RECEPT: Amerikaanse appeltaart (apple pie)

Het was een van de favoriete gebakjes van onze vader: appeltaart. Of het nou een Hollandse appeltaart was, of een appelkruimelvlaai, een stukje ging er bij hem altijd wel in. Ik ben zelf vooral fan van Amerikaanse appeltaart, die gemaakt wordt met ander deeg dan de Nederlandse versie. Hoe je deze maakt (zonder veel suiker!), lees je hieronder.

In tegenstelling tot het stevige zandkoekjesdeeg van Nederlandse appeltaart, is het deeg van Amerikaanse appeltaart veel boterachtiger van smaak en veel luchtiger. Het doet mij altijd een beetje denken aan bladerdeeg, omdat als je het deeg goed verwerkt, er laagjes ontstaan. Dat goed maken vergt misschien wat oefening, maar met mijn tips moet het lukken! Als je het eenmaal onder de knie hebt, zal je het met moeite maar bij een stukje taart kunnen houden. 😀

recept american apple pie amerikaanse appeltaart

Een paar dingen zijn belangrijk bij het maken van het deeg voor Amerikaanse appeltaart:

 • alles moet zo koud mogelijk zijn. Dat betekent koude boter, koud water en het liefst ook koude bloem
 • de boter moet niet compleet mengen met de bloem. Je wil juist overal kleine stukjes boter zien als je het deeg maakt. Die stukjes zullen in de oven smelten en daardoor een soort luchtkussentjes vormen, waardoor je deeg laagjes krijgt. Dit lukt je het beste met een pastry cutter, twee messen, in een foodprocessor, of door het gehele blok boter te raspen
 • je mag het deeg niet teveel kneden. Kneden zet de gluten in het deeg aan het werk, en dat wil je voor dit deeg juist niet
 • als het deeg eenmaal is gevormd, moet het snel verwerkt worden zodat de boter niet smelt

Verder vind ik het lekker als sommige appels wat zachter zijn en een deel nog wat harder. Daarom gebruik ik zowel moesappels als gewone appels, maar als jij het lekker vindt om echt stukjes appel te proeven, gebruik dan vooral alleen gewone appels.

De bloem die ik voor Amerikaanse appeltaart gebruik, is korstbloem. Dat is bloem met een laag eiwitgehalte, zodat de gluten in het deeg zich minder snel ontwikkelen. In een brood wil je dat juist wel, maar in dit deeg helemaal niet. Ik koop mijn korstbloem in de webshop van de Zuidmolen, maar je kan ook gewone tarwebloem gebruiken. Kies in ieder geval niet voor patentbloem, dat heeft juist weer een hoger eiwitgehalte.

Het deeg van de Amerikaanse appeltaart kan je ook gebruiken om andere taarten mee te maken, het is namelijk een basisdeeg voor allerlei soorten American pie. Je kan de taart ook vullen met bijvoorbeeld rood fruit, pompoen, zoete aardappel, blauwe bessen en ga zo maar door.

recept Amerikaanse appeltaart apple pie forest fruit pie

En dan nog even dit over de bovenste laag van je taart: je kan ervoor kiezen om een ‘deksel’ op je taart te leggen zodat de vulling niet zichtbaar is, of je maakt er een lattice crust van, zeg maar een ruitpatroon. Zoals je op de foto van de appeltaart kan zien, was ik er niet meteen zo goed in om die mooi te maken… Gelukkig snap ik inmiddels hoe het maken van zo’n mooie bovenkant werkt (zie foto hierboven). Helaas heb ik geen foto’s gemaakt van dat hele stap voor stap proces, maar hier kan zien hoe het wel moet.

