RECEPT: bakbanaan burger (plantain sandwich)

Zal ik het nog een keer zeggen? Nou vooruit dan maar, ik HOU, HOU, HOU van bakbanaan! Daarom zoek ik altijd naar nieuwe manieren om deze heerlijke vrucht te verwerken in recepten. Een tijd geleden postten we op onze Facebook-pagina een filmpje van een plantain sandwich met de vraag of je van ons een twist daarop zou willen. Het antwoord dat we kregen, is de reden dat je dit nu leest!

In het Nederlands zou je een plantain sandwich vertalen als ‘bakbanaan burger’. Het is een goed alternatief voor mensen die een hamburger willen eten, maar dan glutenvrij. En natuurlijk voor iedereen die net als ik van bakbanaan houdt. Wij aten de plantain sandwich met een vegetarische hamburger (deze van AH), maar de hartige smaak van de bakbanaan combineert ook heel goed met die van echt vlees of die van vis. Het kan niet anders dan dat onze frita burger heerlijk is tussen twee schijven bakbanaan!

recept bakbanaan burger beyond plantain patacones

Over die schijven gesproken: in veel landen in Zuid- en Midden-Amerika heten ze tostones of patacones. Dit zijn stukjes bakbanaan die worden gefrituurd, tot schijfjes gestampt en weer gefrituurd. Ik at ze voor het eerst toen ik op vakantie was in Punta Cana en vond ze heerlijk, maar vroeg me toch af of dat frituren wel nodig was. Gelukkig vond ik dit recept, waarin de bakbanaan wordt gebakken in de oven. Duurt wel iets langer, maar het is een stuk gezonder!

In het recept hieronder vind je een paar toppings die ik lekker vond op de plantain sandwich, maar je kan hem natuurlijk beleggen met wat jou lekker lijkt.

 

Ingredi├źnten plantain sandwich (2 personen):

 • 2 groene of ietwat rijpe gele bakbananen (wel zwarte plekken, niet helemaal zwart)
 • zout, peper, knoflook- en paprikapoeder naar smaak
 • 2 (vega) hamburgers / bakkeljauwburgers / bonenburgers
 • een handje ijsbergsla
 • 1 tomaat, in plakjes
 • geraspte kaas (optioneel)
 • 1 avocado, fijngeprakt (optioneel)
 • mayonaise (optioneel)

Zo ga je te werk:

1: Verwarm de oven voor op 220 graden.

2: Snij de uiteindes van de bakbananen af aan beide kanten. Maak dan over de lengte een inkeping met een mes. Dit is een belangrijke stap, omdat de banaan anders uit zijn schil barst en je hem niet goed kan pletten.

3: Verwarm de bananen 6,5 minuut in de magnetron op vol vermogen tot de schil zwart wordt.

recept bakbanaan burger plantain sandwich gare banaan

4: Verwijder ze voorzichtig (want heet) uit de magnetron en haal de schil eraf.

5: Snij elke bakbanaan in twee stukken (zodat je er uiteindelijk dus 4 hebt) en plet elk stuk tot het een platte schijf is. Ik deed dat tussen twee snijplanken.

recept bakbanaan burger plantain sandwich platdrukken

Doe dit terwijl de bananen nog heet zijn, dan lukt het het best.

recept bakbanaan burger plantain sandwich platgedrukt

6: Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en plaats daar de schijven op. Wrijf alle kanten in met een beetje (olijf)olie en breng op smaak met zout, peper, knoflook- en paprikapoeder.

recept bakbanaan burger plantain sandwich bakken in oven

7: Plaats de bakbanaan in de oven en draai de schijven na ongeveer 12 minuten (als de onderkant mooi bruin is). Bak nog 8-10 minuten tot ook de andere kant bruin is.

recept bakbanaan burger plantain sandwich gebakken in oven

8: Bak intussen de burgers in een koekenpan (als je de plantain sandwich met een frita burger wil serveren, bereid dan eerst de frita burgers voor en bak ze als de bakbanaan in de oven zit).

9: Beleg de onderste schijf met een burger, avocado, kaas, sla en tomaat en plaats er nog een bakbanaan schijf op. Je plantain sandwich is klaar!

Nyan switi!


bakbanaan burger beyond plantain patacones recept
Recept afdrukken

RECEPT: bakbanaan burger (plantain sandwich)

Een heerlijke variatie op de traditionele hamburger is de plantain sandwich! Het brood wordt vervangen door twee heerlijke schijven bakbanaan.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 2 burgers
Auteur: Onesy
Een heerlijke variatie op de traditionele hamburger is de plantain sandwich! Het brood wordt vervangen door twee heerlijke schijven bakbanaan.

Ingredi├źnten

 • 2 groene of ietwat rijpe gele bakbananen - wel zwarte plekken, niet helemaal zwart
 • zout, peper, knoflook- en paprikapoeder naar smaak
 • 2 (vega) hamburgers / bakkeljauwburgers / bonenburgers
 • 1 handje ijsbergsla
 • 1 tomaat - in plakjes
 • geraspte kaas - optioneel
 • 1 avocado - fijngeprakt (optioneel)
 • mayonaise - optioneel

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 220 graden.
 • Snij de uiteindes van de bakbananen af aan beide kanten. Maak dan over de lengte een inkeping met een mes. Dit is een belangrijke stap, omdat de banaan anders uit zijn schil barst en je hem niet goed kan pletten.
 • Verwarm de bananen 6,5 minuut in de magnetron op vol vermogen tot de schil zwart wordt.
 • Verwijder ze voorzichtig (want heet) uit de magnetron en haal de schil eraf.
 • Snij elke bakbanaan in twee stukken (zodat je er uiteindelijk dus 4 hebt) en plet elk stuk tot het een platte schijf is. Ik deed dat tussen twee snijplanken. Doe dit terwijl de bananen nog heet zijn, dan lukt het het best.
 • Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en plaats daar de schijven op. Wrijf alle kanten in met een beetje (olijf)olie en breng op smaak met zout, peper, knoflook- en paprikapoeder.
 • Plaats de bakbanaan in de oven en draai de schijven na ongeveer 12 minuten (als de onderkant mooi bruin is). Bak nog 8-10 minuten tot ook de andere kant bruin is.
 • Bak intussen de burgers in een koekenpan (als je de plantain sandwich met een frita burger wil serveren, bereid dan eerst de frita burgers voor en bak ze als de bakbanaan in de oven zit).
 • Beleg de onderste schijf met een burger, avocado, kaas, sla en tomaat en plaats er nog een bakbanaan schijf op. Je plantain sandwich is klaar!

Extra info:

*In het recept hierboven vind je een paar toppings die ik lekker vond op de plantain sandwich, maar je kan hem natuurlijk beleggen met wat jou lekker lijkt.
*Hier vind je ons recept voor de bakkeljauwburger.
*Dit recept is geïnspireerd op dit recept.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Ik heet OneÔÇÖsy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: bakbanaan burger (plantain sandwich)"

  Leave a reply


  Your email address will not be published.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.