MUST SEE: Terug naar mijn Roti met Ramon Beuk

Geboren in Suriname, opgegroeid in Nederland, 28 jaar niet terug geweest naar zijn geboorteland. Het is het verhaal van de Surinaamse kok Ramon Beuk. In januari 2013 werd de serie Terug naar mijn Roti uitgezonden op televisie. In het programma ging Ramon terug naar Suriname, waar hij op zijn elfde was weggegaan. Wij vonden het zo’n leuke serie om te zien, dat we je er graag (opnieuw) kennis mee laten maken.

Ramon Beuk vertelde in een interview met de krant Metro dat hij in oktober 2012 een maand terug ging naar Suriname om ‘het Surinamegevoel weer te voelen en om de cultuur letterlijk en figuurlijk te proeven.’ De reis deed hem beseffen dat hij Surinamer is. Hij omschreef het als: “Dat echte Surinamegevoel kun je eigenlijk alleen maar voelen als je er bent geboren. Het is een gevoel dat Surinamers met elkaar delen, waar we alleen de woorden ‘je weet toch…’ voor nodig hebben.”

Heb jij ook zin om dat gevoel (weer) te ervaren? Hieronder zetten we alle afleveringen voor je op een rij en lees je waar ze over gaan (klik op de titel om de aflevering te bekijken).

Terug naar mijn roti aflevering 1:
In de eerste aflevering gaat Ramon naar zijn ouderlijk huis in Paramaribo, waar inmiddels een andere familie woont, en ontmoet hij voor het eerst zijn halfbroer Giovanni. Ramon Beuk staat toch wel een beetje bekend als een kok die graag ‘experimenteert’ met de Surinaamse keuken. Ook in Terug naar mijn Roti komt dat naar voren. Ramon nodigt zijn hele familie in Suriname uit om te komen eten en kookt voor ze op zijn eigen manier.

Terug naar mijn roti aflevering 2:

Ramon gaat vanuit Paramaribo naar Commewijne, bekend om de vele oude plantages. De meesten zijn niet meer in gebruik, maar worden nog wel bewoond. Op een van die oude plantages, Peperpot, maakt Ramon bij een Javaanse familie een selematan mee, een herdenkingsplechtigheid. Ook brengt hij een bezoek aan de plantage Frederiksdorp, die door de eigenaar is gerestaureerd.

Terug naar mijn roti aflevering 3:

Ramon trekt het binnenland in en gaat naar het dorpje Dan. In het dorp komt hij erachter dat de Marrons te maken hebben met leegloop en vergrijzing. De jonge mannen trekken naar de stad voor werk, de vrouwen blijven achter met de kinderen en de bejaarden. Ramon gaat met de vrouwen mee naar de kostgrondjes, en helpt mee bij het bereiden van cassavebrood.

Terug naar mijn roti aflevering 4:

Ramon is op weg naar Coronie waar hij Surinaamse topatlete Letitia Vriesde ontmoet. Op weg daar naar toe stopt hij eerst in Groningen (Saramacca), waar hij op bezoek gaat bij een familie van boeroes, afstammelingen van Nederlandse boeren die halverwege de 19e eeuw naar Suriname trokken om daar landbouw te bedrijven.

Terug naar mijn roti aflevering 5:

Als je een zwakke maag hebt, moet je een gedeelte van deze aflevering overslaan, want Ramon gaat met een Hindoestaanse dame masala doks (eend) koken, die eerst nog voor zijn neus geslacht wordt. En natuurlijk mag een bezoekje aan rijstboeren in het rijstdistrict van Suriname niet ontbreken!

Terug naar mijn roti aflevering 6:

Sarafina is een goudwingebied waar veel Braziliaanse goudzoekers zijn. Ramon vraagt de mannen onder andere waarom ze in Suriname naar goud zoeken, terwijl dat in Brazilië ook kan. Ook laat hij in deze aflevering zien wat de effecten zijn van de goudwinning in de Surinaamse jungle.

Terug naar mijn roti aflevering 7:

Praten over de Surinaamse bevolkingsgroepen is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek te brengen aan de oorspronkelijke bewoners van Suriname: de Indianen of inheemsen. Ramon reist naar Apetina en krijgt daar een warm welkom. En hij leert hoe de bewoners nog jagen zoals ze dat vroeger al deden, hoe de jungle hun voorraadkast is en welke kennis over geneeskundige planten ze hebben.

Terug naar mijn roti aflevering 8:

Ramon sluit Terug naar mijn Roti af in Paramaribo. Hij wil ontdekken wat de smaak van Suriname is en laat zich in de hoofdstad culinair inspireren.

UPDATE 2023: Helaas zijn alle afleveringen (tijdelijk) offline gehaald op NPO START.


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

No Replies to "MUST SEE: Terug naar mijn Roti met Ramon Beuk"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.