RECEPT: amsoi stamppot met worst

GA NAAR HET RECEPT

Onze moeder kookte toen we nog thuis woonden meestal, maar er waren een paar dingen die onze vader altijd maakte: pannenkoeken en stamppot. Ik genoot altijd enorm van een dampend bord hutspot of boerenkoolstamppot met worst. Maar er was nog een andere variatie op het super Hollandse gerecht dat we vroeger ook vaak aten: amsoi stamppot! Een heerlijk huwelijk tussen de Surinaamse en Hollandse keuken wat mij betreft. Niet zo bitter als andijvie, niet zo ‘hard’ als tayerblad, maar uitermate geschikt als vullende maaltijd voor koude dagen.

**Dit recept voor amsoi stamppot delen we in loving memory of onze vader Iwan Muller, de bedenker ervan.**

Om mijn stamppot extra gezond te maken, vervang ik vaak een deel van de gewone aardappelen door zoete. Zoete aardappelen zijn eigenlijk een groente, dus zo krijg je net wat extra vitamientjes binnen die je in de winter goed kan gebruiken. Maar, als je niet voor een heel zoete stamppot wil gaan, houd dan de verhouding 1 deel zoete aardappelen op 2 delen gewone aardappelen aan.

ingredienten amsoi-stamppot

Ingrediënten amsoi stamppot voor 4-6 personen:

  • 2-4 bossen amsoi
  • 2 kilo kruimige aardappelen
  • zout en peper naar smaak
  • klontje boter (20-25 gram)
  • rookworst/braadworst
  • spekjes (optioneel)

Ingrediënten jus amsoi stamppot:

  • 1 tomaat
  • 1 ui
  • klontje boter (20-25 gram)
  • 2-3 eetlepels marinade of ketjap
  • 1,5 eetlepel water

Wil je een pittigere jus? Klik dan hier voor het recept van Surinaamse jus.

Zo ga je te werk:
1: Schil de aardappelen en snij in stukken.

2: Kook ze in een grote/diepe pan in een laag water zodat ze net onder staan.

aardappelen-amsoi-stamppot
3: Was, terwijl de aardappelen koken, de amsoi en snij in reepjes. Snij ook de steeltjes, maar bewaar die apart. Laat goed uitlekken of draai rond in een slacentrifuge om overtollig vocht te verwijderen.

steeltjes-amsoi-stamppot

4: Maak vast de jus door de gesneden tomaat en ui te bakken in de boter. Voeg marinade en water toe en laat inkoken.

5: Voeg, als de aardappelen 10 minuten koken (nog niet helemaal gaar zijn), de steeltjes van de amsoi toe aan de pan (gewoon erboven op). Laat 5 minuten koken en voeg dan de rest van de gesneden amsoi toe.

amsoi-op-de-aardappelen-amsoi-stamppot
6: Giet na 5 minuten het kookvocht af en vang het op in een kommetje.

7: Voeg boter, zout en peper toe en stamp met een stamper de aardappelen en amsoi fijn. Proef of je de amsoi stamppot smeuïg genoeg vindt, voeg anders nog wat kookvocht toe.

stampen-amsoi-stamppot

8: Kook/bak de worst volgens de aanwijzingen op de verpakking en eventueel de spekjes.

9: Snij de worst in plakjes en schep de amsoi stamppot op een bord met in het midden in een kuiltje wat jus (en spekjes) en daarbovenop de worst.

amsoi-stamppot-met-rookworst

Nyan switi!


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


Elke maand nieuwe This Girl Can Cook recepten ontvangen?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

RECEPT: amsoi stamppot met worst

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Kooktijd: 25 minuten
Aantal porties: 4-6

Ingrediënten amsoi stamppot

  • 2-4 bossen amsoi
  • 2 kilo kruimige aardappelen
  • zout en peper en bouillonpoeder naar smaak
  • klontje boter (20-25 gram)
  • rookworst/braadworst
  • spekjes (optioneel)
  • INGREDIENTEN VOOR DE JUS
  • 1 tomaat
  • 1 ui
  • klontje boter (20-25 gram)
  • 2-3 eetlepels marinade of ketjap
  • 1,5 eetlepel water

Method

  1. Schil de aardappelen en snij in stukken.
  2. Kook ze in een grote/diepe pan in een laag water zodat ze net onder staan.
  3. Was, terwijl de aardappelen koken, de amsoi en snij in reepjes. Snij ook de steeltjes, maar bewaar die apart. Laat goed uitlekken of draai rond in een slacentrifuge om overtollig vocht te verwijderen.
  4. Maak vast de jus door de gesneden tomaat en ui te bakken in de boter. Voeg marinade en water toe en laat inkoken.
  5. Voeg, als de aardappelen 10 minuten koken (nog niet helemaal gaar zijn), de steeltjes van de amsoi toe aan de pan (gewoon erboven op). Laat 5 minuten koken en voeg dan de rest van de gesneden amsoi toe.
  6. Giet na 5 minuten het kookvocht af en vang het op in een kommetje.
  7. Voeg boter, zout en peper toe en stamp met een stamper de aardappelen en amsoi fijn. Proef of je de amsoi stamppot smeuïg genoeg vindt, voeg anders nog wat kookvocht toe.
  8. Kook/bak de worst volgens de aanwijzingen op de verpakking en eventueel de spekjes.
  9. Snij de worst in plakjes en schep de amsoi stamppot op een bord met in het midden in een kuiltje wat jus (en spekjes) en daarbovenop de worst.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: amsoi stamppot met worst"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.