MUST SEE: Smakelijke Verhalen met Tewa van This Girl Can Cook!

Via mijn blog en Un Buku, het kookboek waar mijn oma, moeder, dochter en ik in hebben gestaan, werd ik gevraagd om mee te doen aan een nieuw tv-programma, ‘Smakelijke Verhalen’. Redactrice Ingeborg mailde mij dat het concept van de documentaireserie was om Nederlanders met een andere culturele achtergrond te volgen, die bijzondere ‘eetherinneringen’ hebben. Die heb ik zeker, vooral aan mijn oma’s kookkunsten.

Ik besloot mee te doen aan Smakelijke Verhalen, omdat ik eigenlijk nooit uitgepraat raak over mijn oma. Het is een vrouw die zo veelzijdig was en tegen wie ik enorm opkeek. Soms als ik aan haar denk, denk ik weleens dat ze haar tijd ver vooruit was en als ze nu zou zijn geboren had ze iets heel groots voor de maatschappij kunnen doen. Zo’n talent had ze, niet alleen op kookgebied maar ook op vele andere vlakken. Maar je leest het al, ik draaf weer door.

Ik werkte mee aan Smakelijke Verhalen, want ik raak nooit uitgepraat over mijn oma

Meewerken aan Smakelijke Verhalen leek me een ultieme ode aan mijn oma en gaf me de kans om een breder publiek kennis te laten maken met een van de mooiste gerechten uit Suriname: de pom. Toen ik de redactrice van Smakelijke verhalen, had ik er gelijk een goed gevoel bij. Iets zei me dat ze het verhaal van mijn oma en mij mooi wilde neerzetten en niet sensationeel.

Een week later kwam er een vijfkoppige crew bij mij filmen en ontmoette ik Petra voor het eerst. We hebben op verschillende dagen opgenomen en ik kan je zeggen: een opnamedag is heel leuk maar wel vermoeiend! De crew was erg fijn om mee samen te werken, ze wisten van tevoren heel goed wat zij wilden. Het ging allemaal redelijk natuurlijk. Sommige momenten waren best verdrietig, omdat voor mij de herinnering aan mijn oma weer terugkwam. Ik moest soms echt even slikken. Daarnaast ben ik er geen fan van om mezelf op camera te zien, dus ik had in het begin een soort schaamte en was me er heel bewust van hoe slecht mijn haar zat bijvoorbeeld. #awkward

Tewa Muller vertelt over oma

Maar goed, dat is allemaal bijzaak, want uiteindelijk is het wel gelukt om over te brengen dat mijn oma een geweldige vrouw was van wie ik veel van heb geleerd. En dat zij mij iets geweldigs heeft bijgebracht: om te koken op gevoel en met veel liefde. Zoals ik in Smakelijke Verhalen vertelde, ben ik kookworkshops gaan geven omdat ik haar recepten door wilde geven. Maar uiteindelijk zijn de kookworkshops zo veel meer geworden dan alleen een doorgeefluik. Ik heb fantastische mensen ontmoet, mooie familieverhalen gehoord, ik heb nog meer over pom geleerd en ik heb mijn eigen blik verruimd.

Je kan de uitzending bekijken door op onderstaande foto te klikken.

Smakelijke Verhalen winnende pom


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


No Replies to "MUST SEE: Smakelijke Verhalen met Tewa van This Girl Can Cook!"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.