Moet de Surinaamse keuken ‘vernieuwen’ of traditioneel blijven?

Al een tijd zijn wij met This Girl Can Cook bezig de (Surinaamse) wereldkeuken te ontdekken, verfijnen en gezonder te maken. Maar de Surinaamse keuken ‘vernieuwen’ blijkt lastiger dan gedacht. Is de Surinaamse keuken wel geschikt om te innoveren of kan deze keuken beter traditioneel blijven?

Toen ik jong was hadden we een keer met het hele gezin schik om een vrouw die een pom had gemaakt met bakkeljauw in plaats van met kip. BAKKEL-JAUW! Het lef! In de Surinaamse keuken worden geen grappen gemaakt met traditionele gerechten. Pom is pom, roti eet je niet met sperziebonen en bij bruine bonen serveer je niet ineens vis. Aanpassingen lijken voor de meeste Surinamers not done.

Roti op de kaart of van de kaart?

In 2014 was Surinaamse topkok Ramon Beuk te gast bij RTL Late Night met Humberto Tan. Ook Jetty Mathurin en Howard Komproe zaten aan tafel. Ramon liet ze een aantal Surinaamse gerechten in een nieuw jasje proeven. Hoe ze daarop reageerden, kan je hieronder zien, maar ook wel raden. Pindasoep in een klein glaasje? Neeeeeee! Kleine mooi opgediende porties? Hoe vul ik mijn buik dan? Ik heb rijst nodig!

Ramon Beuk had die discussie eerder al aangezwengeld met zijn programma Roti op de kaart. In die serie spoorde hij een aantal Surinaamse koks aan om ingrediënten van traditionele Surinaamse gerechten te gebruiken voor nieuwe innoverende kookcreaties. In sommige gevallen lukte dat beter dan in andere, maar ik vond het zelf erg leuk om de alternatieve Surinaamse gerechten te zien ontstaan. Ik had ze graag willen proeven! Als je het programma nog niet hebt gezien, dan kun je alle afleveringen hier terug kijken. En het interview dat we met winnaar Stephanie Loor hadden, lees je hier en hier.

Zelf zegt Ramon over de kritiek die hij krijgt op zijn vernieuwing in de Surinaamse keuken:

“Italië heeft een klassieke keuken die erg lekker is, maar ook een keuken die vernieuwend en modern is. De Fransen hebben dat, de Nederlanders ook. Eigenlijk elk land. Behalve de Surinamers; die houden vast aan wat ze al honderd jaar kennen en op dezelfde manier doen. Waarom? Het is toch lekker? Natuurlijk! Maar het kan zoveel leuker! Daarom heb ik de serie ‘Lessen in lekker’ gemaakt in de Volkskrant. Niet om bijdehand te doen. Maar gewoon om mensen wakker te schudden dat we dingen af en toe vanuit een andere invalshoek moeten kunnen bekijken.”

Surinaamse haute cuisine

Terug naar traditionele Surinamers, mijn ouders waren dat zeker en zijn dat in sommige gevallen nog steeds. Het heeft jaren geduurd eer onze moeder rood vlees at, want: ‘Nee, het heeft bloed!’ En een stukje sushi schoof onze vader met moeite naar binnen, omdat hij bij de gedachte aan rauwe vis toch een beetje moest kokhalzen. Toen ik mijn ouders het programma Roti op de kaart liet zien, waren ze nog net niet pissig. Hoe durfde Ramon Beuk! Surinaams eten moet Surinaams blijven! Wat voor ‘rommels’ deed hij met dat eten? Ik opperde dat het misschien wel heel lekker kon zijn. En om een eerlijk oordeel te kunnen vellen over die haute cuisine Surinaamse keuken van Ramon Beuk, heb ik mijn ouders kunnen overhalen om samen met mij en mijn zussen te gaan eten in zijn pop-up restaurant ‘Voor Een Maand’. Hoe smakelijk dat was, lees je hier.

De discussies hebben me wel aan het denken gezet: kunnen we nog steeds alleen maar Surinaamse gerechten koken uit het oldskool blauwe Groot Surinaams kookboek?

Waarom lijkt het zo lastig om soulfood in een haute cuisine jasje te steken of eens te experimenteren met ingrediënten? Willen we geen vernieuwing en zo nee, waarom niet? Daarnaast vraag ik me af, verliest soulfood zijn ziel als het modern wordt gemaakt? Zit de soul in de traditionele vorm van de gerechten?

Heb jij het antwoord op deze vragen of een mening over of de Surinaamse keuken aan vernieuwing toe is, laat dan (respectvol) je mening achter in de comments hier of op onze Facebookpagina!


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Plaats dan wel altijd een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


author-avatar

Soulfood en patat lover voor het leven. Daardoor: de eeuwige jojo. Krijgt een twinkeling in de ogen als het om écht lekker eten gaat.

5 Replies to "Moet de Surinaamse keuken 'vernieuwen' of traditioneel blijven?"

  • comment-avatar
    Joyce 16 september 2016 (14:24)

    Ik heb stage gelopen in de keuken van Ramon en wat de man met eten doet is echt geweldig! Maar inderdaad; vaak willen mensen grote porties, veel rijst en vlees, etc. Terwijl je echt super mooie gerechten kunt maken met alle Surinaamse producten. Mijn vriend moet ook niks weten van Surinaams eten in een modern jasje, die wil het gewoon zoals het ‘hoort’ en zoals hij het kent :p

    • comment-avatar
      TGSCC 18 september 2016 (14:17)

      Zeker! Wat leuk om eens een andere kant te horen!

  • comment-avatar
    Sandra 1 oktober 2019 (16:29)

    De zogenaamde “traditionele Surinaamse ” gerechten zijn sowieso zelf ook ooit als variaties op andere keukens ontstaan. Zo is pom door de joden in Suriname bedacht, als variatie op de joodse cholent en daarna overgenomen door andere surinamers. En de Hindoestaanse gerechten zijn variaties op de Indiase keukens. Zonder variaties geen vooruitgang en vernieuwing, toch?

    • comment-avatar
      TGSCC 7 oktober 2019 (10:51)

      Hoi Sandra,

      Daar zijn we het helemaal mee eens! En binnen die zogenaamd ’traditionele/authentieke’ gerechten, heeft ook weer iedereen zijn eigen variant. Dus uiteindelijk experimenteert iedereen!

      Groetjes,

      Tewa en One’sy

  • Manuela kookt in COCO Rotterdam met parels uit de toko – Paruna.ru 28 december 2020 (15:37)

    […] wat je doet. Als ik even voor Surinamers mag spreken, die vinden er vaak wat van als je aan hun traditionele gerechten komt. Dat hebben wij zelf ook ervaren. Hoe reageren mensen er gemiddeld op?“In het begin voelde […]

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.