RECEPT: bananenchips van geraspte groene bakbanaan

In de Surinaamse keuken kennen we gerechten zoals baka bana, grit’ bana soep en heri heri, waarbij een van de ingrediënten groene en/of rijpe bakbanaan is. Zelf hou ik meer van rijpe banaan dan van groene, maar voor bananenchips stap ik graag over naar #teamgroenebanaan. Alleen weet ik dat die best bewerkelijk zijn om echt lekker knapperig en dun te krijgen. Maar: ik heb een manier gevonden om dezelfde smaak te krijgen, maar met een veel makkelijkere bereidingswijze! Lees snel verder voor het recept voor bananenchips van geraspte groene bakbanaan.

Bakbananen, ook wel bekend als plantains, zijn niet alleen heel lekker, maar ook heel voedzaam (lees hier meer over waarom). Niet alleen in Suriname worden ze veel gegeten, maar ook in Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen maken ze veel gerechten met bakbananen. De bananenchips van geraspte groene bakbanaan komen oorspronkelijk uit Puerto Rico en heten daar arañitas (Spaans voor spinnetjes). Zo zien ze er ook wel een beetje uit, maar ze smaken gewoon zoals de Surinaamse bananenchips die je kent! En zijn een stuk makkelijker te maken. 🙂

recept arañitas bananenchips van geraspte groene bakbanaan

Ingrediënten bananenchips van geraspte groene bakbanaan:

 • 2 groene bakbananen
 • 1 theelepel knoflookpoeder/1 teen verse knoflook (geperst)
 • 0,5-1 theelepel zout
 • olie om in te frituren

Zo ga je te werk:

1: Snij de onder- en bovenkant van de bakbananen af en maak een inkeping in de lengte zodat je de schil makkelijk kan verwijderen.

2: Rasp de bananen in een kom, voeg zout en knoflookpoeder toe en meng goed.

3: Verwarm een laagje olie in een koekenpan (ik gebruikte net genoeg om 1 kant van de bananenchips te bakken, maar niet zoveel dat ze echt dreven in de olie) op middelhoog vuur. Check of de olie heet genoeg is door een snippertje banaan te bakken. Als dit snel bruin wordt, is je olie te heet! Begint het lekker te sissen, dan is de olie goed op temperatuur, gebeurt er (vrijwel) niets, dan is de olie niet heet genoeg.

4: Schep met een lepel een hoopje ter grootte van 1 à 2 eetlepels in je hand en pers dat samen tot een soort hamburgertje.

5: Laat het hoopje in de olie in de koekenpan vallen en herhaal tot de koekenpan gevuld is (ze moeten nog genoeg ruimte hebben om niet aan elkaar te kleven).

6: Draai de hoopjes om als de onderkant goudbruin is en haal uit de koekenpan als beide kanten dat zijn.

7: Laat de bananenchips uitlekken op een bord met wat keukenpapier.

8: Laat even afkoelen en bestrooi eventueel nog met wat extra zout. Eet de bananenchips van geraspte groene bakbanaan dan meteen op, dan zijn ze het lekkerst. Zijn ze toch zacht geworden, piep ze dan een minuut of 5 op in de oven op 150 graden. Zo worden ze weer lekker knapperig.

Nyan switi!


recept bananenchips van geraspte groene bakbanaan arañitas
Recept afdrukken

RECEPT: bananenchips van geraspte groene bakbanaan

Met dit recept voor bananenchips van geraspte groene bakbanaan maak je Surinaamse bananenchips met dezelfde smaak als normaal, maar een stuk simpeler!
Gang: Snack
Keuken: Surinaams
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 16 hoopjes
Auteur: Onesy
Met dit recept voor bananenchips van geraspte groene bakbanaan maak je Surinaamse bananenchips met dezelfde smaak als normaal, maar een stuk simpeler!

Ingrediënten

 • 2 groene bakbananen
 • 1 theelepel knoflookpoeder/1 teen verse knoflook - geperst
 • 0,5 - 1 theelepel zout
 • olie om in te frituren

Instructies

 • Snij de onder- en bovenkant van de bakbananen af en maak een inkeping in de lengte zodat je de schil makkelijk kan verwijderen.
 • Rasp de bananen in een kom, voeg zout en knoflookpoeder toe en meng goed.
 • Verwarm een laagje olie in een koekenpan (ik gebruikte net genoeg om 1 kant van de bananenchips te bakken, maar niet zoveel dat ze echt dreven in de olie) op middelhoog vuur. Check of de olie heet genoeg is door een snippertje banaan te bakken. Als dit snel bruin wordt, is je olie te heet! Begint het lekker te sissen, dan is de olie goed op temperatuur, gebeurt er (vrijwel) niets, dan is de olie niet heet genoeg.
 • Schep met een lepel een hoopje ter grootte van 1 à 2 eetlepels in je hand en pers dat samen tot een soort hamburgertje.
 • Laat het hoopje in de olie in de koekenpan vallen en herhaal tot de koekenpan gevuld is (ze moeten nog genoeg ruimte hebben om niet aan elkaar te kleven).
 • Draai de hoopjes om als de onderkant goudbruin is en haal uit de koekenpan als beide kanten dat zijn.
 • Laat de bananenchips uitlekken op een bord met wat keukenpapier.
 • Laat even afkoelen en bestrooi eventueel nog met wat extra zout. Eet de bananenchips van geraspte groene bakbanaan dan meteen op, dan zijn ze het lekkerst.

Extra info:

*Je kan de chips een andere smaak geven door andere kruiden toe te voegen zoals (chili)peper, paprikapoeder, enz.
*Serveer met een lekkere avocadodip, of juist met iets zoets zoals maple syrup.
*Zijn de bananenchips toch zacht geworden, piep ze dan een minuut of 5 op in de oven op 150 graden. Zo worden ze weer lekker knapperig.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: bananenchips van geraspte groene bakbanaan"

  Leave a reply


  Your email address will not be published.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.