Wanneer je moet nadenken over Surinaamse hapjes/traktatie voor een (kinder)feestje, dan kom je misschien snel uit op de standaard dingen als pasteitjes, saté en rotirolletjes. Een van de dingen die wat mij betreft daar ook zeer goed tussen past (en ook handig is als je rekening houdt met vega-gasten), is bakbanaan. Je zou er baka bana van kunnen maken, maar die is eigenlijk het lekkerst als ‘ie net uit de pan komt en nog knapperig en warm is. Bakbanaan spiesjes zijn daarom een goed alternatief, je kan ze van tevoren maken en later opwarmen.
Ook zien bakbanaan spiesjes er net wat leuker uit omdat de schijfjes bakbanaan aan een stokje zijn geregen. Dit is een van de simpelste bijgerechten om te maken en je kan er qua smaak alle kanten mee op. Met een pindasausje wordt het een hartig hapje, maar met een beetje kaneel (en eventueel wat suiker) wordt het een zoete snack. De pindasaus kan je zelf maken (daarvoor gaan nog wat recepten verschijnen op This Girl Can Cook, maar voor dit recept gebruikte ik half kant en klare pindasaus waar ik alleen nog water aan hoefde toe te voegen. Wil je het zelf doen, dan is dit een lekkere variant.
Je kan ook spiesjes maken met banaan en iets anders zoals kip of groente, maar dan heb je er wel wat meer werk aan. Afhankelijk van hoe je de bakbanaan snijdt (in schuine schijfjes of rechte rondjes), haal je er meer of minder spiesjes uit. Ik sneed schuin, waardoor ik ongeveer 14 bakbanaan spiesjes had. Maar als je rechte rondjes snijdt, passen er meer op een stokje, dus zullen het er misschien 9 à 10 zijn.
Ingrediënten bakbanaan spiesjes met pindasaus (bijgerecht voor 4 personen):
- 1 gele bakbanaan (niet helemaal zwart, maar wel wat zwarte plekken)
- 1 eetlepel (geurloze) kokos- of milde olijfolie
- 1/2 potje pindasaus/pindasambal
- een handje gehakte pinda’s als garnering (optioneel)
Zo ga je te werk:
1: Snij de onder- en bovenkant van de bakbananen af en maak een inkeping in de lengte zodat je de schil makkelijk kan verwijderen.
2: Snij de banaan in rechte of schuine plakken.
3: Verwarm de olie in een pan en bak de plakjes bakbanaan aan beide kanten bruin.
4: Maak ondertussen de pindasaus volgens de aanwijzigingen.
5: Laat de schijfjes banaan uitlekken op een bord met wat keukenrol.
6: Rijg ze daarna aan satéstokjes en serveer met de pindasaus ernaast of eroverheen. Strooi eventueel nog wat gehakte pinda’s over de saus voor een extra bite.
Nyan switi!
RECEPT: bakbanaan spiesjes met pindasaus
Ingrediënten
- 1 gele bakbanaan - niet helemaal zwart, maar wel wat zwarte plekken
- 1 el (geurloze) kokos- of milde olijfolie
- 0,5 potje pindasaus/pindasambal
- een handje gehakte pinda’s als garnering - optioneel
Ook nodig
Instructies
- Snij de onder- en bovenkant van de bakbananen af en maak een inkeping in de lengte zodat je de schil makkelijk kan verwijderen.
- Snij de banaan in rechte of schuine plakken.
- Verwarm de olie in een pan en bak de plakjes bakbanaan aan beide kanten bruin.
- Maak ondertussen de pindasaus volgens de aanwijzigingen.
- Laat de schijfjes banaan uitlekken op een bord met wat keukenrol.
- Rijg ze daarna aan satéstokjes en serveer met de pindasaus ernaast of eroverheen. Strooi eventueel nog wat gehakte pinda’s over de saus voor een extra bite.
No Replies to "RECEPT: bakbanaan spiesjes met pindasaus"