Nur (Love Your Body juices & smoothies) maakt healthy lifestyle mogelijk voor Surinamers

Love Your Body juices & smoothies is het bedrijf van Nur Sarban (28) dat op bestelling smoothies en sapjes uit de blender en slowjuicer levert aan bedrijven en particulieren in Paramaribo. Sinds ik Nurs bedrijf eerder dit jaar ontdekte, heeft ze er nog een vaste (vakantie)klant bij! De biologische sapjes en smoothies bestaan uit verse en rauwe vruchten, groenten en kruiden, zijn vrij van geraffineerde suikers, bevatten geen toevoegingen, water en conserveringsmiddelen, en worden geleverd in stijlvolle glazen flessen. En ook niet onbelangrijk: ze zijn heerlijk!

Ik wilde meteen meer weten van dit bijzondere bedrijf en de dame erachter, maar dat ging nog niet zo makkelijk. Nur heeft het namelijk heel druk met het maken en leveren van haar sapjes, iets dat ze allemaal zelf doet. Toch lukte het om elkaar even te spreken op de ochtend dat ik weer vertrok naar Nederland. Het was zo’n leuk gesprek dat ik erna echt moest haasten om op tijd op de luchthaven te komen! 🙂

love-your-body-juices-smoothies-clean

Waarom ben je begonnen met Love Your Body juices & smoothies?
“Omdat ik een gezondere lifestyle wilde hebben, begon ik vier jaar geleden smoothies te maken voor mezelf. Ik at vooral bewerkt en verpakt voedsel, junkfood en allerlei zoete lekkernijen, en dat had effect op mijn huid. Overstappen naar volledig rauw eten zou lichamelijk het beste zijn voor mij, maar ik kan mijn oude eetgewoontes nog niet helemaal loslaten. Na een jaar of drie maakte ik een keer een smoothie voor iemand anders. Die zei meteen: “Dit is lekker, waarom verkoop je het niet?” Op dat moment had ik geen baan en was ik op zoek naar mijn passie. Dus die opmerking was echt een openbaring. De officiële start van Love Your Body juices & smoothies was op 1 oktober 2015, toen ik vijf smoothies maakte voor een tandartsenpraktijk. De medewerkers waren mijn eerste klanten en zijn dat nog steeds. Mijn bedrijf krijgt iedere dag meer bekendheid en het begint nu echt te lopen via mond-tot-mond-reclame.”

Hoe wist je welke sapjes gezond waren?
“Ik las veel over rauwe voeding in de vorm van smoothies en ben een grote fan van Kristina Bucaram (een online personality die alleen rauw voedsel eet, OM). Ik volg haar helemaal en doe haar zelfs een beetje na, haha! Drew Canole van Juicing Vegetables is ook iemand die heel actief bezig is met rauw voedsel en het gebruiken van smoothies en juices als voeding. Niet als enige voeding, want je hebt ook vast voedsel nodig zoals vers fruit, groenten, noten en zaden. Wat verder belangrijk is, is dat alles vers is en niet verhit wordt. Fruit en groenten worden geschild en gesneden op dat moment, mijn kruiden pluk ik vers en daar maak ik de smoothies en juices van. Toen ik begon, had ik nog geen professionele blender en slowjuicer, maar die heb ik inmiddels wel aangeschaft.”

“Ik hoefde Surinamers eigenlijk niet te overtuigen om mijn smoothies te drinken”

Hoe stel je de sapjes samen?
“Inmiddels weet ik wat wel en niet goed smaakt, maar in het begin was het niet zo lekker, haha! Uit onwetendheid maakte ik gewoon maar wat. Ik dacht, ik wil gezonder leven dus ik ga maar groenten drinken. Ik had bijvoorbeeld dagublad in de tuin en gooide dat dan in mijn juicer, maar het was vies! Daarna heb ik recepten die ik online vond, omgevormd tot mijn eigen recepten met de producten die hier in Suriname beschikbaar zijn. De perfecte combinaties tussen groenten, fruit en kruiden heb ik gevonden door er gewoon mee te experimenteren. Hoeveel blaadjes munt moet ik gebruiken, hoeveel tulsi is net genoeg dat je het niet meteen uitspuugt, enzovoort.”

Moesten mensen wennen aan het idee van smoothies en sapjes?
“Surinamers zijn best moeilijk te overtuigen mensen als het gaat om onbekend eten, dus eigenlijk verbaasde het me dat ik ze niet zoveel hoefde uit te leggen om over te stappen op iets nieuws. Velen vinden ook dat mijn smoothies overheerlijk smaken en ze ervaren de gezondheidsvoordelen ervan. Er zijn ook mensen die thuis hun eigen smoothies maken, maar er eigenlijk geen tijd voor hebben en het nu dus door mij laten doen.”

Heb je het idee dat je veel mensen de ogen hebt geopend, dat ze echt gezonder zijn gaan leven getriggerd door jouw sapjes?
“Jazeker. Veel mensen gebruiken mijn sapjes als healing product en ze merken dat het helpt. Daarnaast zijn er ook klanten die ze kopen om af te vallen en dat helpt ook. Maar voor echte resultaten is het belangrijk dat mijn smoothies regelmatig gebruikt worden.”