Ingredienten Amerikaanse appeltaart:

 • 226 gram koude boter in blokjes
 • 330 gram (korst)bloem
 • 15 gram (kokosbloesem)suiker
 • 5 gram zout
 • 4-8 el (60-120 ml) ijswater
 • 4 grote appels (bijvoorbeeld 2 goudreinetten en 2 Elstar appels)
 • ½-1 el kaneel
 • 1-2 eetlepels (kokosbloesem)suiker (optioneel)
 • 50 gram rozijnen, geweld / rum rozijnen, uitgelekt
 • 1 ei losgeklopt met 2 eetlepels water (eventueel)

Zo ga je te werk:
VOOR HET DEEG:
1: Maak het ijswater door ijsblokjes toe te voegen aan een groot glas water.

2: Snij de boter in blokjes en plaats 10 minuten in de vriezer OF plaats het blok boter in zijn geheel in de vriezer.

3a: MET DE HAND: Doe bloem, suiker en zout in een grote kom en roer goed door. Voeg daarna de koude/bevroren blokjes boter toe en verwerk de boter met een pastry cutter of twee messen door de bloem tot je stukjes boter de grootte hebben van erwtjes OF rasp daarna de boter boven de kom uit en roer goed door het bloemmengsel.
3b: MET FOODPROCESSOR: Doe bloem, suiker en zout in de kom van je foodprocessor en druk een paar keer op pulse zodat alles goed mengt. Voeg de blokjes boter toe en druk twee keer 5 seconden op pulse. Herhaal dit totdat je stukjes boter de grootte hebben van erwtjes.

4: Voeg twee eetlepels ijswater (zonder ijsblokjes) toe aan het bloem-botermengsel en meng goed met een spatel/pulseer weer. Herhaal dit (1 eetlepel per keer!) totdat je ziet dat er een soort deeg ontstaat. Je deeg moet er nog steeds korrelig uitzien. Je weet dat je genoeg water hebt toegevoegd als je een beetje van het deeg in je hand neemt en dat kan samenknijpen zonder dat het uit elkaar valt in korreltjes. Het moet een klein stukje deeg vormen.

5: Stort het deeg op een bebloemd oppervlak en schuif het naar elkaar toe in de vorm van een bal/rondje. Probeer zeg maar de lucht er tussen uit te halen en het aan elkaar te laten plakken. Het is niet de bedoeling dat je het deeg echt kneedt, hooguit een keer of drie.

recept Amerikaanse appeltaart apple pie dough

6: Verdeel het deeg in twee delen (het ene iets groter dan het andere) en plaats het op een stuk plastic folie. Druk het daartussen in de vorm van een ronde schijf, zodat je het straks makkelijker kunt uitrollen.

recept Amerikaanse appeltaart apple pie dough ball

7: Plaats de twee schijven in de koelkast voor minimaal een uur (liefst twee uur) om weer koud te worden.

8: Verwarm terwijl het deeg nog een half uur moet rusten in de koelkast, de oven voor op 220 graden en maak dan de vulling.

9: Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snij in blokjes ter grootte van een dobbelsteen, of in plakjes.

10: Voeg de kaneel, rozijnen en eventueel suiker toe en schep goed om zodat alles goed gemengd is.

11: Haal het deeg uit de koelkast en laat het 10 minuten op temperatuur komen.

12: Bestrooi je werkoppervlak royaal met bloem en rol het grotere stuk deeg uit door het steeds een kwartslag te draaien tot het groot genoeg is om een bakschaal met een diameter van 22 cm te overlappen. De deeglap moet dus zo groot zijn dat hij over de randen van de schaal heen valt als je hem erin legt.

recept Amerikaanse appeltaart apple pie dough rolled out

13: Vet die ovenschaal in met boter en leg de deeglap erin. Dit gaat het makkelijkst als je hem om de deegroller rolt en die voorzichtig afrolt in de bakvorm. Druk goed aan zodat er geen lucht tussen zit. Prik gaatjes in de bodem en leg de bakvorm het deeg in de koelkast, terwijl je de andere deegbal uitrolt.

