • Laat het bierbrood met Parbo Bier uit de pan glijden en op een rooster helemaal afkoelen voor je het aansnijdt, anders wordt het taai.

Extra info:

*Het bierbrood is heerlijk met een beetje olijfolie, peper en zout, maar natuurlijk is het ook lekker met boter en allerhande beleg zoals pindakaas of bakkeljauw.
*Dit recept is gebaseerd op dit recept van Artisan Bread with Stev.
*Hoe de 'stretch and fold' methode werkt, zie je hier.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

HANDIG KOOKGEREI VOOR DIT RECEPT:


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, betaal je niets extra’s, maar verdienen wij van This Girl Can Cook wel een klein percentage om ons blog te ondersteunen.

My Recipe

Voorbereidingstijd: 10 minuten (plus 8-18 uur rijstijd en 45 minuten rusttijd)
Kooktijd: 45 minuten
Aantal porties: 1 brood

Ingrediënten bierbrood met Parbo Bier

 • 425 gram bloem
 • 1 1/2 theelepel zout
 • 1/4 theelepel gist
 • 330-355 ml (Parbo) bier

Zo ga je te werk

 1. Doe de bloem in een kom en voeg zout en gist toe.
 2. Hou de kom schuin en schenk langzaam het bier erin.
 3. Meng alles met een houten lepel tot je geen droge delen meer ziet en het een nat/plakkerig deeg is.
 4. Dek de kom af met huishoudfolie of een plastic pedaalemmerzak en laat 8 (minimaal) – 18 (maximaal) uur rijzen op een warme tochtvrije plek.
 5. Bestuif een oppervlak met genoeg bloem en stort het deeg erop.
 6. Strooi ook wat bloem over de bovenkant van het deeg en over je handen.
 7. Stretch and fold’ het deeg een paar keer en maak er dan een mooie bal van die je in een ingevette kom laat rusten.
 8. Laat het deeg in de kom nog eens 45 minuten rusten met een vochtige theedoek erover heen.
 9. Verwarm na 15 minuten de oven voor op 220 graden met de pan erin. Zo wordt deze lekker heet en schroeit het brood mooi dicht. LET OP: als het deksel een plastic dop heeft, schroef die er dan af, anders zal ‘ie smelten. Vul het gat wel op (met een stukje aluminiumfolie) zodat er geen warmte ontsnapt tijdens het bakken.
 10. Als de oven goed is voorverwarmd, haal de hete pan er dan uit en strooi wat bloem rond op de bodem. Laat daarna de deegbol voorzichtig in de pan glijden (probeer de bolvorm te behouden). Knip met een schaar een vierkant/kruis in het midden en bestrooi de bovenkant van het brood met wat bloem. Plaats nu met deksel erop in de oven voor 30 minuten.
 11. Haal na 30 minuten het deksel van de pan af en laat nog 10-15 minuten bakken tot de korst een mooie goudbruine kleur heeft en knapperig is.
 12. Laat het bierbrood met Parbo Bier uit de pan glijden en op een rooster helemaal afkoelen voor je het aansnijdt, anders wordt het taai.

Extra info

Het bierbrood is heerlijk met een beetje olijfolie, peper en zout, maar natuurlijk is het ook lekker met boter en allerhande beleg.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: knapperig bierbrood met Parbo Bier"

  Leave a reply


  Your email address will not be published.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.