MUST SEE: docureeks over de zin en onzin van diëten

Werkt sporten om af te vallen? Word je van diëten alleen maar dikker? Zijn pillen om af te vallen levensgevaarlijk? Als je benieuwd bent naar het antwoord op deze vragen, dan mag je de vierdelige documentairereeks ‘The men who made us thin’ van Jacques Peretti echt niet missen!

Ik ben zelf een soort levenslange jojo. Noem een dieet en ik ken het of heb het zelfs gevolgd. Het enige waardoor ik een keer tijdelijk tien kilo verloor, was Weight Watchers. Maar daarbij bleek dat je je leven lang moest ‘weight watchen’. En dat is geloof ik ook het geheim van een slank lichaam; alles mag op z’n tijd, maar met mate. Toch geloven (net als ik dat jarenlang deed) miljoenen mensen in alle dieethypes die ons worden voorgeschoteld waarbij we te horen krijgen dat we binnen korte tijd een killerbody kunnen krijgen.

Documentairereeks ‘The men who made us thin’ opende mijn ogen
Hoe komt het dat zoveel mensen falen bij diëten? En wie zijn nou degenen die hier echt geld mee verdienen? Waarom denken wij dat je afvalt van sporten, maar is wetenschappelijk bewezen dat dat niet zo is? Toen ik de documentaires van Focus zag die Jacques Peretti maakte over de afslankindustrie, viel mijn mond open van verbazing en kreeg ik light bulb moment na light bulb moment.

Jacques Peretti is een Brit die voor o.a. de BBC diverse documentaires heeft gemaakt onder de naam ‘The men who made us… spend/fat/thin’. Hierin onderzoekt hij wie er verantwoordelijk is voor een bepaald maatschappelijk probleem. In het geval van ‘The men who made us thin’ dus wie er geld heeft verdiend met dieethypes. Wie weet krijg jij net zoveel aha momenten als ik na het zien van de afleveringen. Daarom heb ik hieronder alle vier de delen voor je op een rijtje gezet.

Deel 1: de mensen die geld hebben verdiend met dieethypes

In deze eerste aflevering onderzoekt Jacques waarom obesitas toeneemt en de dieetindustrie alleen maar groeit. Is er een relatie tussen de twee? En waarom mislukken diëten zo vaak? Is een dieet wel bedoeld om langdurig af te vallen of is het bedoeld om op een snelle manier geld te verdienen?

Tot slot heeft Jacques een interessant gesprek met de mensen die rijk zijn geworden van dieethypes, zoals miljardair Danny Abraham van SlimFast (YES, dit heb ik ook eens geprobeerd en het was ronduit smerig) en Pierre Dukan van het Dukan dieet.

Deel 2: welke invloed heeft sporten op afvallen?

In deze aflevering gaat de documentairemaker op onderzoek uit in de fitness-industrie. Hij onderzoekt de connectie tussen fitness en afvallen. Waarom val je niet af van sporten alleen? Door een wetenschapper wordt dit antwoord heel erg helder uitgelegd.

Ook wil hij erachter komen hoe de farmaceutische industrie geld heeft verdiend aan mensen die wilden afvallen. Bestaat er iets als een afvalpil? En zo ja, wat zijn de bijwerkingen hiervan?

Deel 3: hoe ver gaat men om slank te worden of te blijven?

In het derde deel van ‘The men who made us thin’ kijkt Jacques Peretti kritisch naar de World Health Organisation. Zo onderzoekt hij of een BMI (Body Mass Index) nou echt ergens op slaat of gewoon bedoeld is om ons angst voor obesitas aan te jagen en zo weer nieuwe klanten te creëren voor de dieetindustrie. Tot slot kijkt hij naar de toekomst van maagverkleiningen en of deze obesitas juist niet in de hand werken.

Mocht je deze aflevering met Nederlandse ondertiteling willen zien, check dan deze link.

Deel 4: de strijd tegen de voedselindustrie die ons dik maakt

Jacques gaat in deze laatste aflevering naar Amerika om daar de overeenkomsten tussen de voedsel- en tabaksindustrie te onderzoeken. Hij ontmoet actievoerders die de problemen met de Amerikaanse voedselindustrie aan de kaak proberen te stellen en daarbij flink worden tegengewerkt.


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


author-avatar

Soulfood en patat lover voor het leven. Daardoor: de eeuwige jojo. Krijgt een twinkeling in de ogen als het om écht lekker eten gaat.

No Replies to "MUST SEE: docureeks over de zin en onzin van diëten"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.