In plakjes gesneden bij een maaltijd, als gefrituurde baka bana of balletjes tom tom in soep, in de Surinaamse keuken worden heerlijke dingen gemaakt van groene en gele bakbanaan. Maar ook niet-Surinamers weten wel raad met deze heerlijke bananen! Plantain boats zijn gebakken of gekookte bakbananen die gevuld worden. Ik deed dat met bakkeljauw. Je kan dit gerecht maken met zowel groene als gele bakbanaan. Waar je ook voor kiest, in 30 minuten zet je de plantain boats al op tafel!
Al speurend op het net kwam ik erachter dat ze in andere landen minstens zulke lekkere dingen maken van bakbanaan. Bijvoorbeeld arañitas, een omelet met bakbanaan of lasagna met bakbanaan. Dat laatste gerecht ga ik zeker een keer proberen, dus hou ons blog in de gaten daarvoor. Eerst deel ik het recept voor plantain boats met je. Ik ‘durfde’ het nog niet aan om de bakbananen te vullen met gehakt, zoals in dit recept. Daarom koos ik voor bakkeljauw om het toch een enigszins herkenbare Surinaamse smaak te geven.
Ik had twee soorten gele bananen gekocht: rijpe (met zwarte plekjes) en gewone gele die je nog verder kan laten rijpen. Het hangt er een beetje vanaf welke smaak je lekkerder vindt, maar je kan ze met beide (en zelfs met groene bakbanaan) maken. Verder zou je ervoor kunnen kiezen om de bananen niet in de oven te bakken, maar in water te koken à la heri heri. Het grootste verschil is dat de plantain boats uit de oven bruin worden. Hou dat trouwens wel goed in de gaten, want hoe rijper de bananen, hoe makkelijker de suikers erin karamelliseren en verbranden. Geen drama, want je kan dat verbrande randje er gewoon afsnijden (heb ik ook gedaan), maar blijf er wel bij.
Ingrediënten plantain boats:
- 4 gele bakbananen (wel zwarte plekjes, maar niet helemaal zwart/rijp)
- 400 gram bakkeljauw(filets)
- 1 ui
- 1 tomaat
- peper en evt. zout of bouillonpoeder naar smaak
Zo ga je te werk:
1: Verwarm de oven voor op 200 graden.
2: Spoel onder de stromende kraan het zichtbare zout af dat op de bakkeljauw zit.
3: Ontzout de bakkeljauw daarna door deze meermaals te koken in water dat je steeds opnieuw ververst (ongeveer 3-4 keer). Proef na drie keer koken of je het ontzout genoeg vindt.
4: Terwijl de bakkeljauw op het vuur staat, ga je aan de slag met de bakbananen. Verwijder de schil van de bakbananen en plaats ze op een vel bakpapier op een bakplaat of in een ovenschaal naast elkaar in het midden van de oven.
5: Draai de bananen na een kwartier om en bak nog eens 15 minuten.
6: Begin, terwijl de bananen in de oven zitten, met de bakkeljauw bakken. Trek de bakkeljauw uit elkaar in kleine stukjes en controleer goed of er nog graten tussen zitten.
7: Fruit ui en tomaat in een koekenpan met een beetje olie en voeg dan de stukjes bakkeljauw toe.
8: Bak voor een minuut of vijf terwijl je roert en proef of er nog smaak aan moet worden toegevoegd.
9: Laat de bakbananen even afkoelen als ze uit de oven komen en maak dan in elke banaan een inkeping (niet helemaal doorsnijden!).
10: Vul de inkepingen met de bakkeljauw en dien op.
Nyan switi!
*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.
No Replies to "RECEPT: bakbanaan gevuld met bakkeljauw (plantain boats)"