RECEPT: authentieke Surinaamse stroop met hibiscus (shuru)

GA NAAR HET RECEPT

Surinaamse cola stroop is een absoluut Surinaams feestdrankje, en krijgt zijn specifieke smaak en kleur door cola essence. Het recept daarvan vind je op onze blog, maar wist je dat je ook een versie kan maken met natuurlijke kleurstoffen? Carline Schluter mailde ons dat zij de authentieke manier kende om Surinaamse stroop te maken. Het belangrijkste ingrediënt? Hibiscusbladeren oftewel shuru! Carline was zo lief om het recept voor Surinaamse stroop met hibiscus met ons te delen. Vandaag delen wij het weer met jou!

siroop-van-hibiscus-shuru-stroop

De Surinaamse cola stroop die ik normaal maak, is op basis van suiker, water en cola essence. Die essence is een chemisch goedje, en zoals je weet, proberen wij zo veel mogelijk natuurlijke ingrediënten te gebruiken voor onze recepten. Maar ik had geen flauw idee waarmee ik de essence kon vervangen.

Ik sprong dan ook een gat in de lucht toen Carline ons liet weten dat zij Surinaamse stroop op een gezondere manier maakte zonder chemische kleurstof! De roodkleurige hibiscusbladeren geven niet alleen een prachtige kleur maar ook een geweldige smaak af aan de stroop.

hibiscus-bladeren-surinaamse-stroop

Je koopt de hibiscus, die Surinamers ook kennen als shuru, in een theewinkel (zoals de Tea Bar), kruidenwinkel of bij Holland & Barrett (nieuwe naam van De Tuinen). Koop voor de zekerheid niet teveel als je deze hibiscus limonade voor het eerst maakt. Ik moet namelijk wel eerlijk zeggen dat deze stroop anders smaakt dan de cola stroop die je kent en gewend bent, hij is bijvoorbeeld iets zuurder.

Maar, ik ben even eerlijk als ik zeg dat ik hem heerlijk vind en zelfs lekkerder dan die andere siroop! Ook voel ik me een stuk minder schuldig als ik deze Surinaamse stroop met hibiscus drink, alhoewel er toch nog best wat suiker in zit. De hoeveelheid suiker kan je naar eigen smaak aanpassen, want deze stroop heeft niet veel nodig.

Mocht je twijfelen, maak deze hibiscus stroop dan gewoon wél! Ik denk dat je er geen spijt van zal krijgen en mocht dat wel het geval zijn: maak dan iemand die van een beetje zure smaken houdt, blij met een zelfgemaakt food cadeautje!

Ingrediënten voor 1 liter Surinaamse stroop met hibiscus:

  • 350 gram gedroogde hibiscusbloemen
  • 1 limoen
  • 3 liter (gefilterd) water
  • 600 gram (biologische) suiker
  • 1 kaneelstokje (optioneel)
  • het sap van 1 citroen (optioneel)

Zo ga je te werk:

1: Doe de hibiscusbloemen in een grote pan en pers hierboven het limoentje uit.

limoen-in-shuru-stroop

2: Doe nu 1,5 liter water in deze pan. Zorg ervoor dat alle hibiscus onder water komt te staan.

shuru-in-pan

3: Breng het water aan de kook.

4: Als het water eenmaal kookt, laat je het mengsel 30 minuten koken op zacht vuur.

shuru-in-pan-stroop

5: Giet na 30 minuten de hibiscus af, maar vang het rode kookvocht op.

shuru-in-zeef shuru-uitpersen

6: Doe daarna het kookvocht in dezelfde ruime pan met nogmaals 1,5 liter water, suiker en het kaneelstokje. Blijf roeren tot de suiker is opgelost.

suiker-bij-shuru-hibiscussiroop-doen

7: Laat dit nog 20 minuutjes op zacht vuur koken.

8: Laat de stroop helemaal afkoelen, minimaal twee uur.

9: Hibiscus is best zuur van zichzelf, dus proef eerst en bepaal dan of je het citroensap nog wil toevoegen.

