Appel is een vrucht waar je alle kanten mee op kan: in zijn geheel eten als fruit, verwerkt in sapjes of smoothies en niet te vergeten heerlijk in gebak. Natuurlijk is een klassieke appeltaart lekker, maar vandaag deel ik graag met je hoe je een van Surinames mooiste producten kan combineren met appel en bladerdeeg. Appelgebak met Borgoe rum is de ideale snack om (onverwacht) bezoek van te laten smullen of om zelf te eten als toetje.
Ik ben zelf gek op appelgebak en appeltaart. Alleen duurt het best even voor een appeltaart gemaakt is en je er van kan genieten. Appelgebak maken met bladerdeeg is daarom een snellere optie. Toen ik laatst vers bladerdeeg had gekocht, koos ik ervoor om er eens geen quiche van te maken maar iets zoets. Daarnaast had ik nog een klein flesje Borgoe rum over van mijn kookworkshops, dus besloot ik dat ook te gebruiken voor mijn bak-experiment.
Het resultaat was fantastisch! De Surinaamse rum geeft een intense smaak aan de appel en daarnaast vormen de twee een goede combinatie met vanille en kaneel die ook in het gebak zitten. Ik kan me echt niet voorstellen dat iemand dit niet lust. En voor de ‘suikervrijen’ onder ons: de rozijnen zijn al zoet, dus je kan de vanillesuiker eventueel weglaten. Het appelgebak met Borgoe rum is hiernaast ook makkelijk en snel te maken. Een gebakje halen duurt nog langer! 😉
Ingrediënten voor appelgebak met Borgoe rum en rozijnen (4-6 personen):
- 5 kleine Elstar appels
- 50 gram (vegan) roomboter
- 1 theelepel vanillepoeder of 1 eetlepel vanille-essence
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 eetlepel kaneelpoeder
- 25 ml Borgoe rum
- een handje wit amandelschaafsel
- 1 handje donkere rozijnen (geweekt)
- 1 pak vers bladerdeeg (ik gebruikte een rol bladerdeeg die in de koelcel ligt, dus niet die uit de vriezer!)
- eigeel of (plantaardige) melk om te bestrijken
Zo ga je te werk:
1: Verwarm de oven voor op 200 graden. Als je bladerdeeg gebruikt uit de vriezer, laat dan de plakjes ontdooien en kneed ze tot een geheel. Rol dat uit en maak er dan een lange plak van.
2: Schil de appels, snijd ze in vieren en haal het klokhuis eruit.
3: Rasp de appels met een grove rasp, waardoor je hele dunne plakjes appel krijgt.
4: Verhit de roomboter in een koekenpan.
5: Als de boter bruin is, bak je de appels hierin tot ze zacht zijn.
6: Voeg nu kaneel, vanillepoeder/vanille-essence en vanillesuiker toe en meng dit goed.
7: Blus af met de Borgoe rum.
8: Laat alles nog vijf minuutjes stoven en haal daarna de pan van het vuur. Meng nu de rozijnen en amandelen door dit mengsel.
9: Maak het pak met bladerdeeg open en rol het uit op een vel bakpapier op een platte ondergrond.
10: Schenk het appelmengsel op het midden van het bladerdeeg, maar laat aan de boven en onderkant voldoende ruimte over.
11: Snijd de zijkanten van het bladerdeeg diagonaal in.
12: Snijd de linker- en rechter kant aan de onderkant weg en vouw zoals op de foto.
13: Vouw tot je een mooie rechthoek hebt en alle randjes zijn dichtgevouwen.
14: Scheid een ei en gebruik het eigeel of wat plantaardige melk. Bestrijk met een kwastje het bladerdeeg met wat eigeel. Optioneel kun je er wat kaneelsuiker overheen strooien, maar let op: doe dit alleen als je een zoetekauw bent.
15: Plaats het appelgebak nu op een rooster in de oven voor 25 minuten.
16: Serveer het warm met een bolletje kaneelijs.
Nyan switi!
RECEPT: appelgebak met Borgoe rum en rozijnen
Ingrediënten
- 5 kleine Elstar appels
- 50 gram vegan roomboter
- 1 theelepel vanillepoeder of 1 eetlepel vanille-essence
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 eetlepel kaneelpoeder
- 25 ml Borgoe rum
- een handje wit amandelschaafsel
- 1 handje donkere rozijnen - geweekt
- 1 pak vers bladerdeeg - uit de koeling
- eigeel of (plantaardige) melk om mee te bestrijken
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Als je bladerdeeg gebruikt uit de vriezer, laat dan de plakjes ontdooien en kneed ze tot een geheel. Rol dat uit en maak er dan een lange plak van.
- Schil de appels, snijd ze in vieren en haal het klokhuis eruit.
- Rasp de appels met een grove rasp, waardoor je hele dunne plakjes appel krijgt.
- Verhit de roomboter in een koekenpan.
- Als de boter bruin is, bak je de appels hierin tot ze zacht zijn.
- Voeg nu kaneel, vanillepoeder/vanille-essence en vanillesuiker toe en meng dit goed.
- Blus af met de Borgoe rum.
- Laat alles nog vijf minuutjes stoven en haal daarna de pan van het vuur. Meng nu de rozijnen en amandelen door dit mengsel.
- Maak het pak met bladerdeeg open en rol het uit op een vel bakpapier op een platte ondergrond.
- Schenk het appelmengsel op het midden van het bladerdeeg, maar laat aan de boven en onderkant voldoende ruimte over.
- Snijd de zijkanten van het bladerdeeg diagonaal in.
- Snijd de linker- en rechter kant aan de onderkant weg en vouw tot je een mooie rechthoek hebt en alle randjes zijn dichtgevouwen.
- Scheid een ei en gebruik het eigeel. Bestrijk met een kwastje het bladerdeeg met wat eigeel. Optioneel kun je er wat kaneelsuiker overheen strooien, maar let op: doe dit alleen als je een zoetekauw bent.
- Plaats het appelgebak nu op een rooster in de oven voor 25 minuten.
- Serveer het warm met een bolletje kaneelijs.
2 Replies to "RECEPT: appelgebak met Borgoe rum en rozijnen"
Judith 26 december 2016 (16:03)
Dit recept ga ik zeker uitproberen.
TGSCC 27 december 2016 (01:40)
Super Judith! Laat ons weten wat je ervan vond?