Dit zijn de zes leukste markten van Paramaribo

Ik ben niet zo van het vroege opstaan. Dus ik sla normaal gesproken de zondagochtend markten van Paramaribo over. Maar toen ik er voor het laatst was, nam de super lieve Stephanie Loor me mee om een rondje langs drie markten van Paramaribo te doen. Overal nam ik natuurlijk wat te eten mee. Ik heb de markten hieronder op een rij gezet, en die lijst aangevuld met een aantal andere markten waar ik eerder ook ben geweest.

Hoewel bepaalde dingen op alle markten te krijgen zijn, heeft toch elke markt in Paramaribo zijn specialiteit of bijzonderheid waardoor je ervoor kiest om daar naar toe te gaan. Het kan de dag zijn waarop de markt geopend is die goed uitkomt, of de locatie. Of omdat je weet dat alleen daar ze dat lekkere bord nasi hebben of die speciale olie die je zoekt.

De leukste markten van Paramaribo: de Chinese markt

leukste-markten-van-paramaribo-chinees-overzicht
SOORT MARKT: markt met groenten, fruit, vis, snacks, dim sum en warme gerechten. De meeste dingen op deze markt koop je in grote hoeveelheden. Je ziet er voornamelijk Chinese Surinamers die hun inkopen doen en allerhande eten kopen dat ze meenemen naar huis.
BIJZONDER: ooit paarse kousenband gezien? Op de Chinese markt vind je de groente in drie kleuren (lichtgroen, donkergroen en paars). Ook spotte ik er smalle, kromme boulangers (zie foto’s helemaal onderaan dit bericht).
GEOPEND: zondagochtend
LOCATIE: hoek met de Grote Combeweg en Van Sommelsdijckstraat

De leukste markten van Paramaribo: de vlooienmarkt

leukste-markten-van-paramaribo-tourtonne-kleding
SOORT MARKT: ik kende de markt aan de Tourtonnelaan omdat ik er een paar jaar geleden ‘verborgen vis’ (gebakken cassavepuree met binnenin een beetje bakkeljauw verstopt) had gegeten. Maar deze markt staat eigenlijk bekend als de vlooienmarkt en dat wordt ook meteen duidelijk als je vanaf het centrum de Tourtonnelaan oprijdt. Je vindt er stalletjes met kleding, elektronica, boeken, muziek en servies. Echt van alles. En natuurlijk kan je er ook boodschappen doen en eten kopen.
BIJZONDER: de phulauri van het kleine eetkraampje met Hindoestaanse hapjes op de Tourtonnelaan (ongeveer ter hoogte van de overkant van de Schietbaanweg) is verschrikkelijk lekker! Het is niet de variant waarbij de gele spliterwten helemaal vermalen zijn. Nee, bij deze phulaurie kon je de spliterwten nog deels zien. Volgens Stephanie was het authentieke phulauri zoals die vroeger werden gemaakt. Ik weet vooral dat ik spijt had dat ik er niet meer had gekocht. 🙂 Ik scoorde er ook heerlijke bara’s die vers voor ons werden gebakken (zie foto’s helemaal onderaan dit bericht).
GEOPEND: zondagochtend (6.00 – 14.00 uur)
LOCATIE: Tourtonnelaan

De leukste markten van Paramaribo: de Centrale Markt

SOORT MARKT: de markt der markten in Paramaribo is de Centrale Markt. Je kan er terecht voor al je dagelijkse boodschappen en vindt er onder andere ook een apart vis- en vleesgedeelte (met ‘onder de tafel’ soms ook illegaal wild te koop), apotheken, drogisterijen, haarproducten, kleding, stoffen en muziek. Links van de grote hal, is er ook een gedeelte waar vooral marron vrouwen zitten die producten verkopen als oso dresi (geneeskrachtige kruiden die je oplost in sterke drank), hei gron alesi (oerrijst), aardvruchten en plantaardige oliën (krapa, neem, maripa).
BIJZONDER: op de Centrale Markt proberen veel marktkooplui je naar hun kraampje te trekken. Dat zijn niet de enigen die je iets willen ‘aansmeren’, er lopen ook meerdere mensen rond die je grote plastic (Jumbo Supermarkt!) tassen willen verkopen om al je boodschappen makkelijker te kunnen dragen.
GEOPEND: elke dag, behalve zondag
LOCATIE: Waterkant

De leukste markten van Paramaribo: de Kwattamarkt

leukste-markten-van-suriname-kwattamarkt
SOORT MARKT: de Kwattamarkt is een soort kleine variant van de Centrale Markt, je kan er terecht voor zo’n beetje alles: groenten, fruit, vlees, vis, kleding en muziek (schrik niet van het harde geluid uit de boxen!).
BIJZONDER: op de Kwattamarkt is achterin ook een gedeelte waar je kan eten. De bami die ik daar at, was een van de lekkerste bami’s die ooit heb gegeten in Suriname. Als ik het me goed herinner, is het het eettentje rechts achterin.
GEOPEND: woensdag- en zondagochtend
LOCATIE: Kwattaweg (ter hoogte van de Derde Rijweg)

De leukste markten van Paramaribo: de Javaanse (Saoena) markt

leukste-markten-van-paramaribo-javaans-snacks
SOORT MARKT: je doet hier je gewone boodschappen voor elke dag, maar met iets meer focus op Javaans eten. Je vindt op de Saoena markt bijvoorbeeld warme vis, snacks, ketjap en berkat (onder andere bami, nasi, groenten, kip en rundvlees geserveerd in bananenblad). Ik lust geen kokos (wat in veel van de berkat gerechten zit), dus nam een zeer ‘magere’ versie van berkat mee naar huis. De dame achter de toonbank vroeg me echt een paar keer of ik zeker wist dat ik alleen bami en nasi wilde. Jahaaa. Was echt niet minder lekker hoor.
BIJZONDER: op deze markt kan je ook zaden en plantjes kopen om in je eigen tuin kruiden, groenten en bloemen te verbouwen (zie foto’s helemaal onderaan dit bericht).
GEOPEND: zondagochtend
LOCATIE: Jozel Israelstraat

De leukste markten van Paramaribo: de Noodmarkt


SOORT MARKT: letterlijk een kleinere versie van de Centrale Markt, want de Noodmarkt is gebouwd omdat de Centrale Markt tijdelijk dicht ging toen er een nieuwe markthal kwam.
BIJZONDER: niet alleen op de markt zelf vind je allerlei lekkers, je hebt ook een soort gebouwtjes ernaast en eromheen waar winkels en restaurants zijn. Probeer eens de vleesworst van Slagerij Kismet. #nomnomnom
GEOPEND: elke dag behalve zondag
LOCATIE: Kankantriestraat (Willem Campagnestraat)

Klik op onderstaande foto voor nog meer sfeerfoto’s van de leukste markten van Paramaribo.

leukste-markten-van-paramaribo-chinees-kousenband-paars

Wat is jouw favoriete markt in Paramaribo?


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "Dit zijn de zes leukste markten van Paramaribo"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.