London Loy, een ‘straatboi uit Bimre’ die lekker kan koken

Pom op basis van knolselderij en (zoete) aardappel, een bakkeljauwburger met avocado en madame Jeanette-olie, de Surinaamse Amsterdammer London Loy (42) experimenteert erop los. Als chef Suri Anders postte hij al drie kookfilmpjes op YouTube waarin hij – zijn naam zegt het al – Surinaamse gerechten anders bereidt. “Het is toch mooi om de Surinaamse keuken op de kaart te zetten op een andere manier?”

De kookfilmpjes zijn niet het eerste optreden op beeld van London Loy. Je zou hem ook kunnen kennen van de Food Truck Challenge van de kookzender 24Kitchen. Daarin streed hij samen met Miljuschka Witzenhausen twee seizoenen tegen andere chefs op foodtruckfestivals door heel Nederland. Maar London is al heel lang met eten bezig, hij werkt drie dagen per week in de keuken van het Volkshotel in Amsterdam, waar hij streetfood bereidt dat hij ook een Surinaams tintje meegeeft. Zo staat er petjil op de kaart, en ook wraps en burgers met madame Jeanette-saus.

Hoe ontdekte je dat koken iets voor jou was?
“Toen ik een jaar of 10, 11 was, had ik op de basisschool 1 keer in de week kookles van een juffrouw. We moesten een keer een appeltaart maken, die ik op de een of andere manier zo smaakvol had gemaakt dat ik er een 9 voor kreeg. Ik realiseerde me toen dat ik iets kon. Daarna deed ik ook mijn best bij de andere kooklessen, dus stelde de juf voor dat de koksschool misschien iets voor mij was. Ik ging na de basisschool naar de lts, waar ik leerde koken en serveren. En daarna volgde ik op het mbo de opleiding zelfstandig werkend kok.”

Waar heb je onder andere gewerkt?
“Na het mbo ben ik gaan werken in de restaurants van hotels. Het mooiste restaurant waar ik dat deed, was La Rive van het Amstel Hotel, waar ik werkte met sterrenchef Robert Kranenborg. Dat was in de tijd dat onder andere Pascal Jalhaj, Mohamed El Harouchi, Luc Kusters, nu van restaurant Bolenius en Chris Naylor, nu van restaurant Vermeer, daar werkten. Ik begon als zelfstandig werkend kok op de ontbijtdienst en nam daarna de plek van de ontbijtchef over. Dat deed ik bewust omdat ik ernaast ook op hoog niveau trainde voor atletiek. Met dat laatste ben ik gestopt, omdat het niet goed samen ging, al had ik toen heel veel discipline. Dat heb ik nu weer nodig, want er moet 10 kilo af. Voor mijn gezondheid, maar ook omdat ik mee ga doen aan een nieuw tv-programma waarover ik nog niet teveel mag zeggen.”
UPDATE: London was in 2017 te zien in het programma Topchef Academy en in 2018 in Dance, Dance, Dance.

Ik ken je omdat ik in 2015 een bojo-cheesecake bij je kocht op Kwakoe toen je meedeed aan het programma Food Truck Challenge van 24Kitchen. Hoe ben je daar terecht gekomen?
“Miljuschka (Witzenhausen, OM) is een vriendin van me. Na haar programma over food trucks in Amerika, had ze een idee voor een ander programma en omdat ze wist dat ik kon koken, vroeg ze of ik samen met haar wilde meewerken aan Food Truck Challenge. Dat hebben we twee seizoenen met veel plezier gedaan. Het was een hele toffe ervaring en een goede samenwerking met de hele 24Kitchen crew.
Ik vond het ook best spannend om een paar maanden geleden mijn eerste eigen kookfilmpje online te gooien. Nu konden mensen echt zien wie ik ben en wat ik doe. Ik was benieuwd hoe mensen hierop zouden reageren. Tot nu is het positief, ik krijg goede reacties. Ik wil laten zien dat ik een gewone straatboi uit Bimre ben, die lekker kookt. Ik maak af en toe een fout en praat straattaal, dat is leuk. Ik denk dat er geen andere Surinaamse kok op tv is geweest zoals ik. Je had natuurlijk Ramon Beuk, voor wie ik veel respect heb, maar ik denk dat hij net te vroeg is begonnen met wat hij wilde doen. De food-explosie is nu volop bezig, en in de tijd dat hij de Surinaamse keuken wilde verfijnen, was het nog een no go.”

Ik kan me voorstellen dat mensen ook even moesten slikken bij je bojo-cheesecake. Wat was de gemiddelde reactie?
“Er was een mevrouw op Kwakoe die riep: ‘Dat kan niet, het is een verkrachting van onze cultuur! Waarom?’ Dus ik zei: ‘Mevrouw, u mag natuurlijk uw mening hebben, maar mag ik u een stukje laten proeven?’ Dus ze proefde een stukje en schudde haar hoofd, maar ze zei: ‘Ik moet eerlijk zeggen dat het heel smaakvol is.’ En toen dacht ik: zo win ik. Ik snap dat mensen vinden dat je dingen niet mag veranderen omdat ze van generatie op generatie zijn doorgegeven en altijd zo zijn gemaakt. Maar als kok ben je een soort poëet. Je hebt er een opleiding voor gehad, je weet wat ingrediënten zijn en kan op gegeven moment ook zelf gerechten verzinnen. Je wil automatisch dingen anders doen. Daarom heet ik ook Suri Anders, ik doe het gewoon op mijn manier, wat ik denk dat lekker en smaakvol is. Ik heb het er ook veel over gehad met mijn moeder en zij vindt ook dat de Surinaamse keuken verrijkt mag worden. Ik wilde in mijn kookfilmpjes ook specifiek benoemen dat ik varianten op Surinaamse gerechten maak. Maar mijn moeder vond dat niet nodig omdat ik al Suri Anders heet.”

