Voor vegan nasi en bami ga je naar Mooshka in Amsterdam!

The vegan struggle is real als je bepaalde Surinaamse gerechten wilt eten. Maar gelukkig kan je in Amsterdam terecht bij Mooshka, het restaurant van Sarah Reymond (31) dat bestaat sind december 2016. Mooshka serveert niet alleen Surinaamse gerechten als roti en bami, maar ook Ethiopische injera en junkfood als hamburgers of kapsalon. Alles in Sarah’s restaurant in de Amsterdamse Pijp is veganistisch en zo veel mogelijk biologisch! Dat betekent dus geen bami met kip, maar met paddestoelen en roti met lekker veel groenten.

Toen ik voor het eerst van Mooshka hoorde, viel me meteen op dat de menukaart bijzonder was. Ik was nog nooit een restaurant tegengekomen waar zowel Ethiopische als Surinaamse maaltijden geserveerd worden. Daarom was ik was benieuwd naar Sarah’s verhaal en ging ik bij haar langs. Uiteraard kreeg ik van alles wat te proeven en dat was absoluut heerlijk. Ik ging niet alleen weg met een fijn gevoel omdat we zo’n leuk gesprek hadden, maar ook met een volle buik!

Waarom ben je begonnen met Mooshka?
“Ik heb International Business & Management gestudeerd en al tijdens mijn studie wilde ik een eigen bedrijf beginnen met betrekking tot biologisch eten. Toen ik eenmaal was afgestudeerd en een kantoorbaan had bij de gemeente, werd ik vegan en merkte ik hoe moeilijk het was om een snelle hap te kunnen krijgen. Omdat ik mijn baan niet zo leuk meer vond, heb ik een businessplan geschreven voor een vegan restaurant, ben ik gestopt bij de gemeente. Ongeveer een half jaar daarna ging Mooshka open. Er komen veel mensen uit de buurt, veel toeristen en ook vegans uit andere steden die een dagje Amsterdam doen.”

Waarom ben je vegan geworden?
“Ik was al een periode vegetariër nadat ik een filmpje over bont had gezien. En na het zien van de documentaire Vegucated (klik hier om die te kunnen zien), besloot ik over te stappen op veganisme. Dat deed ik cold turkey, maar dat vond ik niet lastig, want ik had die beelden in mijn achterhoofd.”

Je bent dus vooral gestopt met dierlijke producten uit dierenwelzijn. Merkte je ook dat je je beter of anders voelde?
“Ik voelde me lichter, had meer energie om te sporten, een betere huid, rustigere ingewanden. Daarnaast vind ik het heel belangrijk om biologisch te eten en volkoren producten te gebruiken in plaats van witte producten. Voor het eten wat ik voor Mooshka maak, probeer ik zoveel mogelijk biologische en gezonde producten te gebruiken. De nasi is bijvoorbeeld gemaakt van zilvervliesrijst, ik maak de bami van volkoren pasta en verder zitten er in de gerechten niet zoveel suiker en andere toevoegingen.”

Met welke keukens ben je zelf opgegroeid?
“Met de Eritrees/Ethiopische keuken, maar ook met de Antilliaanse, Surinaamse en Nederlandse keuken, eigenlijk met alles wat er in Amsterdam-Zuidoost was, haha! Ik at veel injera, jambo, een Antilliaanse soep met oker, visgerechten, bami, nasi, rijst met kip en kousenband, maar ook veel pasta’s omdat Eritrea gekoloniseerd is geweest door Italië en de Italiaanse keuken daardoor erg populair is in Eritrese huishoudens.
Ik heb bij het bedenken van het menu van Mooshka niet nagedacht over de hoeveelheid Surinaamse gerechten, dat waren gewoon de dingen waarmee ik ben opgegroeid. Ik heb gewoon al mijn favoriete gerechten bij elkaar gebracht en me die eigen gemaakt.”

Heb je nog tips voor mensen die vegan eten en de Caribische/Afrikaanse keukens lekker vinden?
“Als je met kids eet, vervang dan de witte producten voor bruine. Voeg ook veel meer groente toe, het liefst biologisch. Als je je gezondheid belangrijk vindt, is het de moeite waard om over te stappen.”

WINACTIE: omdat we iedereen willen laten kennismaken met het lekkere veganistische eten van Mooshka, mag This Girl Can Cook in samenwerking met Mooshka een hoofdgerecht en een drankje naar keuze voor 2 personen weggeven! Wil jij hier kans op maken? Ga dan snel naar www.facebook.com/thisgirlcc en like en deel ons interview met Sarah van Mooshka. Uit al die shares kiezen we een gelukkige winnaar. Je kunt vanaf donderdag 12 tot en met zondag 15 december 2019 meedoen! 

SARAH’S FAVO’S

Favo Surinaams gerecht:
“Ze zijn allemaal lekker, ik hou van roti, bruine bonen en cassavesoep, oh my god, cassavesoep.”

Favo gezond gerecht:
“Injera vind ik heel lekker, je kan verschillende sausjes gebruiken, dus het zijn veel verschillende smaken.”

Favo guilty pleasure:
“De milkshakes met amandelmelk die ik maak in Mooshka vind ik heerlijk, die zijn lekkerder dan milkshakes met koemelk.”

Mooshka vind je op de Van Woustraat 110 in Amsterdam
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 12.00 – 22.00 uur, vrijdag en zaterdag geopend tot 23.00 uur
Meer info: 020 84 57 806 / www.mooshka.nl


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

1 Reply to "Voor vegan nasi en bami ga je naar Mooshka in Amsterdam!"

  • #27 – Ramadan & Koerdistan met Alina Jabbari – Box99.nl 4 mei 2019 (09:40)

    […] Mooshka: onze nieuwe favo vegan eettent […]

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.