recept Amerikaanse appeltaart apple pie poking holes

14: Rol die andere deegbal ook uit tot een grote lap en snij daar repen van. Ik deed dat met een pizzasnijder, maar het kan ook met een mes. Als je merkt dat je deeg slap aanvoelt, moet je het weer in de koelkast leggen om koud te worden. Anders wordt het eindresultaat minder mooi omdat de boter is gesmolten.

recept Amerikaanse appeltaart apple pie cutting dough

15: Schep de appelvulling op het deeg en leg de repen deeg er overheen in een mooi patroon. In dit artikel vind je meerdere variaties voor de bovenkant. Ook de randen van de onderste deeglap kan je op allerlei mooie manieren verwerken.

recept Amerikaanse appeltaart apple pie lattice crust

16: Bestrijk eventueel de bovenkant en randen met wat ei-water mengsel en strooi er als je wil nog wat kristalsuiker overheen. Hou dan wel goed in de gaten dat de bovenkant niet verbrandt, want de suiker gaat karamelliseren.

17: Plaats de Amerikaanse appeltaart voor 50-60 minuten in de oven. Check na die tijd of de appels zacht zijn. Mocht je bovenkant al bruin zijn, maar je appels nog niet zacht genoeg, plaats dan een stuk aluminiumfolie bovenop je taart zodat de bovenkant niet bruiner wordt.

18: Laat de appeltaart als hij klaar is, buiten de oven minstens een uur afkoelen zodat je hem goed kan snijden.

19: Serveer eventueel met slagroom en/of (kaneel)ijs.

recept amerikaanse appeltaart american apple pie

Als je het deeg eerder wil maken, kan je het in de koelkast een week bewaren en in de vriezer een maand. Verpak het dan wel in plastic folie. Laat het dan een dag voor je het wil gebruiken, ontdooien in de koelkast.

Nyan switi!


recipe amerikaanse appeltaart apple pie
Recept afdrukken

RECEPT: Amerikaanse appeltaart (apple pie)

Gang: Taart en koekjes
Keuken: Wereldkeuken
Voorbereidingstijd: 45 minuten
Bereidingstijd: 55 minuten
Rusttijd: 1 uur
Totale tijd: 2 uur 40 minuten
Porties: 8 punten
Auteur: Onesy

Ingrediënten

 • 226 gram koude boter - in blokjes of geraspt
 • 330 gram (korst)bloem
 • 15 gram (kokosbloesem)suiker
 • 5 gram zout
 • 4-8 el (60-120 ml) ijswater
 • 4 grote appels - bijvoorbeeld 2 goudreinetten en 2 Elstar appels
 • 0,5-1 el kaneel
 • 1-2 el kokosbloesemsuiker - optioneel
 • 50 gram rozijnen, geweld / rum rozijnen, uitgelekt
 • 1 ei losgeklopt met 2 eetlepels water - optioneel

Instructies

VOOR HET DEEG:

 • Maak het ijswater door ijsblokjes toe te voegen aan een groot glas water.
 • Snij de boter in blokjes en plaats 10 minuten in de vriezer OF plaats het blok boter in zijn geheel in de vriezer.
 • MET DE HAND: Doe bloem, suiker en zout in een grote kom en roer goed door. Voeg daarna de koude/bevroren blokjes boter toe en verwerk de boter met een pastry cutter of twee messen door de bloem tot je stukjes boter de grootte hebben van erwtjes OF rasp daarna de boter boven de kom uit en roer goed door het bloemmengsel.
 • MET FOODPROCESSOR: Doe bloem, suiker en zout in de kom van je foodprocessor en druk een paar keer op pulse zodat alles goed mengt. Voeg de blokjes boter toe en druk twee keer 5 seconden op pulse. Herhaal dit totdat je stukjes boter de grootte hebben van erwtjes.
 • Voeg twee eetlepels ijswater (zonder ijsblokjetoe aan het bloem-botermengsel en meng goed met een spatel/pulseer weer. Herhaal dit (1 eetlepel per keer!) totdat je ziet dat er een soort deeg ontstaat. Je deeg moet er nog steeds korrelig uitzien. Je weet dat je genoeg water hebt toegevoegd als je een beetje van het deeg in je hand neemt en dat kan samenknijpen zonder dat het uit elkaar valt in korreltjes. Het moet een klein stukje deeg vormen.
 • Stort het deeg op een bebloemd oppervlak en schuif het naar elkaar toe in de vorm van een bal/rondje. Probeer zeg maar de lucht er tussen uit te halen en het aan elkaar te laten plakken. Het is niet de bedoeling dat je het deeg echt kneedt, hooguit een keer of drie.
 • Verdeel het deeg in twee delen (het ene iets groter dan het anderen plaats het op een stuk plastic folie. Druk het daartussen in de vorm van een ronde schijf, zodat je het straks makkelijker kunt uitrollen.
 • Plaats de twee schijven in de koelkast voor minimaal een uur (liefst twee uuom weer koud te worden.
 • Verwarm terwijl het deeg nog een half uur moet rusten in de koelkast, de oven voor op 220 graden en maak dan de vulling.

