Veel Surinaamse gerechten bevatten ‘blok’. Of het nou Maggi is of een ander merk, een hoop mensen zweren bij het gebruik ervan omdat ‘blok’ smaak geeft aan het eten dat je maakt. Nu zou je jezelf kunnen afvragen of je wel wil dat al je eten hetzelfde smaakt (is dat wel die authentieke Surinaamse smaak?). Ook niet onbelangrijk is dat je eten vaak onnodig zout wordt als je bouillonblok én zout toevoegt, wat schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Een derde reden om na te denken of je wel Maggi wil gebruiken, is vanwege ve-tsin, een van de ingrediënten ervan. Of hoef je je over dat laatste toch geen zorgen te maken?
Ve-tsin is een van de namen van mononatriumglutamaat (MNG). Je kent het misschien ook wel als aji-no-moto, MSG (de Engelse naam) of het E-nummer E621. Het is een smaakversterker die de smaak hartig (umami) toevoegt aan je eten. Net zoals zout smaken versterkt, doet MNG dat ook. In Japan ontdekte een biochemicus lang geleden die umami smaak. Hij probeerde die smaak chemisch na te bootsen en dat lukte door het gebruik van gefermenteerd zeewier (kombu).
Inmiddels wordt de chemische variant van MNG gemaakt van gluten en melasse. Het witte poeder dat daarvan gemaakt wordt, kennen we nu als ve-tsin/aji-no-moto en E621. Het ziet eruit als zout en wordt veel gebruikt in bijvoorbeeld de Chinese keuken. Ook wordt het toegevoegd aan allerhande eten zoals soepen, worst en andere vleesproducten en snacks zoals chips.
Als je op internet zoekt naar ve-tsin krijg je veel links te zien van waarschuwingen voor het gebruik ervan. Je zou er lichamelijke klachten van krijgen als diarree, hoofdpijn, duizeligheid, een stijve nek, tintelende vingers, overgeven en hartkloppingen. Hoewel veel mensen aangeven die symptomen te ervaren, zijn er ook veel mensen die zeggen dat MSG absoluut geen kwaad kan, omdat meerdere studies hebben aangetoond dat er geen verband bestaat tussen het eten van ve-tsin en lichamelijke klachten.
Hiernaast komt glutamaat (de daadwerkelijke smaakgever van mononatriumglutamaat) van nature voor in voedsel als tomaten, Parmezaanse kaas, paddenstoelen en zelfs in moedermelk. Glutamaat is een lichaamseigen stof en behoort tot één van de 20 aminozuren. Dus zou je zeggen dat je bij het eten daarvan ook last van klachten zou moeten krijgen toch? Ik ben er zelf nog niet helemaal uit wat ik precies vind van al deze verhalen en argumenten. Ondanks dat ik geen last heb van bovenstaande klachten, heb ik wel het idee dat mijn lichaam reageert op MSG. Daarom eet/gebruik ik het liever niet in de chemische/toegevoegde vorm (en hebben we op This Girl Can Cook ook een recept voor zelfgemaakt bouillonpoeder).
Maar omdat ik vind dat iedereen zijn eigen mening moet vormen, wil ik toch graag onderstaande podcast met je delen. In een aflevering van The Sporkful (een podcast over eten), duikt maker Dan Pashman in de wereld van MSG. Hij gebruikt het zelf in bijna al zijn maaltijden en interviewt meerdere mensen (waaronder een dokter) die er ook geen gevaar in zien. Ik ben er nog niet uit of ik het met alles eens ben wat er in besproken wordt en niet al mijn vragen worden beantwoord, maar het is zeker de moeite waard om naar te luisteren. Bijvoorbeeld wanneer je aan het koken bent. 😀
Meer lezen over ve-tsin? Dat kan hier:
- https://favorflav.com/nl/eat-drink/food-stories/is-ve-tsin-echt-slecht-voor-je/
- https://moniquevandervloed.nl/msgve-tsin-hoe-erg-is/
- https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/veilig-eten-en-e-nummers/kun-je-overgevoelig-zijn-voor-ve-tsin-e621.aspx
No Replies to "Is koken met ve-tsin (aji-no-moto) slecht voor je?"