10: Schenk de Surinaamse stroop met hibiscus in een mooie glazen en gesteriliseerde fles (dat doe je in de vaatwasmachine of magnetron). Leng de stroop aan met water en ijs als je hem gaat drinken.

shuru-in-pan-met-suiker

Dringi switi!


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


Elke maand nieuwe This Girl Can Cook recepten ontvangen?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

RECEPT: authentieke Surinaamse stroop met hibiscus (shuru)

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Kooktijd: 60 minuten (plus 2 uur afkoelen)
Aantal porties: 1 liter

Ingrediënten voor 1 liter Surinaamse stroop met hibiscus:

  • 350 gram gedroogde hibiscusbloemen
  • 1 limoen
  • 3 liter (gefilterd) water
  • 600 gram (biologische) suiker
  • 1 kaneelstokje (optioneel)
  • het sap van 1 citroen (optioneel)

Zo ga je te werk:

  1. Doe de hibiscusbloemen in een grote pan en pers hierboven het limoentje uit.
  2. Doe nu 1,5 liter water in deze pan. Zorg ervoor dat alle hibiscus onder water komt te staan.
  3. Breng het water aan de kook.
  4. Als het water eenmaal kookt, laat je het mengsel 30 minuten koken op zacht vuur.
  5. Giet na 30 minuten de hibiscus af, maar vang het rode kookvocht op.
  6. Doe daarna het kookvocht in dezelfde ruime pan met nogmaals 1,5 liter water, suiker en het kaneelstokje. Blijf roeren tot de suiker is opgelost.
  7. Laat dit nog 20 minuutjes op zacht vuur koken.
  8. Laat de stroop helemaal afkoelen, minimaal twee uur.
  9. Hibiscus is best zuur van zichzelf, dus proef eerst en bepaal dan of je het citroensap nog wil toevoegen.
  10. Schenk de Surinaamse stroop met hibiscus in een mooie glazen en gesteriliseerde fles (dat doe je in de vaatwasmachine of magnetron). Leng de stroop aan met water en ijs als je hem gaat drinken.

author-avatar

Soulfood en patat lover voor het leven. Daardoor: de eeuwige jojo. Krijgt een twinkeling in de ogen als het om écht lekker eten gaat.

7 Replies to "RECEPT: authentieke Surinaamse stroop met hibiscus (shuru)"

  • comment-avatar
    Mian Rouwhorst 16 maart 2017 (16:07)

    Hoe lang kun je het bewaren in de koelkast?

    • comment-avatar
      TGSCC 16 maart 2017 (16:19)

      Ik heb het drie maanden bewaard in de koelkast en het smaakt nu nog steeds prima. Dus minimaal drie maanden.

  • comment-avatar
    Mian Rouwhorst 16 maart 2017 (17:15)

    Wouw geweldig! Dank je ik ga het morgen maken.

    • comment-avatar
      TGSCC 16 maart 2017 (21:08)

      Graag gedaan! Laat ons nog weten hoe het is bevallen?

  • comment-avatar
    Mian Rouwhorst 23 maart 2017 (15:32)

    Heerlijk!
    Ik heb zoetstof gebruik ipv suiker maar de eerste lichting was veel te zoet. Dus gauw een tweede portie gemaakt met heel weinig suiker en die erdoor gemengd. Precies goed! Met lekker wat citroensap en kaneel.
    Nu drink ik elke dag minstens 1 glas hibiscussap. Ik drink het trouwens zonder extra water dus misschien heb ik daarom ook minder suiker nodig. De kinderen vinden het ook lekker. En drankje met een “bite”.
    Dus die drie maanden bewaren in de koelkast dat gaat hier tuis niet lukken. Het is al snel op.
    Heb je nog een mooie bestemming voor de blaadjesdrap? Ik gooi het nu in de compostbak.

    • comment-avatar
      TGSCC 23 maart 2017 (23:57)

      Hallo Mian, super dat het de tweede keer zo geslaagd en lekker was! De hibiscusblaadjes kan je laten opdrogen en er nogmaals thee van zetten.

      Groetjes, Tewa en One’sy

  • comment-avatar
    Mian Rouwhorst 24 maart 2017 (08:00)

    O, goed idee. Ga ik ook proberen.

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.