In huize Muller staan met enige regelmaat nacho’s uit de oven op het menu. En dan niet de variant met alleen kaas en wat guacamole, maar de versie met groenten en (vega) gehakt/kip zodat het een echte maaltijd is. Een tijd geleden realiseerde ik me: zou je dit makkelijke en snelle gerecht niet ook kunnen maken met bananenchips? Het antwoord daarop is dit recept voor bakbanaan nachos!
Zoals je op de foto kan zien, heb ik niet de lange bananenchips gebruikt, maar kleine rondjes. Dat was meer omdat ik dat er leuker uit vond zien, maar het hoeft niet. Die langere zijn praktisch gezien waarschijnlijk handiger om te eten. Je zou de bananenchips ook zelf kunnen maken (gebakken of gefrituurd), dan kan je zelf bepalen hoe vet en zout ze zijn. Maar ik ging nu even voor de snelle manier.
Wat de vulling van de bakbanaan nachos betreft, die kan je ook aanpassen naar eigen smaak. Van Lazy Vegan kregen we Chunky Pulled Peaz opgestuurd om uit te proberen. Die heb ik samen met de bonen toegevoegd voor extra eiwitten (omdat ik vegetarisch eet), maar je kan de bonen ook weglaten, of twee soorten bonen gebruiken, of gehakt of kip of gepluisd (langzaam gegaard) rundvlees. Nou ja, je snapt het, je kan er alle kanten mee op. 🙂
Ingrediënten bakbanaan nachos (voor 2 personen):
- 1 blik bonen (kidney of zwarte)
- 1 pot mais
- 0,5 rode ui, gesnipperd
- 3 tenen knoflook, gesnipperd of geperst
- 250 gram (vega) kip/gehakt (optioneel)
- 0,25 tl cayennepeper of 1 verse chilipeper, in reepjes
- 3 tl komijn
- 2 tl (gerookte) paprikapoeder
- 1 tl chilipoeder
- zout naar smaak
- 1 paprika, in reepjes
- 2 tomaten, in stukjes
- 1 zak bananenchips
- 1 zak geraspte kaas
Zo ga je te werk:
1: Verwarm de oven voor op 180 graden.
2: Spoel de bonen en mais in een vergiet goed schoon.
3: Fruit de ui en knoflook in een beetje olie in een pan en voeg dan de kip/het gehakt toe, net als alle kruiden en eventueel de chilipeper.
4: Voeg dan ook de paprika toe en laat een paar minuten meebakken terwijl je alles goed omroert.
Bak tot slot ook de bonen, mais en tomaat mee in de pan.
5: Voeg als nodig een bodempje water toe en laat alles ongeveer 10 minuten pruttelen.
6: Proef of de smaak naar wens is en voeg eventueel nog zout toe (maar vergeet niet dat de bananenchips ook al zout zijn).
7: Verspreid de helft van de bananenchips over een ovenschaal/ovenvaste koekenpan. Strooi een deel van de kaas over de chips en schep daaroverheen het bonen, groenten en vlees prutje.
8: Top met een laag chips en de rest van de kaas en plaats de schaal voor 10-15 minuten in de oven (tot de kaas mooi is gesmolten).
9: Sprenkel eventueel nog wat koriander en schijfjes jalapeño pepers over de bakbanaan nachos en serveer met salsa, guacamole en zoete chilisaus.
Nyan switi!
Nog meer recepten met bakbanaan? Hier vind je ze:
- gezondere baka bana
- bananenchips van geraspte groene bakbanaan
- bakbanaan gevuld met bakkeljauw (plantain boats)
- pannenkoeken met bakbanaan (plantain pancakes)
- frietjes van bakbanaan (baked plantain fries)
- ovenschotel met bakbanaan en gehakt (pastelon)
- Surinaams-Hindoestaanse oliebollen met bakbanaan (gulgula)
- luchtige bakbanaan wafels
- bakbanaan burger (plantain sandwich)
- bakbanaan spiesjes met pindasaus
RECEPT: bakbanaan nachos (plantain nachos)
Ingrediënten
- 1 blik bonen - kidney of zwarte
- 1 pot mais
- 0,5 rode ui - gesnipperd
- 3 tenen knoflook - gesnipperd of geperst
- 250 gram (vega) kip/gehakt - optioneel
- 0,25 tl cayennepeper of 1 verse chilipeper in reepjes
- 3 tl komijn
- 2 tl (gerooktpaprikapoeder
- 1 tl chilipoeder
- zout naar smaak
- 1 paprika - in reepjes
- 2 tomaten - in stukjes
- 1 zak bananenchips - 200 gram
- 1 zak geraspte kaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Spoel de bonen en mais in een vergiet goed schoon.
- Fruit de ui en knoflook in een beetje olie in een pan en voeg dan de kip/het gehakt toe, net als alle kruiden en eventueel de chilipeper.
- Voeg dan ook de paprika toe en laat een paar minuten meebakken terwijl je alles goed omroert.
- Bak tot slot ook de bonen, mais en tomaat mee in de pan.
- Voeg als nodig een bodempje water toe en laat alles ongeveer 10 minuten pruttelen.
- Proef of de smaak naar wens is en voeg eventueel nog zout toe (maar vergeet niet dat de bananenchips ook al zout zijn).
- Verspreid de helft van de bananenchips over een ovenschaal/ovenvaste koekenpan. Strooi een deel van de kaas over de chips en schep daaroverheen het bonen, groenten en vlees prutje.
- Top met een laag chips en de rest van de kaas en plaats de schaal voor 10-15 minuten in de oven (tot de kaas mooi is gesmolten).
- Sprenkel eventueel nog wat koriander en schijfjes jalapeño pepers over de bakbanaan nachos en serveer met salsa, guacamole en zoete chilisaus.
No Replies to "RECEPT: bakbanaan nachos (plantain nachos)"