En de prijs, schrikken mensen daarvan?
“Ja. Maar aan de andere kant snappen ze dat ook wel. Ik ben de enige in Suriname die pure en honderd procent rauwe smoothies aanbiedt. Voor alle andere sapjes betaal je minder, maar daar zitten vooral suiker, water of andere stoffen in die je niet in je lichaam wil.”

love-your-body-juices-smoothies-geen-water

Suriname zit nu midden in een economische crisis, hoe ga je daarmee om?
“Ik heb natuurlijk mijn vaste klanten aan wie ik iedere dag lever, maar de mensen die geen abonnement hebben, bestellen nu bijvoorbeeld minder vaak in de week. Ik heb wel gemerkt dat ik harder moet werken om mijn geld binnen te krijgen. Ik geloof wel dat er nog genoeg mensen zijn die ik kan bereiken. Ik heb nog niet alles gedaan wat ik wil doen qua marketing. Als ik dat eenmaal doe, zijn er wel genoeg mensen die ervoor willen gaan maar nu gewoon nog niet weten dat ik er ben.”

Als ik over vijf jaar in Suriname ben en weer bij jou wil bestellen, hoe ziet Love Your Body juices & smoothies er dan uit?
“Dan bestaat Love Your Body juices & smoothies niet alleen maar uit smoothies en juices, maar uit meerdere varianten van rauw voedsel. Ik zou ook graag mijn eigen groenten en fruit willen telen, zodat ik helemaal zelfvoorzienend kan zijn.”

Suriname is echt een ‘vreetparadijs’. Hoe lukt het jou om gezond te eten?
“Het is niet zo moeilijk als je van fruit houdt. En ik hou vreselijk veel van fruit. Ik heb laatst ook nog Tout Tout Petit ontdekt (Costerstraat 52, Paramaribo). Daar verkopen ze glutenvrij en speltbrood, waar ik geen buikpijn van krijg, in tegenstelling tot gewoon brood. Ik merk dat nu mijn lichaam gewend is aan gezond eten, ik krijg meteen een opgeblazen gevoel als ik ongezond eet. Ik eet ook geen rijst als warm eten, maar kies voor bulgur of meer groenten. Daarnaast ben ik niet zo’n vleeseter, KFC bijvoorbeeld at ik voor het laatst in mijn tienerjaren.”

“Het raakt me heel erg als ik zie hoeveel mensen aan ziektes lijden, maar de oorzaak niet kennen”

Toen je net gezond eten ontdekte, wilde je toen iedereen overtuigen?
“Mijn vriend hoefde ik niet te overtuigen, ik ben samen met hem begonnen. We vonden beiden dat we gezonder moesten eten. Mijn moeder drinkt nu iedere dag smoothies, terwijl ze nooit fruit at. Mijn zus heb ik helemaal overgehaald en nu overtuigt zij dagelijks mensen om gezonder te eten. Verder lever ik ook dagelijks aan familie.”

Wat wil je mensen meegeven over gezondheid?
“Mijn missie is om mensen bewust te maken dat voedsel je leven is. Het is waar je lichaam van ademt en leeft en mensen in Suriname moeten daar meer bewust van worden en dat meer gaan respecteren. Überhaupt vind ik dat men meer respect mag hebben voor voeding en voor het lichaam. Het raakt me nog steeds heel erg omdat ik zie hoeveel mensen aan verschillende ziektes lijden, maar de oorzaak niet kennen. De meeste ziektes ontstaan door een ongezonde lifestyle die je jarenlang hebt gehad. Ik vind dat mensen daar beter op moeten letten. Wie gebruikt er nou nog Maggiblok of ve-tsin / ajinomoto? Er is zoveel over geschreven en onderzoek naar gedaan, waaruit blijkt dat het slecht voor je is. Maar het is ook het systeem waar we inzitten, er wordt ons niet geleerd om ziektes volledig te voorkomen, alleen hoe we iets moeten genezen.”

Zelf een van Nurs smoothies maken? Ga dan aan de slag met dit recept voor een Green Alkaline Smoothie.

NUR'S FAVORIETEN
Favo smoothie?
“Dat is mijn eigen creatie creamy melopine met watermeloen, ananas en appelbacove. Ik hou van mijn fruit!” 
Favo gezond eten?
“Smoothies! Of fruitsalades!”
Favo ongezond eten?
“Patat! Maakt niet uit waar ik het eet. Als ik het thuis maak, eet ik het met homemade mayo. Ik heb patat altijd lekker gevonden, dus het wordt nog een uitdaging wanneer ik uiteindelijk fully raw ga!”

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

4 Replies to "Nur (Love Your Body juices & smoothies) maakt healthy lifestyle mogelijk voor Surinamers"

 • comment-avatar
  Mariane Wekker 8 oktober 2016 (11:30)

  Goedemorgen Nur heb net gelezen over je smoothies ik maak al jaren van alles wat in mijn tuin groeit SAP maar voeg dan altijd water aan toe omdat ik dat de gehele dag door drink wat is er verkeerd aan het toevoegen van water graag je reactie fijn weekend

  • comment-avatar
   Nur 13 oktober 2016 (23:09)

   Hi Marianne, er is niets verkeerds aan als je pure bronwater of regenwater gebruikt. Ik kies voor kokoswater of sinaassap, omdat ik 100% puur ondersteun. Je komt niet zo makkelijk aan 100% schoon drinkwater en “bottled water” valt zeker niet hieronder. I love to go the full 100% ?

 • comment-avatar
  Hellen 12 maart 2017 (19:08)

  Hallo als ik de smooties drink moet ik daar dan ook dieet bij doen om af te vallen?
  Ik eet graag in x in de week pizza en 1x friet. En aard,groente,vlees en rijst. Gr Hellen

  • comment-avatar
   TGSCC 13 maart 2017 (11:00)

   Hoi Hellen, wij zijn geen voedingsdeskundigen/dietisten dus kunnen daar helaas geen antwoord op geven. Maar als je af wilt vallen, helpt gezond eten natuurlijk wel. Dus minder processed foods zoals pizza en ander fast food en meer groenten en fruit. Groetjes, One’sy

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.