Geef voor Vaderdag een ‘mannenfles’ (potentiedrankje) cadeau

Als je een keer iets anders wil geven voor Vaderdag dan een scheerapparaat of een fles Old Spice, dan heeft This Girl Can Cook een leuk cadeautje voor je bedacht met een knipoog: het Surinaamse potentiedrankje ‘mannenfles’, ‘man batra’ of ’tranga baka’! Lees snel verder hoe je het maakt en waar je de ingrediënten voor de man batra kunt kopen.

De mannenfles bestaat uit een glazen fles(je) waar allerlei kruiden en takjes inzitten die gemengd moeten worden met een alcoholische drank. De specifieke kruiden die hierin zitten, zouden een potentieverhogend effect hebben en worden daarom in de volksmond mannenfles genoemd. Er bestaan verschillende soorten mannenflessen (niet alleen voor potentie) met verschillende soorten kruiden, maar volgens dit artikel zit er over het algemeen duludulu, kwasibita, peperhout, maca, droge mais, wortel van awara en anijs in.

tranga baka surinaams potentiedrankje

De mannenfles wordt ook weleens tranga baka genoemd, Surinaams voor ‘sterke rug’. Door het drinken van een shotje van dit drankje, zou je als man een sterkere rug kunnen krijgen waarmee je meer uithoudingsvermogen in de slaapkamer hebt.

Wees gewaarschuwd: neem het shotje om de dag, anders zou je weleens een hele ‘sterke rug’ kunnen krijgen…

De mannenfles is niet alleen bekend in Suriname of onder Surinamers, maar ook in delen van Afrika, de Cariben en andere Zuid-Amerikaanse landen.

In Nederland kun je de mannenfles onder andere kopen bij:
Jursa Kulturu (in Amsterdam-Oost, hier kost de fles € 35)
Fred Kulturu shop (in Rotterdam, hier wordt de mannenfles op bestelling gemaakt met Afrikaanse en Surinaamse kruiden)
Coupy’s Webshop (online, een fles van 200 ml kost € 17,50, plus € 6 verzendkosten)

Maar… Mocht je in Suriname op vakantie zijn, sla dan je slag bij de Brunswijkmarkt in het centrum van Paramaribo. Daar kun de verkoopsters vragen om een mannenfles of een tranga baka fles en de dames zullen precies weten wat je bedoelt. Zij geven je dan een glazen fles met de kruiden die je zelf moet vullen met alcohol. De fles is te verkrijgen in een kleine en grote maat. De kleine variant kost ongeveer SRD 10.

inhoud mannenfles

Heb je de fles eenmaal gekocht, dan is dit de manier waarop je hem klaarmaakt voor gebruik:

1: Vul de mannenfles helemaal met een alcoholische drank zoals rum, cognac, jenever of wijn. Ik heb gelezen dat suiker ervoor kan zorgen dat de kruiden minder goed werken. Je zou dus Borgoe rum kunnen gebruiken, maar daar zit vrij veel suiker in. Je kan daarom ook rode wijn nemen.
2: Schud de fles voorzichtig zodat alle kruiden en de drank goed met elkaar mengen.
3: Laat dit twee weken trekken. Als je er klaar voor bent, neem dan om de dag een shotje van niet meer dan 50 ml.
4: Strik erom en klaar is je mannenfles om als cadeau te geven, of om zelf te houden, natuurlijk!

mannenfles

Heb jij nog andere tips of adresjes waar je de mannenfles kunt kopen? Laat het weten in de comments.

Helaas overleed onze eigen vader op 10 december 2016. Welke lessen we leerden na zijn overlijden, lees je hier op Tewa’s blog.

DISCLAIMER: This Girl Can Cook is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor het gebruik, de gevolgen of het maken van de mannenfles of het uitblijven van een ‘sterke rug’. Gebruik is geheel op eigen risico!

Bron informatie: Mens en Gezondheid; de medicijnmarkt van Paramaribo


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

No Replies to "Geef voor Vaderdag een 'mannenfles' (potentiedrankje) cadeau"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.