VOOR DE APPELVULLING

 • Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snij in blokjes ter grootte van een dobbelsteen, of in plakjes.
 • Voeg de kaneel, rozijnen en eventueel suiker toe en schep goed om zodat alles goed gemengd is.
 • Haal het deeg uit de koelkast en laat het 10 minuten op temperatuur komen.
 • Bestrooi je werkoppervlak royaal met bloem en rol het grotere stuk deeg uit door het steeds een kwartslag te draaien tot het groot genoeg is om een bakschaal met een diameter van 22 cm te overlappen. De deeglap moet dus zo groot zijn dat hij over de randen van de schaal heen valt als je hem erin legt.
 • Vet die ovenschaal in met boter en leg de deeglap erin. Dit gaat het makkelijkst als je hem om de deegroller rolt en die voorzichtig afrolt in de bakvorm. Druk goed aan zodat er geen lucht tussen zit. Prik gaatjes in de bodem en leg de bakvorm het deeg in de koelkast, terwijl je de andere deegbal uitrolt.
 • Rol die andere deegbal ook uit tot een grote lap en snij daar repen van. Ik deed dat met een pizzasnijder, maar het kan ook met een mes. Als je merkt dat je deeg slap aanvoelt, moet je het weer in de koelkast leggen om koud te worden. Anders wordt het eindresultaat minder mooi omdat de boter is gesmolten.
 • Schep de appelvulling op het deeg en leg de repen deeg er overheen in een mooi patroon. Ook de randen van de onderste deeglap kan je op allerlei mooie manieren verwerken.
 • Bestrijk eventueel de bovenkant en randen met wat ei-water mengsel en strooi er als je wil nog wat kristalsuiker overheen. Hou dan wel goed in de gaten dat de bovenkant niet verbrandt, want de suiker gaat karamelliseren.
 • Plaats de Amerikaanse appeltaart voor 50-60 minuten in de oven. Check na die tijd of de appels zacht zijn. Mocht je bovenkant al bruin zijn, maar je appels nog niet zacht genoeg, plaats dan een stuk aluminiumfolie bovenop je taart zodat de bovenkant niet bruiner wordt.
 • Laat de appeltaart als hij klaar is, buiten de oven minstens een uur afkoelen zodat je hem goed kan snijden.
 • Serveer eventueel met slagroom en/of (kaneel)ijs.

Extra info:

*Als je het deeg eerder wil maken, kan je het in de koelkast een week bewaren en in de vriezer een maand. Verpak het dan wel in plastic folie. Laat het dan een dag voor je het wil gebruiken, ontdooien in de koelkast.
*Het deeg moet minimaal een uur rusten in de koelkast, maar 2 uur (of langer) kan ook.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.


author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: Amerikaanse appeltaart (apple pie)"

  Leave a reply


  Your email address will not be published.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.