Je eerste filmpje was ook meteen anders ja. Pom op basis van knolselderij en aardappel… Ik dacht: oh jeetje, hoeveel boze reacties zal hij krijgen?
“Ik had een beetje onderzoek gedaan naar hoe pom door de Joden naar Suriname is gebracht en wilde mijn eigen tayervariant bedenken. Wel vegetarisch, omdat ik vind dat ik minder vlees en vis moet eten. Toch hou ik er rekening mee dat ik kritiek krijg. Maar ik blijf het zeggen, ik ben kok in hart en nieren en ik heb de tools om dingen te veranderen en anders te maken. Het is toch mooi om de Surinaamse keuken op de kaart te zetten op een andere manier? Ik heb zoveel ideeën om dat te doen: tamarinde vinaigrette, macarons van Surinaamse kersen en manya, gemberbierdressing, cassave tempura en ga zo maar door.”

Ben je naast verfijnen ook bezig de Surinaamse keuken gezonder te maken?
“Dat wil ik wel ja. In plaats van geraffineerde suiker bijvoorbeeld palmsuiker of dadels gebruiken. En geen Maggi-blokjes; Maggi geeft helemaal geen toevoeging! Net als Aromat, dat kan toch niet, ha ha! Je eten is net zo lekker als je het met goed zeezout of Himalayazout op smaak brengt. Of door het in te koken, krijgt het vanzelf een sterkere smaak. Eten moet je poweren. Het is mooi als je lekker kan koken, én het je ook energie geeft.”

Je maakt nu filmpjes, je werkt in restaurants en bent op tv te zien als kok. Wat zie je als einddoel?
“Ik zou wel een eettentje willen hebben, waar max 15-20 mensen in passen waar ik 4 signature dishes heb en mensen van overal naar toe komen om te eten. Ik wil gerechten maken met invloeden van alle culturen uit Suriname en omringende landen zoals Brazilië en Frans-Guyana. Er wordt bigi poku gedraaid en ook hiphop. Gewoon rauw, strati stijl, met Surinaams eten.”

WINACTIE: in samenwerking met London Loy mag This Girl Can Cook een exemplaar van zijn kookboek Mijn Recepten weggeven! Ga (vanaf zondag 13 december) naar onze Facebook-pagina of Instagram-pagina om daar kans op te maken. Meedoen kan tot en met dinsdag 15 december 2020 (20 uur p.m.), woensdag 16 december maken we de winnaar bekend. Niet gewonnen, maar wil je toch de heerlijke recepten van London  maken? Je kan zijn kookboek bestellen bij lokale boekhandels of via BOL.com.


LONDON LOY'S FAVO'S:
Favo Surinaamse gerecht: “Ik hou van boulanger, lekker op smaak gebracht met kerrie. Ik ben nu aan het experimenteren met het weglaten van ui en knoflook en gerechten alleen op smaak brengen met kruiden zodat je daadwerkelijk het product proeft dat je hebt bereid.”

Favo gezonde eten: “Fruit en groente. De laatste tijd eet ik veel komkommer, maar dan wel biologische uit onze eigen moestuin. Die is veel smaakvoller en waterrijker dan die uit de supermarkt.”

Guilty pleasure: “Zelfgemaakt patatje rendang, met rundvlees gekruid in madras en kokosmelk en erbovenop gefrituurde ui en pinda’s en cashewnoten uit de oven.”

London’s YouTube-kanaal

Zelf een recept van London Loy maken? Bekijk dan hier zijn recept voor Surinaamse pindasoep met tomtom.


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

4 Replies to "London Loy, een 'straatboi uit Bimre' die lekker kan koken"

 • comment-avatar
  Chyrelle 27 juni 2017 (11:52)

  Hi, weet je of hij insta of twitter heeft? Wil graag met hem in contact komen om erachter te komen waar hij die mooie shirts die hij op tv aan had koopt! Groetjes, Chy

  • comment-avatar
   TGSCC 28 juni 2017 (13:11)

   Hoi Chyrelle,

   Die zijn inderdaad super mooi! Ik heb zijn Instagram-account helemaal onderaan het artikel erbij geplaatst. Succes,

   One’sy

   • comment-avatar
    Chyrelle 9 juli 2017 (14:13)

    Zo die had ik even gemist! Dank je

  • comment-avatar
   Luciano Tjerk Nelstein 16 september 2020 (09:57)

   Dag London ik vindt het heel dat je verder groeit in jouw vak ik volgde jouw al een tijdje op youtube voordat je meedeed met die kook academy ik vindt mooi dat je het zo ver schopt. Je inspireert mij ik hou ook van koken namelijk en ik.kom net als jouw ook uit de Bims ik wil je veel succses wensen.
   En blijf suriname op de kaart zetten we hebben dat nodig.

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.