Zal ik het nog een keer zeggen? Nou vooruit dan maar, ik HOU, HOU, HOU van bakbanaan! Daarom zoek ik altijd naar nieuwe manieren om deze heerlijke vrucht te verwerken in recepten. Een tijd geleden postten we op onze Facebook-pagina een filmpje van een plantain sandwich met de vraag of je van ons een twist daarop zou willen. Het antwoord dat we kregen, is de reden dat je dit nu leest!
In het Nederlands zou je een plantain sandwich vertalen als ‘bakbanaan burger’. Het is een goed alternatief voor mensen die een hamburger willen eten, maar dan glutenvrij. En natuurlijk voor iedereen die net als ik van bakbanaan houdt. Wij aten de plantain sandwich met een vegetarische hamburger (deze van AH), maar de hartige smaak van de bakbanaan combineert ook heel goed met die van echt vlees of die van vis. Het kan niet anders dan dat onze frita burger heerlijk is tussen twee schijven bakbanaan!
Over die schijven gesproken: in veel landen in Zuid- en Midden-Amerika heten ze tostones of patacones. Dit zijn stukjes bakbanaan die worden gefrituurd, tot schijfjes gestampt en weer gefrituurd. Ik at ze voor het eerst toen ik op vakantie was in Punta Cana en vond ze heerlijk, maar vroeg me toch af of dat frituren wel nodig was. Gelukkig vond ik dit recept, waarin de bakbanaan wordt gebakken in de oven. Duurt wel iets langer, maar het is een stuk gezonder!
In het recept hieronder vind je een paar toppings die ik lekker vond op de plantain sandwich, maar je kan hem natuurlijk beleggen met wat jou lekker lijkt.
Ingrediënten plantain sandwich (2 personen):
- 2 groene of ietwat rijpe gele bakbananen (wel zwarte plekken, niet helemaal zwart)
- zout, peper, knoflook- en paprikapoeder naar smaak
- 2 (vega) hamburgers / bakkeljauwburgers / bonenburgers
- een handje ijsbergsla
- 1 tomaat, in plakjes
- geraspte kaas (optioneel)
- 1 avocado, fijngeprakt (optioneel)
- mayonaise (optioneel)
Zo ga je te werk:
1: Verwarm de oven voor op 220 graden.
2: Snij de uiteindes van de bakbananen af aan beide kanten. Maak dan over de lengte een inkeping met een mes. Dit is een belangrijke stap, omdat de banaan anders uit zijn schil barst en je hem niet goed kan pletten.
3: Verwarm de bananen 6,5 minuut in de magnetron op vol vermogen tot de schil zwart wordt.
4: Verwijder ze voorzichtig (want heet) uit de magnetron en haal de schil eraf.
5: Snij elke bakbanaan in twee stukken (zodat je er uiteindelijk dus 4 hebt) en plet elk stuk tot het een platte schijf is. Ik deed dat tussen twee snijplanken.
Doe dit terwijl de bananen nog heet zijn, dan lukt het het best.
6: Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en plaats daar de schijven op. Wrijf alle kanten in met een beetje (olijf)olie en breng op smaak met zout, peper, knoflook- en paprikapoeder.
7: Plaats de bakbanaan in de oven en draai de schijven na ongeveer 12 minuten (als de onderkant mooi bruin is). Bak nog 8-10 minuten tot ook de andere kant bruin is.
8: Bak intussen de burgers in een koekenpan (als je de plantain sandwich met een frita burger wil serveren, bereid dan eerst de frita burgers voor en bak ze als de bakbanaan in de oven zit).
9: Beleg de onderste schijf met een burger, avocado, kaas, sla en tomaat en plaats er nog een bakbanaan schijf op. Je plantain sandwich is klaar!
Nyan switi!
RECEPT: bakbanaan burger (plantain sandwich)
Ingrediënten
- 2 groene of ietwat rijpe gele bakbananen - wel zwarte plekken, niet helemaal zwart
- zout, peper, knoflook- en paprikapoeder naar smaak
- 2 (vega) hamburgers / bakkeljauwburgers / bonenburgers
- 1 handje ijsbergsla
- 1 tomaat - in plakjes
- geraspte kaas - optioneel
- 1 avocado - fijngeprakt (optioneel)
- mayonaise - optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Snij de uiteindes van de bakbananen af aan beide kanten. Maak dan over de lengte een inkeping met een mes. Dit is een belangrijke stap, omdat de banaan anders uit zijn schil barst en je hem niet goed kan pletten.
- Verwarm de bananen 6,5 minuut in de magnetron op vol vermogen tot de schil zwart wordt.
- Verwijder ze voorzichtig (want heet) uit de magnetron en haal de schil eraf.
- Snij elke bakbanaan in twee stukken (zodat je er uiteindelijk dus 4 hebt) en plet elk stuk tot het een platte schijf is. Ik deed dat tussen twee snijplanken. Doe dit terwijl de bananen nog heet zijn, dan lukt het het best.
- Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en plaats daar de schijven op. Wrijf alle kanten in met een beetje (olijf)olie en breng op smaak met zout, peper, knoflook- en paprikapoeder.
- Plaats de bakbanaan in de oven en draai de schijven na ongeveer 12 minuten (als de onderkant mooi bruin is). Bak nog 8-10 minuten tot ook de andere kant bruin is.
- Bak intussen de burgers in een koekenpan (als je de plantain sandwich met een frita burger wil serveren, bereid dan eerst de frita burgers voor en bak ze als de bakbanaan in de oven zit).
- Beleg de onderste schijf met een burger, avocado, kaas, sla en tomaat en plaats er nog een bakbanaan schijf op. Je plantain sandwich is klaar!
No Replies to "RECEPT: bakbanaan burger (plantain sandwich)"